(Ur Spira nr 3 2024)
”Ska vi passa på nu när barnen sover?”
”Näe, inte nu. Jag är för trött.”
Sex är ett samtal mellan våra kroppar. Men ibland är kropparna i otakt, de vill olika mycket och vid olika tidpunkter. Så här kan ni börja prata om ert sexliv.
Sex handlar om att skapa en dialog där kropparnas njutning och behov får vara i centrum. Precis som med alla goda samtal bygger dialogen på nyfikenhet och uppmärksamhet. Man säger något som man själv är intresserad av, inväntar ett svar och ser om samtalspartnern vill prata om det eller har något annat på hjärtat.
Både i det goda samtalet och i sexualitet handlar det om att hitta en dialog där båda parter nyfiket kan utforska sina egna och den andres tankar och behov. Jag behöver vara observant på min partners behov samtidigt som jag kommunicerar vad jag själv vill och behöver så att det blir ett ”sam”-lag, en dialog.
Hur får vi till det goda samtalet om hur vi vill ha vårt sexliv? Hur får jag min partner att förstå att jag vill ha sex? Vilket blir gensvaret? Är det någon av oss som mer ofta tar initiativ? På vilket sätt – via ord, ögonkontakt, menande leenden eller beröring?
Att ha sex utan lyhördhet riskerar att en i paret inte får ut det den mår bra av och i värsta fall går med på saker som känns obehagliga eller fel. I längden gör det att intresset för sex minskar, eftersom ens kropp inte får erfarenhet av att det är något skönt och tillfredsställande. Par som hamnat där behöver börja om. Prata om hur sexualiteten har varit, och att det inte behöver vara någons fel. Göra en omstart och odla nyfikenheten på varandra.
Detsamma gäller om sex mer har börjat handla om prestation än njutning, att det exempelvis går ut på att alltid få orgasm eller se till så att partnern får orgasm.
Vi behöver samtala om sex och om hur vår kropp fungerar med en partner. Vissa kroppar har lätt att känna upphetsning, andra har längre startsträcka. Dessutom förändras kroppar, så det som fungerade för två år sedan kanske inte gör det längre. Därför behöver vi hålla igång dialogen – livet ut.
4 tips om sex!
- Viktigast av allt – respektera alltid dina egna och den andres gränser.
- Träna på att berätta hur ni vill bli masserade på händer, axlar, öron eller andra kroppsdelar.
- När ni känner er trygga med att prata om hur era kroppar tycker om att bli berörda – berätta vad ni har tyckt om med sex. Börja med att säga en sak var som ni gillar.
- Testa att ha ögonkontakt när ni har sex. Hur blir det?
Text: Ingrid Eriksson och Elisabeth Jonsson
Kyrkans familjeterapeuter Ingrid Eriksson och Elisabet Jonsson reflekterar kring relationer i varje nummer av Spira under 2024.