(Ur Spira nr 4 2024)
Iklädda kängor och varma vantar, utrustade med liggunderlag och termosar samlas ett 15-tal anställda och ideella från Svenska kyrkan och Region Västerbotten vid Arboretum norr. De går en fördjupningskurs i att leda sorgegrupper och denna mulna höstdag är det dags att testa skogsbad. Den japanska företeelsen shinrin-yoku innebär att uppleva skogen och naturen med alla sinnen – syn, hörsel, känsel, smak och doft. I långsam takt rör sig deltagarna längs lövtäckta stigar med uppgift att lägga märke till olika färger och former. Sedan känner de varsamt på trädens stammar och bark.
– Fastän barken är skadad och träden varit med om svårigheter så växer de fortfarande, konstaterar någon när gruppen samlats i en ring och delar tankar kring övningarna.
Det var under sin utbildning till certifierad skogsbadsguide som psykoterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt insåg att ”det här är ju perfekt för sorgegrupper”. Skogen underlättar stillhet, reflektion och närvaro. Naturen är lugnande och minskar stress samtidigt som det kan uppstå fin gemenskap i en grupp som samlas kring en värmande lägereld.
– Det finns en känsla av kravlöshet i naturen. Här samexisterar också det levande och det döda i ett kretslopp. Det kan påverka mitt förhållningssätt till döden, säger Satu.
Hon introducerar nästa övning där deltagarna ska turas om att beskriva ett föremål från naturen utan att titta på det. Ulrika Mottmann, diakon i Västerslättskyrkan, håller en barkbit i händerna och berättar om hur den känns, luktar och låter när hon bryter den mitt itu. Efteråt konstaterar hon hur viktigt det är att hitta ord för att beskriva händelser, som sorg och svåra förluster.