Fyra damer bläddrar i ett gammalt fotoalbum.
Lyssna

/ Publicerad 12 mars 2024

De minns dass, kakelugnar och husdjur

Gamla fotografier väcker minnen till liv i Västerslättskyrkans livsberättargrupp. I dag står barndomen i fokus med berättelser om sparktåg och sommarbad, uppbrott och trygghet.

(Ur Spira nr 1 2024)

Högtalarna spelar ”Visa från Utanmyra” medan fyra kvinnor i åldrarna 72–84 år sätter sig runt ett köksbord i Västerslättskyrkan. Det är tredje träffen med livsberättargruppen och den inleds som vanligt med en kort avspänningsövning. Sedan påminner ledaren Ulrika Mottmann om överenskommelsen att ge varandra utrymme att tala och att inte dela vidare vad andra berättar.

I dag är temat barndomen. Gamla fotografier och brev har hjälpt minnet på traven och Margareta Henriksson är den första som får berätta om sin uppväxt. Hon minns drömmen om att köpa en apa på djuraffären i Luleå och sina två mörkhyade dockor. Hon berättar om föräldrarna, mostern och morfar Johan, Och samtidigt finns så många frågor.

– Jag vet ju inte riktigt vad jag varit med om, utan jag måste ta reda på mer!

När Margareta pratat klart får de andra ställa frågor, men Ulrika Mottmann påminner om att alla själva väljer vad och hur mycket de vill berätta.

Så fortsätter delandet. Inga Greta Nilsson, Lena Strömberg och Gunda Martin berättar i tur och ordning om barndomen med hjälp av fotografier som varsamt skickas runt bordet. På bilderna finns systerskaran från Österbotten, en släktgård och gruppfotot från årskurs ett. Kvinnorna minns sparktåg, skolväskan som pappa sydde och många sommarbad. De minns kakelugnar, dass och husdjur. Någon har flyttat otaliga gånger och bytt skola varje år, någon annan bodde i samma hus hela uppväxten. ”Det brukar berättas om…” och ”Jag lär ha…” är återkommande uttryck.

Tre damer tittar på foton vid ett bord. De skrattar.

Inga Greta Nilsson, Gunda Martin och Margareta Henriksson delar minnen och foton från barndomen.

Foto: Lina Eriksson

Som Stjärnorna på slottet

Efter drygt en timme är det dags för fikapaus, så Ulrika Mottmann går ut i köket för att hämta fikavagnen.

– Det är som på ”Stjärnorna på slottet”, kommenterar Gunda Martin och skrattar. Hon hittade sina gamla foton i ett köksskåp, där de blivit kvar efter en renovering. Nu väcker de minnen till liv, tillsammans med de andras berättelser.

Inga Greta har tänkt skriva ner sina minnen. Hon är inspirerad av sin pappas yngsta syster, född 1910, som gav sina nedskrivna minnen till alla syskonbarn.

  Våra barn är ju inte intresserade av att höra några minnen än. Man måste nog först fylla 50 år, säger hon och får igenkännande leenden av de andra.

Metoden som livsberättargruppen bygger på är framtagen av Sveriges stadsmissioner. Syftet är att bryta ensamhet, förebygga depression och ge ökad mening i livet. Grupperna utvärderades av Linnéuniversitet 2019. I rapporten står bland annat att ”reflektion över sina livserfarenheter är en av de mest meningsskapande aktiviteter en person kan ägna sig åt på ålderns höst”. Det kan ge en möjlighet att försonas med händelser och människor, en acceptans av det liv man har levt och en stolthet över vad man åstadkommit utifrån sina förutsättningar.

Det finns inga krav på att förbereda sig inför träffarna. En del pratar sig fram till minnena på plats, andra har tänkt – eller till och med skrivit ner – vad de vill dela.

Nästa gång ska gruppen prata om ungdomsåren, därefter blir det vuxenliv och pensionering.

– Fortsätt gärna att ta med foton. Berättelserna blir så levande och så får ni tillfälle att rota bland gamla bilder. Det kan bli en hjälp för att minnas sitt liv, uppmanar Ulrika Mottmann.

De tre sista träffarna kommer att handla om livet i dag. Deltagarna bestämmer själva vilka teman de vill ta upp, som relationer, hälsa och ekonomi.

  Det talas för lite om ålderdomen. Man ska vara så pigg och alert. Jag trodde aldrig att ensamhet kunde drabba mig, säger Lena Strömberg.

Text: Ulrika Ljungblahd

Deltagarna har läst texten och sagt ja till att dela sin berättelse.

Livsberättargrupper

Livsberättargruppen är en mötesplats för dig i pensionsåldern eller äldre. Här får du dela erfarenheter ur det egna livet och tillsammans med andra prata om vad ett gott liv kan innebära. Gruppen träffas en gång i veckan under tio veckors tid.

Bakar bondkakor och delar livsberättelser

För 30 år sedan begravde Elisabet Jonsson sin man i Mariakyrkan. Sedan dess är kyrkan hennes andra hem.   

Fler artiklar ur Spira:

  1. Dubbla regnbågsmässor under årets pride

    Publicerad 12 september 2024

    Föreläsningar, prideparad och regnbågsmässor. Snart är det Umepride, även i Svenska kyrkan!

  2. Här kan du prova beach och pingis

    Publicerad 12 september 2024

    Väckte sommarens OS-succéer en längtan efter beachvolleyboll och bordtennis? Testa med Vän i Umeå!

  3. Anställda i kyrkan vill köpa hotad skog

    Publicerad 12 september 2024

    Sveriges gammelskogar är få och hotas av avverkning. Därför startar föreningen Tro & Skog en insamling för att rädda skog från avverkning.

  4. ”Det kyrkan gjort för mina barn är otroligt”

    Publicerad 12 september 2024

    I somras konfirmerades Magnus Fröberg. En samtalsgrupp med andra föräldrar till konfirmander visade sig vara oväntat intressant.

  5. Hantverk fångar in kärnan i tron

    Publicerad 12 september 2024

    Sommarkaféet på Backen lockar både med fika och möjlighet att tälja i trä. Diakon Erik Hansson visar grunderna och funderar på varför skapande passar i kyrkan.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.