Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 september 2021 / Ändrad 6 september 2021

”Kyrkovalet är ett jätteroligt projekt”

Systemvetare Victoria Hedberg lämnade telekom-branschen för ett efterlängtat jobb i Svenska kyrkan. Nu projektleder hon kyrkovalet för första gången.

I det tillfälliga valkansliet på Östra esplanaden 9 står kartongvis med valsedlar, kuvert, informationsaffischer och valsedelspåsar. Ett årslångt projekt är snart i mål för projektledare Victoria Hedberg och hennes team.

– Kyrkovalet är ett jätteroligt projekt med en tydlig början, ett slut och ett givet mål.

Valet innebär också jättemycket jobb för alla som arbetar med planering, utbildning och bemanning. Under två veckor är ett 70-tal personer engagerade i förtidsröstningen, som i år har längre öppettider för att minska trängsel. På valdagen den 19 september jobbar 160 personer i de 20 vallokalerna.

Det var före valet 2017 som Victoria blev anställd i kyrkan. Som systemvetare hade hon arbetat många år med ledarskap inom telekom-branschen. Hon minns fortfarande hur annonsen för tjänsten som administrativ chef kändes direkt riktad till henne.

– Jag hade sneglat på Svenska kyrkan som arbetsgivare i flera år och undrat hur jag skulle hitta en plats där, berättar hon.

För även om vinstdrivna företag också kan göra mycket bra för personal och kunder längtade hon efter en organisation som låg närmare hennes värderingar. Hon ville vara en del av Svenska kyrkans arbete att ge stöd till socialt utsatta människor.

– Till kyrkan är alla välkomna i olika svårigheter och livssituationer. Även om det inte är jag som utför kyrkans grundläggande uppdrag får jag stötta dem som gör det.

Världen kom till byn

Kyrkan är ingen ny värld för Victoria. Under uppväxten i Bullmark bodde familjen granne med kapellet. Hon gick i EFS barngrupper, sjöng i kör och blev ungdomsledare. I en tid utan internet kom världen till byn genom besök från vänförsamlingen i Kenya och hon fick brevvänner i Nairobi.

Som vuxen har Svenska kyrkan haft en självklar plats i hennes liv, inte minst vid viktiga milstolpar som barn, bröllop och dödsfall. Och att rösta har varit självklart.

– Jag har alltid röstat i kyrkovalet, säger Victoria och betonar samtidigt att det är viktigt att även de som inte är superengagerade i verksamheten visar vad de vill att kyrkan spenderar tid och pengar på. 

– Det är lätt att ta kyrkan för given, men de personer som blir inröstade påverkar kyrkans prioriteringar i framtiden.

Hon kan förstå den som tycker det är svårt att välja grupp och personer att rösta på.

– Gå in på kyrkovalssidan och se vilka grupper som finns. Eller kontakta någon av dem och fråga om deras kärnfrågor, tipsar hon. Det är värt den kvarten!

Nu kan du rösta i kyrkovalet

Så gör du! Och nio lokala grupper svarar på sju frågor.

Kyrkoval

Vart fjärde år är det kyrkoval. Nästa kyrkoval är 8-21 september 2025.

Kyrkovalet - demokrati i kyrkan

Nästa kyrkoval äger rum 8-21 september 2025.

Fler artiklar ur Spira:

  1. Arkitekt jobbar ideellt som målare och springpojke i Ersmark

    Publicerad 2 december 2024

    Per Anders Lennartsson är en av många ideella som målat, fixat och engagerat sig i Ersmarkskyrkans renovering. 

  2. Barnen fixar tacos i Hissjö missionshus

    Publicerad 2 december 2024

    Torsdagar är Hissjö missionshus fullt med sjungande barn. Ledaren och bybon Maria Karlsson leder både kör och vissa veckor matlagning. 

  3. ”Fokusera på det som är kreativt och hoppfullt”

    Publicerad 2 december 2024

    David Wiljebrand är ny hållbarhetsstrateg Svenska kyrkan i Umeå. Han pratar helst inte om ”klimatkris”. Men varför?

  4. Problem med ekonomin? Här är goda råd gratis!

    Publicerad 2 december 2024

    Tomt på bankkontot redan i mitten av månaden? Ta kontakt med Svenska kyrkans ekonomiska rådgivning för långsiktiga lösningar.

  5. Umeå stads kyrka ska målas om och renoveras

    Publicerad 2 december 2024

    Om drygt ett år påbörjas en stor renovering av Umeå stads kyrka. Planeringen pågår för fullt. Första informationsmötet hålls 15 december. 

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Kyrkans själavårdsmottagning - samtal om livets alla frågor

Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.