Lyssna

Diakon

Vill du dela din kristna tro och ditt sociala engagemang med andra? Brinner du för alla människors lika värde? Vill du bidra till bättre möjligheter för de som befinner sig i en utsatt livssituation? Då kan diakon vara något för dig.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

En central uppgift för diakoner är att erbjuda människor stöd i olika livssituationer. Det handlar om konsten att få andra människor att växa och hitta den egna inre kraften. Det kan vara att vandra med den långa vägen till försoning och upprättelse. Rent konkret sker det bland annat genom att skapa mötesplatser där människor i olika åldrar blir del av sociala sammanhang, uppmärksamma brister i samhället, bedriva påverkansarbete och delta i gudstjänst. En viktig del är samverkan med övriga samhällssektorer, att vara röstbärare och göra opinionsbildande insatser. Svenska kyrkans diakonala arbete är en del i det förebyggande folkhälsoarbetet och i ett innovativt utvecklingsarbete, att göra skillnad för människor i vardag och fest, samt att finnas i akuta krissituationer. Som diakon möter du barn, unga och vuxna i ett empowerment- och rättighetsbaserat arbete.

Diakon är en tjänst grundad i kyrkans tro och liv, där du arbetar tillsammans med både anställda och ideella medarbetare. Du har ett särskilt ansvar i att leda och organisera det diakonala arbetet och engagemanget i församlingen. Uppdraget innebär att inspirera både ideella, anställda och förtroendevalda att värna medmänniskan och människovärdet.

En diakon i Svenska kyrkan är vigd och har avgett löften om att bland annat följa Svenska kyrkans ordning och frigöra människans kraft för omsorgen om sin nästa.

Behörighet

En förutsättning för att bli diakon är att du är medlem i Svenska kyrkan, döpt och konfirmerad och kontinuerligt deltar i kyrkans församlings- och gudstjänstliv. En diakon vigs till tjänst i Svenska kyrkans församlingar. Vigningen föregås av ett pastoralteologiskt slutår till diakon vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund.  

För att söka in till pastoralteologiskt slutår krävs dels att du har en godkänd fackutbildning, dels att du är antagen som diakonkandidat för det stift du tillhör och att du genomfört de stiftsmoment som kommer med antagningen.

Fackutbildning vid högskola eller universitet

För en blivande diakon krävs lägst yrkesexamen omfattande lägst 180 högskolepoäng inom motsvarande områden (till exempel socionom, sjuksköterska, psykolog)

eller

kandidatexamen, 180 högskolepoäng (hp) med huvudområde, 90 hp, inom något av områdena: psykologi, socialt arbete, vård, medicin eller folkhälsa.

Mer om detta kan du läsa om genom att besöka hemsidan för Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Antagning till diakonkandidat - förankring i Svenska kyrkan

För att påbörja antagningsprocess behöver du ha minst två års församlingsförankring i en svensk kyrklig församling. Exempel på församlingsmedverkan kan vara att fira gudstjänst, delta i någon form av samtalsgrupp, gå i enskild själavård, vara ideellt aktiv i en församlingsverksamhet, vara förtroendevald eller kyrkvärd.

Önskar du bli diakon är första steget att du anmäler dig till ett digitalt informationstillfälle där stiftsdiakonen går igenom hur vägen till att bli diakon ser ut. Det går också bra att ta direktkontakt med stiftsdiakonen. Se kontaktuppgifter nedan. 

Infotillfällen via videolänk

Hösten 2024

  • Torsdag 19 september kl. 16
  • Tisdag 1 oktober kl. 15
  • Måndag 11 november kl. 15
  • Måndag 16 december kl. 16

Anmälan via Svenska kyrkans utbildningsportal

Anmälningslänk för dig som har svenskakyrkan.se-adress

Anmälningslänk för dig som inte har svenskakyrkan.se-adress 
Första gången du besöker Utbildningsportalen uppmanas du att skapa ett användarkonto när du klickat på länken . Använd din privata epostadress.

När du anmält dig kommer du i god tid att få en videolänk till mötet via mejl. Vi behöver din adress, så att vi kan skicka dig informationsbroschyr och litteratur, vilka ytterligare tydliggör vägen till att bli diakon samt vad ett diakonalt arbete kan handla om.

I informationsträffen ges möjlighet ställa frågor och att få kontaktuppgifter till olika församlingar och deras medarbetare. Du får också en del litteratur där du kan läsa mera om antagningskraven för att bli diakon, vad diakoni är och hur det diakonala arbetat kan se ut.

Nästa steg är ett orienteringssamtal med stiftsdiakonen. För att boka samtalet behöver du vara väl förankrad i Svenska kyrkan och dess gudstjänstliv sedan minst två år tillbaka. Det är viktigt med ett personligt andaktsliv och att vara bekväm med att samtala om tro och liv.

Efter orienteringssamtalet skickar du in en intresseanmälan om att påbörja antagning för att bli diakonkandidat och vara med på en antagningskonferens. Intresseanmälan får du av stiftsdiakonen. När du lämnat in intresseanmälan gör du en församlingspraktik på fyra veckor anordnad av stiftet innan själva antagningskonferensen. Efter antagningskonferensen får du besked av biskopen om du antas till diakonkandidat eller inte. Du behöver inte vara klar med din fackutbildning för att bli antagen som diakonkandidat. Den kan du skaffa dig parallellt med antagningsprocessen.

Som diakonkandidat väntar vissa moment som du genomför inom ramen för stiftet. Utöver regelbundet gudstjänstliv och församlingskontakt gör du ytterligare fyra veckors församlingspraktik, deltar i åtta kursdagar som stiftet ordnar (Mötesplats stift student: MSS) och går i minst 10 enskilda samtal vid S:t Lukas samtalsmottagning. När du fullföljt detta får du ett biskops- och domkapitelintyg som verifierar som du tillsammans med slutförd fackutbildning skickar in till Svenska kyrkans utbildningsinstitut inför att gå det avslutande pastoralteologiskt slutåret diakon.

Diakonvigning

Efter diakonexamen vigs du till diakon i Uppsala domkyrka, för tjänst i Svenska kyrkans församlingar. För att vigas behöver du ha en diakontjänst. Du söker därför din diakontjänst under tiden du går pastoralteologiskt slutår.

Första året som vigd

Efter vigningen får du en mentor samt erbjuds arbetshandledning.

Kontaktperson och mer information

Elisabet Berglund

Elisabet Berglund

Stiftsdiakon, Uppsala stift