(Ur Spira nr 1 2024)
”Du lyssnar ju aldrig på vad jag säger!”
”Varför duger aldrig det jag gör?”
Känner du igen dig? Ibland når vi inte fram till varandra i våra nära relationer. Kyrkans familjerådgivare funderar kring gräl och kommunikation, samt tipsar om sätt att minska missförstånd.
Ibland når vi människor inte fram till varandra. Den ena kanske inte känner sig respekterad och lyssnad på. Den andra kan känna sig anklagad och otillräcklig. Det kan leda till att båda känner sig missförstådda och ensamma.
Konflikter och gräl är något normalt i en relation. Men ibland leder konflikterna till gräl som upprepas utan att vi känner oss förstådda eller att vi förstår den andra. Efter ett sådant gräl kanske båda drar sig undan med en växande känsla av olust. Vi biter ihop, det blir en jobbig stämning. Efter ett tag brukar någon vilja försöka knyta ihop relationen igen, kanske genom att fråga om den andra vill ha fika eller lösa något praktiskt tillsammans. Det är en signal om att den andra personen är viktig och att man vill att det ska bli som vanligt igen. Det rullar kanske på så ett tag och känns ganska okej. Men om det här mönstret, med gräl där vi inte når varandra, upprepas gång på gång, så kommer mönstret allt lättare att aktiveras. Till slut behövs det bara en blick eller ett tonfall så finns känslan att ”nu är vi där igen”.
Det destruktiva samspelsmönstret kan tära på relationen och riskera att tränga undan det goda som finns. Kärlekskänslorna får för lite näring och börjar vissna. Bråk och konflikter i en relation kan paradoxalt nog ofta handla om närhetssökande. Båda parter längtar efter att få känna sig sedd och förstådd av den som är viktig för oss.
Kan jag göra något själv? En god början är att vi båda kan känna igen att vi hamnar i ett mönster där vi inte förstår varandra. När man ser mönstret kan nästa steg vara att försöka stoppa, stanna upp, gå undan på varsitt håll och fundera – vad är det jag egentligen känner och vill få dig att förstå? Hur säger jag det till dig? Och hur lyssnar jag på det du vill få mig att förstå, om vad du känner och behöver?
Prata en i taget och fråga tills du tycker att du förstår hur den andra känner och vad den behöver. Upprepa gärna vad du hört den andra säga.
Kom ihåg att den andra vill nå fram till dig, just därför att du är viktig för den!
Text: Ingrid Eriksson och Elisabeth Jonsson
Kyrkans familjeterapeuter Ingrid Eriksson och Elisabet Jonsson reflekterar kring relationer i varje nummer av Spira under 2024.
Ett gräl kan vara ett sätt att:
- Söka närhet och kontakt.
- Försöka bli förstådd och bekräftad.
- Fråga min partner om jag är viktig.