Lyssna

/ Publicerad 30 maj 2024

”Inte ens Jesus kände frid hela tiden”

Gustav Ericsson är garnisonsprästen som mediterat för fred på torget. Han tycker det är minst lika viktigt att jobba för yttre fred som inre frid.

(Ur Spira nr 2 2024)

Ett av de första uppdragen som garnisonspräst för Gustav Ericsson var att hålla en gudstjänst ute i fält, i militären kallad korum. De värnpliktiga hade just gjort en flerdagarsövning med tuffa strapatser och när de tillsammans tagit sig i mål möttes de av Gustav.

– Jag blev berörd av hur de kämpat och hjälpt varandra. Vi tog av mössorna och hade en andakt där i skogen, men kort, för de var väldigt hungriga, säger han med ett skratt.

Gustav hade ingen erfarenhet av Försvarsmakten när han blev garnisonspräst 2021. Som ung gjorde han inte värnplikten, utan drog i väg till ett kloster i Asien. Vägen gick i stället via hans intresse för så kallad institutionssjälavård, som han hade erfarenhet av som sjukhuspräst och fängelsepräst.

– Jag tycker att jag där möter ett verkligt behov, som så väl klickar ihop med vad vi i kyrkan kan och är. Att ställas inför de svåra frågorna i livet har också hjälpt mig själv mycket i mitt teologiska tänkande.

I tjänsten som garnisonspräst ingår bland annat att erbjuda enskilda samtal till värnpliktiga och övrig anställd personal. För Gustav är det viktigt att han är där som en samarbetspartner, inte en del av Försvarsmakten. Hans roll är inte att bidra till mer effektiva soldater, utan att vara präst och hålla i själavårdande samtal.

– Ett samtal med en osäker värnpliktig kan bidra till att personen väljer att bli kvar, men också att den lämnar Försvarsmakten. Själavården får aldrig bli instrumentell, ett medel för att nå ett särskilt mål, säger Gustav.

Umeå garnisons terminsavslutning äger rum i Umeå stads kyrka, där Gustav Ericsson medverkar som garnisonspräst.

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Några år innan Gustav blev garnisonspräst arrangerade han under ett år Meditation för fred på Rådhustorget en onsdag i månaden. Under lunchtimmen fick den som ville sitta med i en tyst fredsmanifestation. Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 gjorde fredsmeditationen en tillfällig comeback, och Gustav har planer på att i framtiden starta en liknande ”bön för fred” på torget. Nu är Gustav på väg att sluta som garnisonspräst, men han ser ingen motsättning mellan det uppdraget och att ha ett fredsengagemang.

– Jag tror att förhoppningar om fred kanske särskilt delas av de som arbetar inom Försvarsmakten. De som fått känna på krig har en särskild förståelse för värdet av fred.

Gustavs eget fredsengagemang går långt tillbaka i tiden och en av hans första förebilder var buddhistmunken och fredsaktivisten Thich Nhat Hanh. Han tillhörde en tradition inriktad på meditation, när Vietnamkriget fick honom att agera.

–  Han skapade en rörelse för social aktivism på religiös grund. För honom hängde det inre och det yttre ihop, friden och freden. Den kopplingen finns ju i kristendomen också.

Ibland tycker Gustav att det blir för mycket tal om inre frid i kyrkan. Även om fred och frid hänger ihop menar han att fred är mer eftersträvansvärt och påpekar att inte ens Jesus kände frid hela tiden.
– Visst ska man ta sitt inre på allvar, men det kan bli självupptaget att tro att allt står och faller med att jag känner på rätt sätt. Jag tror att både min frid och ofrid ryms i tillvarons grund, i Guds frid, där jag kan hämta kraft för att handla och agera för fred.

På så sätt kan andlighet vara en hjälp i fredsarbetet. Att bygga fred handlar om att inte bara se till sina egna behov, inte heller enbart den närmaste gruppens eller den egna nationens.

– God religiositet placerar det yttersta goda bortom allt detta. Den ger något större att bottna i som kan hjälpa en att stå emot självcentrering och egoism.
 I Bibeln hittar Gustav hopp i berättelsen om Jesus liv, död och uppståndelse, som han tycker fungerar som en grund och ledstjärna. Den lyfter fram djupt fredsarbete, kärlek och att offra något av sig själv för att bidra till det goda. Han menar att bön kan vara ett viktigt verktyg för att ställa in den inre kompassen och som ett exempel lyfter han fram Vår fader.

– ”Låt ditt namn bli helgat” inte mitt eget namn. ”Låt ditt rike komma” och låt mig bli ett redskap för det. ”Ge oss det bröd vi behöver” och inte roffa åt oss mer än så. ”Förlåt oss våra skulder” och hjälp mig förlåta. Bönen kan gå före och rikta in mig, vad jag än känner i mitt inre. Det är viktigt i fredsprepping. 

Text: Helena Andersson Holmqvist

Militär själavård på Umeå garnison

Svåra situationer är en del av arbetet inom Försvarsmakten. En garnisonspastor från Svenska kyrkan i Umeå finns därför regelbundet på plats på Umeå garnison.

Militär själavård

Präster i Svenska kyrkan verkar som stöd för medarbetare inom Försvarsmakten när de ställs inför svåra situationer som får dem att tappa fotfästet i tillvaron. Svenska kyrkan kan även slussa vidare till själavård inom andra religioner.

Tema Pax

  1. Lämnade USA:s armé för liv i kommunitet

    Publicerad 30 maj 2024

    Josh Armfield var amerikansk soldat i Irak. Nu lever han i en kristen kommunitet i Luleå, som praktiserar fred i allt från mat till relationer.

  2. Hur kan jag preppa för fred?

    Publicerad 30 maj 2024

    Myndigheterna uppmanar svenskar att preppa för kris och krig. Kanske går det även förbereda för fred och förståelse. Här kommer tre tips.

  3. Pax – fred och frid

    Publicerad 30 maj 2024

    Pax är latin och betyder fred och frid. Bara svenskan behöver två ord för att översätta pax.

  4. ”Inte ens Jesus kände frid hela tiden”

    Publicerad 30 maj 2024

    Gustav Ericsson är garnisonsprästen som mediterat för fred på torget. Han tycker det är minst lika viktigt att jobba för yttre fred som inre frid.

  5. Vägrar ge upp – fredsarbetet fortsätter

    Publicerad 30 maj 2024

    Med sikte på fred och försoning är Act Svenska kyrkan engagerad i ett 25-tal länder. – Du som stöttar arbetet bidrar till en bättre värld, säger Eva Ekelund.

Fler artiklar ur Spira:

  1. Dubbla regnbågsmässor under årets pride

    Publicerad 12 september 2024

    Föreläsningar, prideparad och regnbågsmässor. Snart är det Umepride, även i Svenska kyrkan!

  2. Här kan du prova beach och pingis

    Publicerad 12 september 2024

    Väckte sommarens OS-succéer en längtan efter beachvolleyboll och bordtennis? Testa med Vän i Umeå!

  3. Anställda i kyrkan vill köpa hotad skog

    Publicerad 12 september 2024

    Sveriges gammelskogar är få och hotas av avverkning. Därför startar föreningen Tro & Skog en insamling för att rädda skog från avverkning.

  4. ”Det kyrkan gjort för mina barn är otroligt”

    Publicerad 12 september 2024

    I somras konfirmerades Magnus Fröberg. En samtalsgrupp med andra föräldrar till konfirmander visade sig vara oväntat intressant.

  5. Hantverk fångar in kärnan i tron

    Publicerad 12 september 2024

    Sommarkaféet på Backen lockar både med fika och möjlighet att tälja i trä. Diakon Erik Hansson visar grunderna och funderar på varför skapande passar i kyrkan.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.