Biologisk mångfald behövs
Gräs, ängar, åkrar, skogar, dungar och buskage … Biologisk mångfald innebär att vi har ett landskap, en omgivning med många olika naturtyper och stor genetisk variation inom arter. I de olika naturtyperna trivs många olika arter där varje art har en tillräckligt stor population för att det ska finnas en god genetisk variation inom arten.
Ett myller av liv
Biologisk mångfald behövs för att vi ska kunna leva på jorden. När det finns ett myller av liv i marken, som maskar, svampar och annat, när luften surrar av bin och andra pollinatörer, när växter och träd av många olika sorter finns – då finns det möjlighet för oss människor att producera mat och läkemedel. Vi behöver till exempel pollinatörer till mycket av vår växtbaserade föda, och med växterna kan vi även få fram mediciner som bygger på substanser ifrån växtriket. Inte minst så renar bland annat träden luften vi andas in och ger oss välbehövlig svalka en varm dag.
Hantera klimatförändringar
Men den biologiska mångfalden är även väldigt viktig för att hjälpa oss att kunna hantera klimatförändringarna. Ju mer varierad och rik den biologiska mångfalden är, desto större motståndskraft har den mot yttre hot, som till exempel att medeltemperaturen stiger.
Upplev naturen
Berthåga kyrkogård är en fantastisk plats om du vill uppleva biologisk mångfald i en stadsnära miljö. Här finns flera olika naturtyper – äng, skogsmark och vattendrag bland annat. Tanken när kyrkogården planerades var att den skulle återspegla naturen i det uppländska landskapet.
Variationen av naturtyper gör att många olika växter och insekter trivs. Det finns bland annat gott om rödlistade (utrotningshotade) fjärilsarter som trivs på kyrkogården.
Här finns även en orkidéart och eftersom några av ytorna sköts som äng finns det gott om blommor som är typiska för slåtterängar och som även är viktiga för olika pollinatörer.
När ängarna skulle sås in ombads de anställda på kyrkogården att samla in fröer. Det är dessa insamlade fröer som nu ger Berthåga kyrkogård dess rika blomning och biologiska mångfald. Så välkommen till Berthåga kyrkogård för att uppleva ett Uppland i miniatyr när det gäller växter och insekter.
Ängsmark
Uppsala kyrkogårdar arbetar kontinuerligt med att öka andelen ängsmark där det är möjligt. Senaste tillskottet finns på Vaksala kyrkogård som sedan 2018 fått stora ytor omvandlade från gräsmatta till äng. Ta gärna en promenad och kika!