Lyssna

/ Publicerad 15 september 2023 / Ändrad 19 september 2023

Bränteverest ger utsikt och insikt

Höjden 48 meter över havet är inte så svindlande i sig. Måndagarna på Bräntberget ger dock nya perspektiv på både Umeå och livet.

Carola Malmehed, Anna Liljestrand och Myemma Nilsson ser sig omkring på toppen av Bräntberget.

Foto: Matilda Audas Björkholm

(Ur Spira nr 3 2023)

Regnet skrämmer inte motionärerna på Bräntberget. Flera löpare och stavgångare tar sig de 48 höjdmetrarna upp till toppen. Den som genomför 184 vändor på fyra månader har klarat Korpens utmaning Bränteverest och rört sig 8 849 meter – som upp till världens högsta berg Mount Everest.

Bränteverest startade första pandemisommaren. Då hakade Mariakyrkan på och började inbjuda till gemensamma vandringar på måndagar. Och så har de fortsatt. Mellan 5 och 20 personer träffas varje vecka under sommaren för att gå upp och ner. Några går ett eller två varv till toppen, andra fem–sex.

– Och jag vill alltid ta en bild, säger Carola Malmehed, och fångar vant kvällens sju bergsbestigare med mobilen.

– Där kan man se Holmön när det är klart väder, säger en av deltagarna och pekar mot horisonten.

– Och där, mellan höghuset och skorstenarna skymtar ett gulaktigt tak – det är 
Mariakyrkan, berättar Myemma Nilsson.

Även om hon gått upp på toppen flera hundra gånger vill hon ändå speja ut över stan och utsikten varje gång.

När en svettig löpare kämpar sig upp över krönet konstaterar Carola att den sista branten känns som ett riktigt berg.

– Jag är inte superpratsam på vägen upp – då lyssnar jag hellre, skrattar hon. Och jag får höra de mest fantastiska livsberättelser.

Det händer något med samtalen när man samtidigt är utomhus och i rörelse, tycker både Carola och Myemma som arbetar som diakoner i kyrkan. Det är till exempel helt okej att bli tyst en stund när andhämtningen blir tyngre eller naturen erbjuder något vackert att titta på. Kvällarna kan bjuda på samtal om att förlora fotfästet, hisnande glädje, och allt däremellan. Det ger nya perspektiv. Ordet svindel associerar Anna Liljestrand till yrsel. Nya perspektiv är dock odelat positivt.

– När man får ett annat perspektiv söker man hållpunkter ganska raskt. På fjällen eller havet finns få hållpunkter, men här kan jag se det som känns hemma.

– Ja, när det blir högt och lite skrämmande behöver vi något att hålla oss i, säger Myemma.

– Det kan vara något vi gör tillsammans, säger Anna.

Tillsammans är också måndagskvällarnas nyckelord. Uppifrån höjden ser vi ner på grillringarna längst ner i backen. Där brinner en eld, redo för den som vill värma sig. I grillstugan tar Wilhelmina Schedin skydd från regnet. Medan Anna värmer ett äpple i folie bjuder Carola på limpsmörgåsar och kaffe från termos. Någon berättar barndomsminnen och en rolig historia.

– Man stannar så länge man vill, säger Myemma Nilsson, medan regnet smattrar.

Text: Ulrika Ljungblahd

Röra på sig

Att ta hand om sin kropp är lika viktig som att ta hand om själen. Kom till kyrkan och motionera med andra. Gå en promenad, gympa eller cirkelträna, vad passar dig?

Fler artiklar ur Spira:

  1. Arkitekt jobbar ideellt som målare och springpojke i Ersmark

    Publicerad 2 december 2024

    Per Anders Lennartsson är en av många ideella som målat, fixat och engagerat sig i Ersmarkskyrkans renovering. 

  2. Barnen fixar tacos i Hissjö missionshus

    Publicerad 2 december 2024

    Torsdagar är Hissjö missionshus fullt med sjungande barn. Ledaren och bybon Maria Karlsson leder både kör och vissa veckor matlagning. 

  3. ”Fokusera på det som är kreativt och hoppfullt”

    Publicerad 2 december 2024

    David Wiljebrand är ny hållbarhetsstrateg Svenska kyrkan i Umeå. Han pratar helst inte om ”klimatkris”. Men varför?

  4. Problem med ekonomin? Här är goda råd gratis!

    Publicerad 2 december 2024

    Tomt på bankkontot redan i mitten av månaden? Ta kontakt med Svenska kyrkans ekonomiska rådgivning för långsiktiga lösningar.

  5. Umeå stads kyrka ska målas om och renoveras

    Publicerad 2 december 2024

    Om drygt ett år påbörjas en stor renovering av Umeå stads kyrka. Planeringen pågår för fullt. Första informationsmötet hålls 15 december. 

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Kyrkans själavårdsmottagning - samtal om livets alla frågor

Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.