Lyssna

/ Publicerad 25 maj 2023 / Ändrad 13 mars 2024

Blir lugn av att gå långt och långsamt

Efter tredje dagen blir ryggsäcken som en extra kroppsdel – nödvändig och självklar. Camilla Lingbro-Dömstedt återvänder gärna till pilgrimsleden El Camino

(Ur Spira nr 2 2023)

Camilla Lingbro-Dömstedt minns första gången hon vandrade pilgrimsleden upp på Pyrenéerna, hur hon la sig raklång ner och betraktade utsikten och gamarna som flög på låg höjd. Hon minns den äldre man hon vandrade en hel dag med, som gick samma sträcka varje år, efter att hans fru avlidit på leden. Och när hon väl kom fram till Santiago de Compostela i Spanien både grät och skrattade hon i en känsla hon aldrig upplevt tidigare.

– Jag kände att jag blev en ny människa efter vandringen. Jag fick ett nytt lugn i mitt inre.

Tanken hade länge grott hos Camilla att gå El Camino eller Jakobsleden, som leder till vallfartsorten Santiago de Compostela i Spanien. Men först 2011, när hon fick vandringen i 40-årspresent, kom hon i väg. Under fem veckor vandrade hon den så kallade franska leden, 775 km lång, från franska sidan av Pyrenéerna.

– Jag fick som blodad tand, säger Camilla med ett skratt. Sedan dess har jag vandrat många gånger. Det är fantastiskt att känna att kroppen håller!

Bland annat har hon vandrat med sin dotter och med en pilgrimskurs hon ledde. 
I höst blir det en vandring från Pisa till Rom med vänner och nästa år är hon tillbaka på Caminon med en scoutgrupp från Ersmarks-
kyrkan. Hennes dröm är att vandra ända från Paris ner till Santiago de Compostela. Även om Camilla också pilgrimsvandrat i Sverige föredrar hon lederna nere i Europa.

– Jag är så frusen av mig och tycker det är skönt med värmen. Jag tycker heller inte om att bära mycket packning, och där behöver man mindre kläder och inget tält, eftersom det finns boende på vägen.

Tjusningen med liten packning

Första året Camilla vandrade var det en kvinna som sa ”du bär för tungt” och resolut hjälpte henne att rensa i sin packning. Nu försöker hon bära under fyra kilo.

– Det finns en tjusning i att klara sig med få saker och bära allt man behöver på ryggen.

Camilla tror att den avskalade livsstilen kan vara något som lockar människor och ha bidragit till att pilgrimsvandrandet ökat enormt de senaste åren.

– Vi är ständigt så uppkopplade, därför kan vi längta efter att få släppa allt. Att vandra är ett enkelt leverne – du vaknar, klär dig, äter frukost och börjar gå. Det ger ett lugn.

Efter sina vandringar har Camilla märkt att hon rör sig långsammare i vardagen. Hon tror dock att de som skulle må bäst av en vandring och nedvarvning kanske inte ger sig själva den tiden.

– Det handlar också om att våga. När det inte finns måsten eller ljud utsätter du dig för dina egna tankar och det kan vara obehagligt. Plötsligt dyker det upp en känsla av glädje eller av sorg som behöver bearbetas.

Även om ensamheten och tankarna är viktiga på en pilgrimsvandring tycker Camilla det vore urtrist att aldrig få träffa någon. Något av det hon minns bäst från sina vandringar är alla möten. På varje vandring hittar man sin ”Caminofamilj", de människor som påbörjat vandringen ungefär samtidigt och därför följs åt under etapperna. Många av dem har Camilla fortfarande kontakt med.

– På leden finns inget intresse för status, eftersom alla är där för samma sak. Man frågar inte efter jobb, utan pratar om skavsår och hur magen fungerar, säger hon med ett skratt.

– Man tar hjälp av varandra och erbjuder hjälp till andra. Det finns en sådan ömhet och omsorg mellan dem som vandrar.

Pilgrimsvandra i Tavelsjö 5-6 juni

Släpp vardagen och följ med på en pilgrimsfärd i vackra Tavelsjö. Vi går torsdag-fredag 5-6 juni.

Pilgrimsvandring - start vid Västerslättskyrkan

Lördag 24 maj och 6 september, start vid Västerslättskyrkan kl 9.30, åter ca 16.00.

Pilgrimsbön i Backens kyrka

Varje torsdag morgon kl 8.15. Terminen pågår t o m 5 december.

Så blir promenaden en inre resa

Sugen på en superenkel pilgrimsvandring? Välj nio platser i ditt närområde och kör igång.

Pilgrim

En pilgrimsvandring är både en inre och yttre vandring. Det finns flera sätt att pilgrimsvandra.

Fler artiklar ur Spira:

  1. 5 feelbad-tips för långfredagen

    Publicerad 10 april 2025

    Återta långfredagen som en dag av stillhet och paus! Kontrasten gör dessutom resten av påsken så mycket festligare.

  2. Du & jag om att hålla kärlekslågan brinnande

    Publicerad 5 mars 2025

    Femte delen i serien med Umeås familjerådgivare handlar om vardagsmotion som håller kärleken levande.

  3. Liv lyfter in Västerbottens flora i kyrkorummet

    Publicerad 5 mars 2025

    Liv Bladh skapar arrangemang och buketter av växter från Västerbotten. I år kommer snittblommor från hennes odling även att pryda altaret i några av Umeås kyrkor.  

  4. Lunch med näring för kropp och själ

    Publicerad 5 mars 2025

    Vad sägs om musik från Umeås största orgel följt av en god soppa i trevligt sällskap? Allt på en lunchrast. Boka in Orgelsoppa i Tegs kyrka en torsdag i månaden.

  5. Här blir ogräs och löv tonvis med matjord

    Publicerad 5 mars 2025

    Tonvis med växtrester komposteras på Backens kyrkogård för att bli mull. Matjorden används året om. – Det behövs en del omvårdnad, säger trädgårdsmästare Daniel Forsberg.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Svenska kyrkans själavårdsmottagning

Samtal om livets alla frågor. Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.