Foto: Henrik Zetterberg

Jordbegravning

En jordbegravning innebär att kistan med den avlidne sänks ner i jorden. Vid jordbegravning väljs en kistgravplats.

Kistgravplats

I en kistgravplats finns plats för en eller flera kistor. Kistgravplatserna är i grus eller gräs och de kan vara inramade med sten, staket, häck eller i sammanhängande gräsmatta.

Kistgravplatser finns på samtliga kyrkogårdar. Det är även möjligt att gravsätta urnor i en kistgravplats.

Efter en jordbegravning

Första året efter en jordbegravning finns det stor risk för sjunkningar och kyrkogårdspersonalen fyller kontinuerligt upp med ny jord. Av den anledningen ska du som anhörig låta gravkullen vara odekorerad. 

Det slutgiltiga återställandet sker cirka 1 år efter gravsättningen. Då återställs gravplatsen i ursprungligt skick eller efter överenskommelse.

Om att montera gravvård eller gravsten

Först ska du som anhörig skicka in gravstensansökan som ska godkännas av Begravningsverksamheten. Därefter ska gravplatsen vara återställd innan gravstenen sätts på plats.

Uppsala kyrkogårdar

Begravning

Få händelser i livet förändrar så mycket som en anhörigs död. I samband med begravning ställs vi inför många val. Här får du hjälp och information från Uppsala kyrkogårdar kring det som rör begravning.

Gravstenar i skogsmark en solig sommardag på Berthåga kyrkogård.

Kyrkogårdar och minneslundar

Både som vilorum för våra avlidna och som värdigt gestaltade parker, har även kyrkogårdarna kulturhistoriskt värde. Läs mer om kyrkogårdarna, minneslundarna och hur du hittar en specifik grav.

Återanvändning av gravstenar

Det finns ett varierande utbud av gravstenar att välja bland. Möjligheten att återanvända en gravsten är ett alternativ som både sparar på miljön och bevarar kyrkogårdarnas karaktär.

Kontakta Uppsala kyrkogårdar

Vi ansvarar för begravningsverksamheten. Vill du veta mer om oss, om lediga jobb eller om du har frågor kring begravning, kyrkogårdarna och gravskötsel, hittar du kontaktuppgifter här.