Stöd och hjälp
I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem. På den här sidan hittar du olika typer av stöd och kontaktuppgifter som du kan behöva.
Samtal och själavård
Alla kan vi hamna i lägen då livet känns tufft och du är ledsen, orolig eller rädd. Då gör det skillnad att få samtala med någon som tar sig tid att lyssna på vad du tänker och känner. I kyrkan kallar vi sådana samtal för själavårdssamtal.
Stöd i sorgen
För dig som har mist en nära anhörig finns olika sätt att få stöd i sorgen.
Samtalsgrupper
Platser för lyssnande och för att sätta ord på tankar om livet och tron.
Stöd till familjer
Barn och föräldrar kan behöva stöd i olika situationer. Svenska kyrkan Uppsala har olika former av öppna verksamheter som vänder sig till barnfamiljer.
Familjerådgivning
Svenska kyrkans familjerådgivning är till för vuxna med svårigheter i nära relationer.
Samtalsstöd – prata med en diakon
När livet är svårt kan du behöva prata med någon. Genom samtalsstöd i Svenska kyrkan Uppsala kan du boka tid för att prata med en diakon. Du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan, och det kostar ingenting. Vi finns här för dig oavsett ålder och livssituation.
Diakoni
Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen. Det handlar om att genom delaktighet, med respekt och i ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer. Här hittar du information om vad diakoni är, kontaktuppgifter och aktuella verksamheter i Svenska kyrkan Uppsala.
Alla barn har rätt till en meningsfull fritid!
Svenska kyrkan Uppsala har ingått ett samarbete med RF-SISU Uppland, för att ekonomiskt stötta barn och ungdomar att kunna delta i idrottsaktiviteter på fritiden.
Till dig som kommer från Ukraina till Sverige och Uppsala
Här hittar du information om Svenska kyrkan Uppsalas verksamheter och hur du kan få hjälp och stöd. Du är alltid välkommen, oavsett tro eller tvivel. I glädje och sorg finns Svenska kyrkan för dig genom livet.
Jourhavande präst
Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.
Nätvandrarchatten
Nätvandrarchatten är till för dig som är 12-25 år. Du är välkommen att prata om det som känns svårt och jobbigt för dig, eller bara småprata med en trygg vuxen. De som chattar är personer som jobbar i Svenska kyrkan. Alla har tystnadsplikt och du är helt anonym.
Kyrkans SOS - Vill du prata med en medmänniska?
Vi lyssnar på dig! Ring till SOS-telefonen 0771-800 650 varje dag, året om, eller skriv till SOS-brevlådan. För dig mellan 12 och 25 år finns även Nätvandrarchatten, två kvällar i veckan.
Språkcafé och prat på svenska
Samtal, språkträning och ett sätt att träffa nya bekanta och bli mer bekant med Uppsala och Uppsalaborna. Här hittar du de olika mötesplatserna!
Flyktingar och nyanlända
Svenska kyrkan Uppsala har länge arbetat med människor som är på flykt. Tillsammans med andra frivilliga organisationer hjälps vi åt att stödja personer och familjer som är i en flyktingsituation. Integrationssamordnare på Diakonins Hus hjälper dig som är flykting att komma i kontakt med olika former av stöd. Vi erbjuder stödsamtal och samarbetar med jurister på Nyby vision för råd i din asylprocess.
Tillgänglighet, teckenspråk och texttolkning
Svenska kyrkan Uppsala ska vara tillgänglig för alla människor. Vi förbättrar kontinuerligt tillgängligheten.
Genomfarten
Välkommen till caféet i Uppsala som har billigt fika, biljard, spel och pyssel, replokal, konserter eller bara stans skönaste häng för ungdomar 13–19 år.
Universitetskyrkan
Universitetskyrkan finns på institutioner, nationer och i andra sammanhang där studenter och personal befinner sig.
Sjukhuskyrkan
På sjukhuset väcks många frågor och tankar som annars inte känns lika påtagliga. Sjukhuskyrkan möter människor i olika livsskeden och finns till för patienter, närstående och personal.
Diakonins hus
Läs mer om diakonins olika verksamheter som exempelvis fondstöd, vänskapscafé och samtal och stöd i olika former.
Sjukdom och ensamhet
Kanske är du sjuk eller har någon anhörig som är det? Eller är det ensamhet som drabbat dig? Här finns stöd.
Missbruk och beroende
Svenska kyrkan Uppsala erbjuder flera olika självhjälpsgrupper. Här kan du läsa mer om missbruk och beroende och det stöd som finns att få. Det finns även stöd för dig som är anhörig till någon med beroendeproblematik.
Du behövs
I Svenska kyrkan Uppsala finns många möjligheter att bidra, vare sig du är intresserad av mänskliga rättigheter eller gudstjänstliv, av handarbete eller miljöfrågor.