Lyssna

/ Publicerad 12 september 2024

Hantverk fångar in kärnan i tron

Sommarkaféet på Backen lockar både med fika och möjlighet att tälja i trä. Diakon Erik Hansson visar grunderna och funderar på varför skapande passar i kyrkan.

Två kvinnor sitter på altan och täljer.

Sophie Vainio och Elin Uppenberg täljer en sked och en spatel.

Foto: Lina Eriksson

(Ur Spira nr 3 2024)

Inne i Backens prästgård köar gäster till våfflor och kaffe, samtidigt som diakon Erik Hansson dukar fram material och verktyg för täljning ute vid byggnaden som kallas paviljongen. Snart dyker de första besökarna upp, far och son Raddock, som tidigare slöjdat med Erik vid Kyrkstugan på Nydala.

– Jag kommer från USA från början och slöjd är något nytt för mig. Det har jag fått lära mig här i Sverige, säger pappa Robert, och bestämmer sig för att göra en träspatel.

Erik visar hur han ska rita upp formen på en träbit och sedan hugga bort så mycket som möjligt med yxa, innan han får börja arbeta med kniv. Sonen Elias vill öva karvsnitt, en teknik för utsmycknad. Erik plockar fram material och ritar upp ett mönster.

– Jag håller på med täljning hemma också. Det är roligt att få göra något praktiskt, för i skolan gör jag inget sånt nu, säger Elias.

Erik Hansson är i grunden arbetsterapeut och för 15 år sedan startade han verksamheten Handens arbete tillsammans med en kunnig slöjdare, som lärde upp honom i täljandets konst. Då höll de till vid Kyrkstugan och i Ålidhemskyrkan, i år är det första gången Erik ordnar verksamheten vid Backens prästgård.

– Det bästa sättet att umgås är att göra något praktiskt tillsammans. Det är som att åka bil, då skapas de bästa samtalen, säger Erik och reser sig för att välkomna en ny besökare. Henry Guo, ursprungligen från Kina, har bott många år i Sverige. För några år sedan slöjdade han en smörkniv och nu tar han sig an samma uppgift.

– Det är mycket intressant att få tillverka något själv och jag tycker om att lära mig nya saker, säger han och täljer fram formen på kniven med små rörelser.

Handens arbete är en av många skapande verksamheter i Svenska kyrkan 
i Umeå, tillsammans med syjunta, keramikverkstad och hantverksstuga.

– Kyrkan har en lång och stolt tradition av symöten och hantverk. Det här är som en förlängning av det, säger Erik.

Han ser inte hantverk och skapande som något vid sidan av kyrkans huvudverksamhet. Snarare tycker han att det fångar in kärnan i tron, som en trosbekännelse.

– Filosofi och vetenskap samtalar om livet, medan religion och andlighet samtalar med tillvaron, livets kärna, Gud. Det gör också hantverk. Det erbjuder direktkontakt och 
dialog med det som utgör tillvaron. Där möter jag också Gud.

Studier visar att den som sysslar med hantverk kan bli lyckligare och mer tillfreds med livet. Erik är inte så intresserad av den aspekten av slöjdande.

– Jag tror att först när du lämnar frågeställningen om nytta, då kan det bli nyttigt. När du får kontakt med den djupare delen av tillvaron och dig själv ställer du inte längre de frågorna utan är bara glad att ha funnit det och glad att finnas till.

Ytterligare två besökare dyker upp vid paviljongen. Det är Elin Uppenberg och Sophie Vainio som hittade evenemanget via Facebook.

– Det är skönt att få jobba med händerna, det gör jag alldeles för sällan. Det kändes extra kul i den här vackra miljön, säger Elin.

Hon väljer att börja tälja en träspatel, medan Sophie ritar upp formen av en sked på ett trästycke.

– När jag var liten gjorde jag fågelholkar med pappa. Jag vill komma i gång med en hobby som inte måste göras inomhus.

 Erik menar att det är enkelt att börja tälja – köp en slöjdkniv, hitta ett stycke trä i skogen och sätt i gång. Det första alstret kan bli en blompinne, marmeladspade, prydnad till nyckelring eller kanske en trollstav? Det viktigaste är glädjen att få använda kniven och tälja.

– Jag brukar säga att trä är gratis, så det är ingen fara att misslyckas. Och du kommer att skära dig, vänta dig inget annat. Men var ändå försiktig med kniven, säger Erik Hansson med ett skratt.

 

 

Två män skrattar framför ett bord med täljutrustning.

Erik Hansson slöjdar med Henry Guo och Robert Raddock.

Foto: Lina Eriksson

Här kan du skapa i kyrkan

Släpp loss kreativiteten

Våga visa eller upptäcka din kreativitet. Skapa i olika material som du redan känner till, eller våga prova något nytt

Fler artiklar ur Spira:

  1. Dubbla regnbågsmässor under årets pride

    Publicerad 12 september 2024

    Föreläsningar, prideparad och regnbågsmässor. Snart är det Umepride, även i Svenska kyrkan!

  2. Här kan du prova beach och pingis

    Publicerad 12 september 2024

    Väckte sommarens OS-succéer en längtan efter beachvolleyboll och bordtennis? Testa med Vän i Umeå!

  3. Anställda i kyrkan vill köpa hotad skog

    Publicerad 12 september 2024

    Sveriges gammelskogar är få och hotas av avverkning. Därför startar föreningen Tro & Skog en insamling för att rädda skog från avverkning.

  4. ”Det kyrkan gjort för mina barn är otroligt”

    Publicerad 12 september 2024

    I somras konfirmerades Magnus Fröberg. En samtalsgrupp med andra föräldrar till konfirmander visade sig vara oväntat intressant.

  5. Hantverk fångar in kärnan i tron

    Publicerad 12 september 2024

    Sommarkaféet på Backen lockar både med fika och möjlighet att tälja i trä. Diakon Erik Hansson visar grunderna och funderar på varför skapande passar i kyrkan.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.