(Ur Spira nr 2 2024)
Josh Armfield från Kansas, USA, var 21 år gammal när ordern kom – han skulle åka till Irak. Tre år tidigare hade han valt att bli soldat, och därmed gått i sin pappas och farfars fotspår. Militäryrket sågs i familjen som ett gott val som amerikan och kristen.
– Jag hade ingen önskan att hamna i krig och trodde att det var osannolikt. Att vara reservsoldat var helt enkelt ett karriärval, som gav mig bidrag att studera på universitetet.
Men 2005 blev han beordrad att åka till Irak. Före resan lärde Josh känna en soldat som kommit fram till att han inte ville bära vapen utifrån sin tro, och han väckte nya tankar i Josh om det var rätt som kristen att bära vapen och lära sig döda.
Under sitt år i Irak behövde Josh aldrig avfyra sitt vapen, vilket han är tacksam för, och efter att ha återvänt till USA var han redo att gå en annan väg. Han inspirerades av människor som praktiserar sin tro i vardagen och sökte sig till den kristen kommuniteten Cherith Brook Catholic Worker House i ett slum-
område i hemstaden Kansas City.
– Det som påverkade mig mest var att se hur de väldigt konkret praktiserade ickevåld, även när möten blev hotfulla. De hade en förmåga att se det goda i alla människor.
I kommuniteten mötte Josh svenska Elisabeth. De gifte sig och flyttade till Luleå, där Elisabeth skulle studera. Båda ville fortsätta leva som i kommuniteten och konkret praktisera sin tro. En papperslös familj flyttade in i deras lägenhet och de arrangerade måltider varje vecka på EFS i Luleå för bland annat hemlösa rumäner.
Så öppnade sig en möjlighet att prova på att starta en egen kommunitet på EFS lägergård Sundet utanför Luleå. Det fungerade fint, och Kommuniteten Senapskornet har nu funnits i snart åtta år. I dag bor det åtta personer på Sundet.
– Vi delar veckorytm med måltider och bön, och hjälps åt med arbetet på gården. Gratismåltiderna i stan har vi fortsatt med och i huset finns ett ”Kristus-rum”, där den som behöver kan få husrum.
En av kommunitetens fyra grundprinciper är ickevåld och tillsammans har de startat en lokalgrupp av Kristna fredsrörelsen där de studerar och övar civilkurage på olika sätt. ”Det behöver få ta tid och tränas, precis som militärer tränar.” Men även kommunitetens övriga grundprinciper – enkelhet, gemenskap och gästfrihet, handlar i grunden om att förebygga krig och konflikter och i stället skapa fred.
– Som kristna tror vi att det går att besegra det onda med det goda. Det är vägen till fred.
Text: Helena Andersson Holmqvist