Miljö- och naturvård
En del av den skogsmark som Prästlönetillgångarna i Uppsala stift förvaltar är avsatt för att bevara höga naturvärden. I dessa områden är det naturvärdena som styr vad som ska göras. Många av dessa avsättningar lämnas orörda, för att låta den naturliga dynamiken styra.
I andra fall behöver vi gå in och aktivt hjälpa till för att både behålla och öka naturvärdena, det handlar då framförallt om skogar som historiskt sett påverkats av störningar som till exempel brand, bete och översvämningar. Tall- och lövskogar kan ofta kräva någon form av skötsel, medan granskogar ofta behåller sina värden genom att lämnas orörda.
Naturvårdande åtgärder i avsatta områden kan vara allt från bränning och återuppta bete till att skapa mer död ved och frihugga värdefulla grova träd.
Prästlönetillgångarna i Uppsala stift genomför naturvårdande skötsel både på eget initiativ och i samverkan med myndigheter.
Här är några exempel på åtgärder vi har genomfört
Frihuggning av ekar i Uppland
I Uppland har naturvårdande skötsel utförts i syfte att främst gynna lövträdsanknuten biologisk mångfald. Bland annat har områden med gamla ekar röjts och gallrats för att gynna de gamla träden och alla arter av till exempel svampar, lavar, mossor och insekter som är beroende av den miljön.
Bränning på Brusen
Det finns många hotade arter som är helt beroende av brand och bränd skog för sin fortsatta överlevnad. Därför genomfördes sommaren 2016, i Skogsstyrelsens regi, en naturvårdsbränning på hela 62 ha på ön Brusen i Hudiksvalls skärgård.
Skapande av död ved på Isberget
Skogen på Isberget är en gammal tallskog på drygt 17 ha med hällmarker, lodytor och klapperstensfält. Naturvärdena består främst av de gamla tallarna som är ca 200-250 år, det så finns det också fornlämningar och en välanvänd stig som går igenom området.
Många hotade arter som är knutna till tall är beroende av solbelyst död ved, kådrik ved och senvuxna träd, vilket det inte fanns så mycket av på Isberget. För att ytterligare öka naturvärdena genomfördes därför under hösten/vintern 2024 åtgärder för att bland annat skapa mer död ved i solbelysta lägen, skada tallar för att få kådrik ved och friställning av gamla grova träd. Även stigen och fornlämningarna röjdes fram.
Åtgärderna på Isberget genomfördes med stöd av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.