Lyssna

Renovering av Umeå stads kyrka

Under 2026 kommer Umeå stads kyrka renoveras invändigt. På den här sidan kan du följa arbetet. Sidan uppdateras allteftersom. 

Informationsmöte om renoveringen

Söndag den 15 december hölls ett informationsmöte i Umeå stads kyrka. Lyssna på en intervju med Lena Fagéus, kyrkoherde i Svenska kyrkan i Umeå och Levi Bergström, kyrkorådets ordförande. 

Att renovera en gammal kyrka är en lång process med många berörda. Umeå stads kyrka är ”min” kyrka för många. Det är därför en självklarhet att alla som vill ska kunna ta del av information om arbetet inför och under renoveringen.

Renoveringen består av fyra delar 

  1. Kyrkorummet behöver rengöras, bland annat målningarna i taket.
  2. Större delen av kyrkorummet ska målas om.
  3. Den gamla belysningen är gammal och behöver bytas ut. 
  4. Församlingen vill hitta nya sätt att använda delar av kyrkorummet. 

Läs mer om respektive del genom att fälla ut avsnitten nedan.

Observera att alla förändringar behöver Länsstyrelsens tillstånd. Se därför planerna och 
skisserna som ett förslag, de kan komma att förändras av antikvariska skäl. 

Under våren 2025 kommer underlag för alla delar av renoveringen färdigställas och en ansökan skickas in till Länsstyrelsen. Renoveringen påbörjas tidigt 2026.

1. Rengöring

Att rengöra en kyrka är en viktig del i vården av en gammal byggnad. Sot från 
levande ljus och många besökare lämnar avtryck på ytskikten. En ställning kommer byggas inne i kyrkorummet för att alla ytor, även taket, ska kunna rengöras. 

2. Ommålning och färgsättning

Färgsättningen idag är från den senaste renoveringen 1979–84. Ommålningen gav kyrkan många nya och färgstarka kulörer, bland annat mossgrönt, turkost, gult och mörkt vinrött.

Många ytskikt är slitna och behöver åtgärdas. Kyrkan kommer därför målas om invändigt. Ambitionen är inte en fullständig återgång till originalutförandet men en mer harmonisk färgsättning i samklang med både original och 1937–38 års renovering. Företaget Historiska hus har analyserat tidigare färglager på flera ställen i kyrkan. Du kan till exempel se provrutor längst fram i koret och på en bänk i det vänstra sidoskeppet. De kommer ligga till grund för tillståndsansökan till Länsstyrelsen.  

Förslaget är att bänkar, dörrstycken, balustrader och stolpar målas i ådringsmålad ek med en mörkare ton på avfasningar för att ge djup. Predikstol, altare och altarring målas i ek med förgyllda detaljer. För att återskapa en färg som i kulör och ådring är så nära originalet som möjligt har en provmålning gjorts på en bänkgavel. 

Nedan ett fotomontage på hur det kan komma att se ut. 

Foto: A sidan

3. Belysning

Kyrkans invändiga belysning och ljusteknik är gammal och behöver bytas. Genom att installera ny led-teknik kommer kyrkorummet kunna ljussättas på ett bättre sätt än vad som är möjligt idag.

De gamla vackra ljuskronorna och lampetterna kommer finnas kvar. 

4. Ombyggnationer

För att bättre kunna möta upp dagens behov vill församlingen göra vissa förändringar i kyrkorummet. Längst bak i kyrkorummet är tanken att skapa ett inglasat rum. Då kan barnen under söndagsskolorna fortfarande vara en del av gudstjänsten. Övrig tid kan rummet användas för samtal och som en tillfällig arbetsplats. På så sätt kan församlingen öka närvaron av präster och diakoner i kyrkan under vardagarna för att möta dem som söker sig till kyrkan för någon att prata med. I rummet kommer en ny lekkyrka, inspirerad av altaret, placeras.

Många besökare kommer in i kyrkan för enskild bön eller en stilla stund. För dem vill församlingen skapa böneplatser i en eller båda korsarmarna längst fram i kyrkan. De kan även användas för mindre andakter och gudstjänster. Tanken är att en av platserna ska vara lämplig för meditation med en matta och ett kar för ljuständning. Vid ungdomsgudstjänster är det också vanligt att sitta på golvet. Kyrkan är även populär för viglar och dop. Många vigselpar vill ha rymden och ”pampigheten” som kyrkorummet erbjuder, medan känslan vid dop ofta handlar om närhet och intimitet. För att ge utrymme för det är tanken att lillkyrkan bakom altartavlan blir till en dopkyrka med en centralt placerad, men flyttbar, dopfunt. Dagens motiv ersätts med doprelaterade verk utom på väggen rakt bakom altartavlan där de ursprungliga schablonmålningarna restaureras. 

En utmaning i kyrkan är förvaring. Trots sin storlek har kyrkan få lättillgängliga förvaringsutrymmen. Det skapar en ohållbar situation för vaktmästarna och andra som arbetar här. Planen är att flytta sakristian till ett rum vid kapprummet. Den gamla sakristian kan då användas för förvaring. Rummet ska gå att återställa om förvaringsbehovet inte längre finns. 

Nedan är några skisser hur det kan komma att se ut. 

Foto: A sidan

Bakgrund

Umeå stads kyrka stod klar 1894. Utvändigt ser kyrkan i stort sett likadan ut 
fortfarande. Invändigt har kyrkan genomgått två större renoveringar, år 1937–38 och 1979–84. Vid den första renoveringen togs en mittgång upp i bänkraderna och kyrkan målades om i ljusare toner för att bättre framhäva valven. Vid den senaste renoveringen tillkom Martasalen, altaret flyttades närmare församlingen för att skapa lillkyrkan och kyrkan målades om och fick 14 nya och färgstarka kulörer.

Umeå stads kyrka ingår i en kulturmiljö av riksintresse. Den är en av Umeås mest välbevarade byggnader från den tid när i stort sett hela staden byggdes upp efter stadsbranden. Kyrkan är en fin representant för de kyrkor som kring år 1900 
uppfördes i den nygotiska stilen. I Luleå stift finns bara en annan kyrka i nygotisk stil med bart tegel.

I jämförelse med andra nygotiska kyrkor är Umeå stads kyrka tämligen välbevarad
med originalsnickerier och detaljer från 1890-talet. Däremot avviker 1984 års starka och brokiga färgskala kraftigt från originalets dämpade ekådring. Det finns ur ett antikvariskt perspektiv ett stort värde i att förstärka 1890-talskaraktären. 

Vad händer nu? 

Under våren 2025 kommer underlag för alla delar av renoveringen färdigställas och en ansökan skickas in till Länsstyrelsen. Renoveringen påbörjas tidigt 2026.

Under hösten 2024 hålls ett första informationsmöte.

Företaget Historiska hus har analyserat tidigare färglager på flera ställen i kyrkan. Du kan till exempel se provrutor längst fram i koret och på en bänk i det vänstra sidoskeppet. De har legat till grund för provmålningar av ådringsmålad ek som skedde sommaren 2024. 

Sedan hösten 2022 har regelbundna möten med Länsstyrelsen, restaureringsarkitekter och byggnadsantikvarie genomförts. 

Om Umeå stads kyrka

Dagens kyrka är den tredje på samma plats. Den är byggd i nygotisk stil och invigdes i advent 1894.

Det händer i Umeå stads kyrka

Kom in och upptäck något nytt i Umeås största kyrka. Mycket verksamhet pågår också i Församlingsgården, Östra Esplanaden 9, 500 meter från kyrkan.