Lyssna

/ Publicerad 30 maj 2024

Hur kan jag preppa för fred?

Myndigheterna uppmanar svenskar att preppa för kris och krig. Kanske går det även förbereda för fred och förståelse. Här kommer tre tips.

(Ur Spira nr 2 2024)

Josh Armfield, kommuniteten Senapskornet: Ät fredligt! 

– Ät fredligt! Fred handlar också om att leva i fred med jorden och inte skada eller exploatera den. Vi i Senapskornet försöker leva enkelt, hållbart och så självförsörjande som möjligt, med grönsaksodling, höns och bin. Om du inte har möjlighet till det kan du tänka på att handla lokala matvaror och laga vegetariska eller veganska rätter. 

Har du fler tips utifrån hur ni lever i Senapskornet?

– Bjud in en gäst! Den mat du lagar kanske du kan bjuda någon annan på, som du känner är olik dig? Att skapa relationer och lära sig av andra river ner murar och minskar fördomar och rädsla för det annorlunda. Det är viktigt i en tid av konflikter och motsättningar. Känns det svårt – gå ihop med någon annan och gör det tillsammans!

Läs en längre intervju med Josh Armfield som lämnade USA:s armé och nu bor i Luleå.

Kommuniteten Senapskornet.

Texter: Helena Andersson Holmqvist

Kristoffer Fredriksson, studieförbundet Bilda: Öva civilkurage!

– Börja med civilkurage – ha en blick för om någon blir illa behandlad, försök stötta eller markera mot orättvisan. Det är lätt att tänka att fred enbart är frånvaro av krig, men långsiktigt handlar det om att skapa en fredskultur i samhället. Om det känns svårt att agera kan du behöva träna, ett tips är att göra det tillsammans med andra.

Har du fler tips på ickevåld?

– Ickevåld handlar om att agera med fredliga metoder mot våld och orättvisor. Vi menar att aktiva och organiserade medborgare är en ”friskfaktor” som bevarar ett fredligt samhälle, vare sig de engagerar sig för utsatta grupper eller i miljöfrågor. 
ickevald.nu samlar vi tips och erfarenheter från grupper 
som arbetat länge med sådana frågor.

Åsa Norin, Vän i Umeå: Gör något för andra!

– När du börjar tänka i kategorier av ”vi och dom” - stanna upp och fundera vad du grundar det på. Försök förstå i stället för att döma. I sociala medier preppas vi ofta för konflikt. Mata dig i stället med något positivt. Gör något för någon annan – lär känna någon som kommit som flykting, besök ett språkkafé, gå i en manifestation som skapar hopp. 

Hur arbetar Vän i Umeå för fred?

– För att få ett fredligt samhälle behöver vi människor ha goda relationer med varandra. Vän i Umeå jobbar med att skapa platser där umebor från hela världen kan mötas på lika villkor, nyfiket och med en vilja att förstå varandra.

Tema Pax

  1. Lämnade USA:s armé för liv i kommunitet

    Publicerad 30 maj 2024

    Josh Armfield var amerikansk soldat i Irak. Nu lever han i en kristen kommunitet i Luleå, som praktiserar fred i allt från mat till relationer.

  2. Hur kan jag preppa för fred?

    Publicerad 30 maj 2024

    Myndigheterna uppmanar svenskar att preppa för kris och krig. Kanske går det även förbereda för fred och förståelse. Här kommer tre tips.

  3. Pax – fred och frid

    Publicerad 30 maj 2024

    Pax är latin och betyder fred och frid. Bara svenskan behöver två ord för att översätta pax.

  4. ”Inte ens Jesus kände frid hela tiden”

    Publicerad 30 maj 2024

    Gustav Ericsson är garnisonsprästen som mediterat för fred på torget. Han tycker det är minst lika viktigt att jobba för yttre fred som inre frid.

  5. Vägrar ge upp – fredsarbetet fortsätter

    Publicerad 30 maj 2024

    Med sikte på fred och försoning är Act Svenska kyrkan engagerad i ett 25-tal länder. – Du som stöttar arbetet bidrar till en bättre värld, säger Eva Ekelund.

Fler artiklar ur Spira:

  1. Dubbla regnbågsmässor under årets pride

    Publicerad 12 september 2024

    Föreläsningar, prideparad och regnbågsmässor. Snart är det Umepride, även i Svenska kyrkan!

  2. Här kan du prova beach och pingis

    Publicerad 12 september 2024

    Väckte sommarens OS-succéer en längtan efter beachvolleyboll och bordtennis? Testa med Vän i Umeå!

  3. Anställda i kyrkan vill köpa hotad skog

    Publicerad 12 september 2024

    Sveriges gammelskogar är få och hotas av avverkning. Därför startar föreningen Tro & Skog en insamling för att rädda skog från avverkning.

  4. ”Det kyrkan gjort för mina barn är otroligt”

    Publicerad 12 september 2024

    I somras konfirmerades Magnus Fröberg. En samtalsgrupp med andra föräldrar till konfirmander visade sig vara oväntat intressant.

  5. Hantverk fångar in kärnan i tron

    Publicerad 12 september 2024

    Sommarkaféet på Backen lockar både med fika och möjlighet att tälja i trä. Diakon Erik Hansson visar grunderna och funderar på varför skapande passar i kyrkan.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.