Lyssna

/ Publicerad 2 december 2024

Samtal om sorg vid lägereld

Sorg kan kännas som en inre kyla. Därför samlas sorgegruppsledare i Umeåtrakten kring en brasa medan de utforskar naturens läkande kraft. – Elden ger både värme och trygghet, säger kursledare Erika Sinander.

Två kvinnor klädda för utomhus. Höstfärger.

Satu Hirsch Fjellstedt och Erika Sinander håller en kurs i att leda sorgegrupper i Umeås natur. Större delen av dagen tillbringar gruppen utomhus.

Foto: Ulrika Ljungblahd

(Ur Spira nr 4 2024)

Iklädda kängor och varma vantar, utrustade med liggunderlag och termosar samlas ett 15-tal anställda och ideella från Svenska kyrkan och Region Västerbotten vid Arboretum norr. De går en fördjupningskurs i att leda sorgegrupper och denna mulna höstdag är det dags att testa skogsbad. Den japanska företeelsen shinrin-yoku innebär att uppleva skogen och naturen med alla sinnen – syn, hörsel, känsel, smak och doft. I långsam takt rör sig deltagarna längs lövtäckta stigar med uppgift att lägga märke till olika färger och former. Sedan känner de varsamt på trädens stammar och bark.

– Fastän barken är skadad och träden varit med om svårigheter så växer de fortfarande, konstaterar någon när gruppen samlats i en ring och delar tankar kring övningarna.

Det var under sin utbildning till certifierad skogsbadsguide som psykoterapeuten Satu Hirsch Fjellstedt insåg att ”det här är ju perfekt för sorgegrupper”. Skogen underlättar stillhet, reflektion och närvaro. Naturen är lugnande och minskar stress samtidigt som det kan uppstå fin gemenskap i en grupp som samlas kring en värmande lägereld.

– Det finns en känsla av kravlöshet i naturen. Här samexisterar också det levande och det döda i ett kretslopp. Det kan påverka mitt förhållningssätt till döden, säger Satu.

Hon introducerar nästa övning där deltagarna ska turas om att beskriva ett föremål från naturen utan att titta på det. Ulrika Mottmann, diakon i Västerslättskyrkan, håller en barkbit i händerna och berättar om hur den känns, luktar och låter när hon bryter den mitt itu. Efteråt konstaterar hon hur viktigt det är att hitta ord för att beskriva händelser, som sorg och svåra förluster.

 

 

Hunden Elda kopplar av medan kursdeltagarna pratar om att leda sorgegrupper ute.

Foto: Ulrika Ljungblahd

Under tiden har Erika Sinander gått till raststugan intill Umeälven för att göra upp en eld, som ska brinna resten av dagen.

– Elden har samlat människor i alla tider, säger hon och lägger ett vedträ på brasan. Samtidigt blir elden nästan som ett levande väsen som behöver omsorg och uppsikt; först för att ta sig, sedan för att fortsätta värma och lysa upp och slutligen för att inte sprida sig okontrollerat.

Lagom till att elden tagit sig kommer resten av gruppen tillbaka efter att ha legat en stund på marken och mediterat.

– Nu verkar ni lite frusna, så slå er ner vid elden, säger Satu och plockar fram mackor och termosar med varm dryck.  

Just eld och något varmt att hålla i händerna passar extra bra vid samtal om sorg.

– När vi hamnar i sorg känner vi oss ofta lite frusna. Sorg är en kall, frusen känsla, säger Erika och berättar att som sorgeterapeut erbjuder hon alltid en kopp varmt te eller vatten i terapirummet.

När det inte finns tillgång till eldstad eller kamin fungerar levande ljus som ersättning. Erika ställer ibland fram ett värmeljus ”med hälsning från broder sol”.

– Solen är ju vår stora eld.

Att solen senare tittar fram genom molnen blir en av många bilder kring död, liv och sorg under dagen. När sorgegruppsledarna spånar om hur de kan använda naturen i mötet med människor är det gott om idéer – allt från att ta in löv och annat naturmaterial till att hålla grupper utomhus.

– Jag drömmer om att starta en sorgegrupp där vi börjar med att röja och hugga ved för att sedan sitta runt brasan och prata, säger Monica Lundgren, diakon och sorgegruppsledare.

Kursen ”Med sorgegruppen i naturen” hölls av Erika Sinander, leg psykoterapeut och uttryckande konstterapeut, och Satu Hirsch Fjellstedt, leg psyko-
terapeut, teolog och skogsbadsguide. 

Text: Ulrika Ljungblahd

Samtalsgrupper vid sorg

Att mista en närstående kan väcka starka känslor och många tankar. Det kan vara till hjälp att dela och samtala om dessa känslor med andra i samma situation.

Fler artiklar ur Spira:

  1. Arkitekt jobbar ideellt som målare och springpojke i Ersmark

    Publicerad 2 december 2024

    Per Anders Lennartsson är en av många ideella som målat, fixat och engagerat sig i Ersmarkskyrkans renovering. 

  2. Barnen fixar tacos i Hissjö missionshus

    Publicerad 2 december 2024

    Torsdagar är Hissjö missionshus fullt med sjungande barn. Ledaren och bybon Maria Karlsson leder både kör och vissa veckor matlagning. 

  3. ”Fokusera på det som är kreativt och hoppfullt”

    Publicerad 2 december 2024

    David Wiljebrand är ny hållbarhetsstrateg Svenska kyrkan i Umeå. Han pratar helst inte om ”klimatkris”. Men varför?

  4. Problem med ekonomin? Här är goda råd gratis!

    Publicerad 2 december 2024

    Tomt på bankkontot redan i mitten av månaden? Ta kontakt med Svenska kyrkans ekonomiska rådgivning för långsiktiga lösningar.

  5. Umeå stads kyrka ska målas om och renoveras

    Publicerad 2 december 2024

    Om drygt ett år påbörjas en stor renovering av Umeå stads kyrka. Planeringen pågår för fullt. Första informationsmötet hålls 15 december. 

Mer om tidningen Spira

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.

Ulrika Ljungblahd

Ulrika Ljungblahd

Redaktör tidningen Spira, Pastoratskansliet, Svenska kyrkan i Umeå

Bli volontär

Lys upp någons dag genom att ge av din tid och engagemang. Som ideell engagerar du dig för en särskild uppgift under en bestämd tid. Det kan vara längre eller kortare uppdrag.

Håll koll på vad som händer

Predikoturen har bytt plats. Så här fortsätter du att hitta allt som händer i Umeås kyrkor.

Samtal om livets alla frågor

Livet blir inte alltid som vi tänkt oss. Ibland behöver vi prata med någon utanför den egna kretsen och få hjälp att sätta ord på det som skaver. För prata hjälper!

Det händer i kyrkan

Vill du prata om Gud med andra, kanske på finska? Äta god mat och umgås? Sjunga i kör, även om du tycker att du inte kan? Eller vill ditt barn träffa kompisar och göra roliga saker? 

Dop, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.

Tidningen Spira

Spira är en tidning om livsfrågor och tro, som delas ut gratis till alla hushåll i Umeå fyra gånger per år. Tidningen finns också i din närmaste kyrka.