I det tillfälliga valkansliet på Östra esplanaden 9 står kartongvis med valsedlar, kuvert, informationsaffischer och valsedelspåsar. Ett årslångt projekt är snart i mål för projektledare Victoria Hedberg och hennes team.
– Kyrkovalet är ett jätteroligt projekt med en tydlig början, ett slut och ett givet mål.
Valet innebär också jättemycket jobb för alla som arbetar med planering, utbildning och bemanning. Under två veckor är ett 70-tal personer engagerade i förtidsröstningen, som i år har längre öppettider för att minska trängsel. På valdagen den 19 september jobbar 160 personer i de 20 vallokalerna.
Det var före valet 2017 som Victoria blev anställd i kyrkan. Som systemvetare hade hon arbetat många år med ledarskap inom telekom-branschen. Hon minns fortfarande hur annonsen för tjänsten som administrativ chef kändes direkt riktad till henne.
– Jag hade sneglat på Svenska kyrkan som arbetsgivare i flera år och undrat hur jag skulle hitta en plats där, berättar hon.
För även om vinstdrivna företag också kan göra mycket bra för personal och kunder längtade hon efter en organisation som låg närmare hennes värderingar. Hon ville vara en del av Svenska kyrkans arbete att ge stöd till socialt utsatta människor.
– Till kyrkan är alla välkomna i olika svårigheter och livssituationer. Även om det inte är jag som utför kyrkans grundläggande uppdrag får jag stötta dem som gör det.
Världen kom till byn
Kyrkan är ingen ny värld för Victoria. Under uppväxten i Bullmark bodde familjen granne med kapellet. Hon gick i EFS barngrupper, sjöng i kör och blev ungdomsledare. I en tid utan internet kom världen till byn genom besök från vänförsamlingen i Kenya och hon fick brevvänner i Nairobi.
Som vuxen har Svenska kyrkan haft en självklar plats i hennes liv, inte minst vid viktiga milstolpar som barn, bröllop och dödsfall. Och att rösta har varit självklart.
– Jag har alltid röstat i kyrkovalet, säger Victoria och betonar samtidigt att det är viktigt att även de som inte är superengagerade i verksamheten visar vad de vill att kyrkan spenderar tid och pengar på.
– Det är lätt att ta kyrkan för given, men de personer som blir inröstade påverkar kyrkans prioriteringar i framtiden.
Hon kan förstå den som tycker det är svårt att välja grupp och personer att rösta på.
– Gå in på kyrkovalssidan och se vilka grupper som finns. Eller kontakta någon av dem och fråga om deras kärnfrågor, tipsar hon. Det är värt den kvarten!