Lyssna

Nytt krematorium

Ett nytt krematorium ska byggas i Umeå. Tänkt placering är på Röbäcks kyrkogård.

Umeås nya krematorium

Planeringen för Umeås nya krematorium är i full gång. Troligen byggs det i skogen på Röbäcks kyrkogård. Läs en artikel med Eva Salander och Kaj Lindbäck, två av personerna i beställargruppen.

Denna sida uppdateras löpande under projektets gång. 

Bakgrund

Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten och i det uppdraget ingår att utföra kremationer. Umeås nuvarande krematorium från 1952 ligger på Norra kyrkogården och är omodernt och trångt. Urlastning av kistor från bil behöver ske utomhus och ugnen är för liten för stora kistor, som blir allt vanligare.

Antalet kremationer ökar

I dagsläget sker årligen cirka 1 150 kremeringar och antalet ökar för varje år. Krematoriet har miljötillstånd för att kremera 4 500 per 3 år. Utifrån prognosen för befolkning och antal kremationer passeras gränsen omkring år 2030. Då behövs antingen ett nytt tillstånd eller ett nytt krematorium.

Fördelar med ett nytt krematorium

Ett nytt modernt krematorium skulle förbättra arbetsmiljön både för egen personal och för begravningsbyråerna. Det skulle medföra färre omlastningar och tunga manuella lyft. Det skulle även minska transporterna av stora kistor till andra delar av landet.

Plan att bygga på Röbäcks kyrkogård

Att bygga ett nytt krematorium kräver en noggrann utredning, både kring placering och utformning. Vi arbetar därför nu med förarbetet inför att söka bygglov. Planen är att det nya krematoriet ska placeras på Röbäcks kyrkogård. På kartan nedan är de två föreslagna områdena ”Gläntan” och ”Ravinen” utmärkta.  

Kommunen lämnade i augusti 2024 ett positivt planbesked.   

 

Foto: Malin Häggström

December 2024

Naturvärdesinventeringen av de två utsedda områdena är klar. Den visar att det finns ytor med en del rödlistade svampar och tallar så gamla som 150 år. Det utgör dock inget hinder för nybyggnation på platsen.

Fyra arkitektbyråer kommer från mitten av december att skissa på det nya krematoriet. Deras förslag presenteras i februari. Förslagen kommer sedan tas med i det fortsatta projektet.

Samråden med Länsstyrelsen och kommunen fortsätter.  

21 november 2024

Den 21 november bjöds alla intresserade in till ett första möte. Där kunde den som ville få veta mer om projektet och ställa frågor. Representanter från kyrkogårdsförvaltningen och konsultbolaget Mana var på plats. 

Torsdag 21 november kl 18.30-19.30
Plats: Kapellet på Röbäcks kyrkogård

En del av frågorna som ställdes under kvällen finns under frågor/svar längre ner på sidan. 

Hösten 2024

Naturvärdesinventering och trafik- och bullerutredning pågår. Arbetet med att förändra detaljplanen har påbörjats.  

21 augusti 2024

Byggnadsnämnden i Umeå beslutade vid sitt möte att påbörja arbetet med en ny detaljplan för ett krematorium på fastigheten Röbäck 8:23. Där ligger Röbäcks kapell och kyrkogård. Exakt placering av det nya krematoriet behöver utredas i planarbetet. 

Krematoriet är en tillståndspliktig verksamhet varför en strategisk miljöbedömning med miljökonsekvensbeskrivning också kommer genomföras. 

17 maj 2024

Under våren har anbud tagits emot och valet föll på konsultbyrån Mana. De ska ansvara för planering, utredning och projektering av det nya krematoriet. 

Frågor och svar

Varför finns krematorier?

Svenska kyrkan har ett samhällsuppdrag att sköta begravningsverksamheten. I det ingår att driva krematorier. De ska placeras nära sitt upptagningsområde.

Varför kan ni inte bara bygga ut befintligt krematorium på Norra kyrkogården?

Det nuvarande krematoriet ligger på Norra kyrkogården, Sandbacka. Det har en begränsad kapacitet i förhållande till nuvarande och framtida behov. Kyrkogården och dess byggnader är även skyddade av kulturminneslagen. Vi kommer därför inte att kunna bygga ut det befintliga krematoriet i den omfattning som behövs. I dagsläget har vi en ugn men i det nya kommer det finnas två. Det kan till och med vara så att vi behöver plats för en tredje ugn i framtiden.

Umeås befolkning ökar i antal samtidigt som andelen kremationer stiger. I dagsläget kremeras cirka 80 procent. Krematoriets upptagningsområde är stort, från Tärna till Umeå. Grannkrematorierna i Kramfors och Skellefteå har ingen överkapacitet som vi kan utnyttja. Vi ser det inte heller som hållbart att transportera kistor på det sättet.

Vilka är de utpekade platserna för det nya krematoriet?

De två platserna kallas Gläntan och Ravinen och ligger på Röbäcks kyrkogård. Gläntan ligger strax norr om personalbyggnaderna och Ravinen strax väster om ravinen som går söder om kyrkogården. Se kartbild ovan. Gläntan kommer närmare befintliga hus även om det fortfarande är skog runt omkring.

Röbäcks kyrkogård kommer att växa. Det kan bli ganska långt att ta sig till fots från befintliga parkeringar till de nya gravområdena. En nedre infart skulle därför underlätta för besökare. På så sätt leds inte heller onödigt mycket trafik in till de centrala delarna av kyrkogården.

Hur stor blir byggnaden?

Vi har inget svar på det idag. Det beror på om krematoriet blir i suterräng, ett eller två plan. Ett ugnsrum är cirka 150–200 kvadratmeter stort. Till det kommer ett teknikrum som är ungefär lika stort. Utöver det behövs kylrum, kontor, omklädningsrum och andra kringutrymmen.

Målsättningen är att byggnaden ska passa in i skogen på platsen snarare än att sticka ut och synas. Vi tar aldrig ner träd lättvindigt på våra kyrkogårdar utan vill behålla mycket av skogen, men kanske inte ända inpå byggnaden. Här hoppas vi att arkitekterna med sin expertis ska hitta en bra balans.

Vi vill att krematoriet ska harmonisera och bidra till hela kyrkogården och göra platsen trevliga för besökare. Att området är en viktig rekreationsplats finns med i beskrivningen av kyrkogården till arkitektbyråerna.

Hur hög blir skorstenen? 

Vi kan inte svara på det idag. Det beror på utformningen och vad Länsstyrelsen säger.

Förr byggde man höga skorstenar för att få bort röken från bebyggelse, men med dagens rening behövs inte det på samma sätt. Den nuvarande skorstenen är lägre än flera av träden runt omkring. Oavsett placering kommer den omgivande skogen därför effektivt skärma av både byggnad och skorsten.

Hur mycket rök blir det och luktar den?

Rökgaserna från kremationen leds genom en efterbrännkammare till avkylning och rening med filter av aktivt kol. Där tas bland annat damm, askstoft och kvicksilver bort. Den höga temperaturen på röken förhindrar kondens i skorstenen samtidigt som det gör att röken i allmänhet inte syns.

Höga temperaturer i ugnen förbränner de kolväten som kan lukta.

Har du vägarna förbi Norra kyrkogården kan du titta upp mot krematoriets skorsten och se och lukta själv.

Hur mycket utsläpp blir det av ett krematorium?

Krematorier med rökgasrening baserad på aktivt kol har mycket små dioxinutsläpp (källa: Naturvårdsverkets branschfaktablad, utgåva 4, juni 2010). Rökrör och rökkanaler torrsotas också manuellt eller med tryckluft vilket inte ger några utsläpp.

Utsläppen beror på antalet kremeringar. Ökar befolkningen kommer utsläppen också att öka gradvis. Kremation räknas som miljöfarlig verksamhet och kräver Länsstyrelsens tillstånd. I det regleras utsläpp, buller, avfall, transporter och annan miljöpåverkan. När ett nytt krematorium byggs ingår framtidsprognoser i ansökan för att säkerställa att klimatmål nås även om fler kremeras.

Hur mycket låter ett krematorium?

Det låter i princip ingenting. Har du vägarna förbi Norra kyrkogården kan du gå förbi krematoriet och lyssna.

Var ska trafiken gå? Nya infarter? 

Det finns redan befintliga grusvägar nedanför Ravinen och från Gläntan som, beroende på placering, troligen blir nya infarter.

Oavsett placering kommer det att bli transporter, framför allt av kistor. Trafikutredning pågår för att utreda vilken ökning av trafik det kan innebära.

Hur många transporter är det idag? 

Idag sker ca 1 100 kremationer per år. Det innebär högt räknat 2 000 transporter eftersom kistor kan transporteras parvis och urnor ofta hämtas flera samtidigt. Kistor transporteras till krematoriet sju dagar i veckan.

Hur blir det för alla som plockar bär i skogen?  

Vi kommer inte hindra någon från att gå i skogen. Området är ett viktigt rekreationsområde för många och ska också få fortsätta vara det. Utsläppen från krematoriet är så små att det inte är någon fara att äta bären.

Det är en historisk plats. Blir det en arkeologisk undersökning? 

Gläntan har varit ett sandtag. I närheten av Ravinen finns en gammal galgbacke. När vi beslutat om specifik plats kommer museet att tillfrågas och titta närmare på platsen.

Vad händer med guld och andra metaller?

Efter en kremation sorteras metall automatiskt ut och skickas för återvinning. Guld och metall från ortopediska implantat kan på så sätt tas tillvara. Det ekonomiska överskottet tillfaller Allmänna arvsfonden. För år 2023 var det drygt 105 miljoner kronor för hela Sverige.

Hållbarhet, hur tänker ni där? 

Hållbarhet är ett mångfasetterat begrepp. Det handlar bland annat om en hållbar och flexibel byggnad som stilmässigt håller över tid. Det ska vara bra kvalitet på material och höga ambitioner på trivsamma miljöer. Även arbetsmiljön måste vara hållbar, till exempel kanske ett våningsplan vore att föredra för att slippa hissar och trappor. Arbetsmiljön gäller inte bara vår egen personal utan även begravningsbyråerna som lämnar kistor.

Byggnaderna måste också vara energieffektiva. Vi har dock inte kommit till den delen i projektet ännu. Svenska kyrkan har antagit Färdplan för klimatet med vissa delmål 2027 och vissa 2030 som vi också lutar oss mot. Likaså kommunens plan för netto noll 2050 och andra myndigheters regler.

Det går inte att ansluta krematoriet till kommunens fjärrvärmenät men vi ser över möjligheten att värma upp våra egna byggnader med överskottsvärmen. Det optimala hade varit ett lokalt fjärrvärmenät med röbäcksborna. Vi får även titta på ackumulatortankar eller ett omvänt bergvärmesystem för att bli av med värme.

Nuvarande krematorium eldas inte med fossila bränslen och det ser vi inte heller att det nya ska göra. I Skellefteå tillverkas biogas av hushållssopor, om det kan vara ett alternativt bränsle.

Läs mer

Fanns din fråga inte med? Ställ den här:

Kontaktperson

Eva Salander

Eva Salander

Biträdande kyrkogårdschef, Svenska kyrkan i Umeå