Lyssna

/ Publicerad 30 maj 2024

Ödmjukt kontorshus gör prästgården komplett

Fem år efter att Drängbostället brann ner invigs nu ett nytt hus bredvid Backens prästgård. När personalen flyttar hit kan hela prästgården användas för retreater, ungdomssamlingar och annan verksamhet. 

Natten mot den 30 december 2018 brann det gamla förrådshuset vid Backens prästgård ner. Huset kallas Drängbostället eftersom det ursprungligen användes som drängbostad på gården. Innan branden användes huset som förråd och soprum av Umeå landsförsamling som har verksamhet i Backens prästgård och intilliggande paviljongen. Nu flyttar personalen från prästgården till kontoren i Drängbostället. Från i höst ska även övervåningen i prästgården användas för verksamhet. Den inreds för ungdomsverksamhet och samtal.

– Det känns jätteroligt! Med tillgång till övervåningen kommer vi bland annat kunna inbjuda till dagsretreater. Den vackra miljön inbjuder till stillhet, säger Malou Wirström, församlingsherde.

Församlingen har Växtplats Backen som vision. En plats att växa för ande, kropp och själ. Själva platsen har också ett antikvariskt värde som en av Umeås äldsta bosättningar med kyrka och prästgård från 1700-talet. Byggprocessen har därför involverat remissinstanser som Västerbottens museum. Bygget som startade 2022 fick också ta en veckas paus när en grävmaskinist hittade spår av äldre bebyggelse som arkeologer från Umeå universitet undersökte.

Plywodd och dubbel takhöjd

Det nybyggda huset är utformat efter den gamla byggnadens volym, fotavtryck och kulör och ska inte dominera gårdsplanen.

– Byggnaden ska vara ett ödmjukt, lugnt tillägg som syr ihop gården, säger Hugo Hardell, arkitekt White Arkitekter.

På plan två finns ett fönsterband, för att få in ordentligt med dagsljus. Badrum, trappa och teknikrum är undangömda i delen mot vägen som saknar fönster.

I anslutning till foajén ligger en öppen social yta med dubbel takhöjd med kontor längs väggarna. Totalt finns 14 kontorsplatser. Väggarna på nedervåningen är i hårdvaxad poppel-plywood och golven i furu. Tanken med interiören var att hålla den så ren och enkel som möjligt. Det moderna blir en blinkning mot den detaljrika och färgstarka inredningen i prästgården.

– Det här huset är något helt annat och ska tåla en brokig inredning, eftersom det finns en återbrukstanke kring möbler och inredning, säger Hugo Hardell.

Text: Ulrika Ljungblahd

 

 

 

 

Backens prästgård

Huset från 1790 är ett av Umeås äldsta hus. Det renoverades under 2016-17 och innehåller nu verksamhets- och samlingslokaler samt kontor. Bredvid prästgården ligger den nybyggda paviljongen.

Det händer i Backens prästgård

Prästgården och paviljongen som ligger precis bredvid är fulla av olika verksamheter. Vill du pyssla, sjunga i kör eller fika?

Fler artiklar ur Spira:

  1. Dubbla regnbågsmässor under årets pride

    Publicerad 12 september 2024

    Föreläsningar, prideparad och regnbågsmässor. Snart är det Umepride, även i Svenska kyrkan!

  2. Här kan du prova beach och pingis

    Publicerad 12 september 2024

    Väckte sommarens OS-succéer en längtan efter beachvolleyboll och bordtennis? Testa med Vän i Umeå!

  3. Anställda i kyrkan vill köpa hotad skog

    Publicerad 12 september 2024

    Sveriges gammelskogar är få och hotas av avverkning. Därför startar föreningen Tro & Skog en insamling för att rädda skog från avverkning.

  4. ”Det kyrkan gjort för mina barn är otroligt”

    Publicerad 12 september 2024

    I somras konfirmerades Magnus Fröberg. En samtalsgrupp med andra föräldrar till konfirmander visade sig vara oväntat intressant.

  5. Hantverk fångar in kärnan i tron

    Publicerad 12 september 2024

    Sommarkaféet på Backen lockar både med fika och möjlighet att tälja i trä. Diakon Erik Hansson visar grunderna och funderar på varför skapande passar i kyrkan.

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal och stöd genom hela livet

När något inte blev som man hoppades eller livet har kört ihop sig kan det vara skönt att ha någon att vända sig till. Kyrkan finns här för dig genom hela livet, i med- och motgång.

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.