Ansökningsperiod 14/3 - 15/4 2025
Ansökan är stängd.
Lockas du av musikens många uttryck i gudstjänster, konserter, instrument eller sång? Är du intresserad av pedagogik, ledarskap och möten med människor i både glädje och sorg? Kyrkomusikeryrket är omfattande och spännande.
Ansökan är stängd.
Kommande utbildningar:
Kyrkomusikerprogrammet, slutår, campus-halvfart
Ort: Lund och Uppsala
Start: HT 2025
Terminstider: 2025-09-01 - 2026-01-18 samt 2026-01-19 - 2026-06-07
Ansökningstid: 14 mars - 15 april 2024
Kyrkomusikerprogrammet, slutår, campus-digitalt-församling (CDF)
Start: HT 2025
Terminstider: 2025-09-01 - 2026-01-18 samt 2026-01-19 - 2026-06-07
Ansökningstid: 14 mars - 15 april 2025
Pastoralteologisk kompletteringskurs (PAK) för kyrkomusiker
Start: HT 2025
Ansökningstid: 28 april- 1 juni 2025
Beskrivning av programmet
Att vara kyrkomusiker är ett spännande yrke med stor musikalisk spännvidd. Det ger möjlighet att undervisa, utforma konserter och musikgudstjänster och att arbeta med körer och instrumentalmusik.
Du förvaltar ett rikt kulturarv tillsammans med modern, nyskapande musik. Orgeln är kyrkomusikerns främsta uttrycksmedel men det finns utrymme för en mångfald av musikaliska uttryck.
Musik som bygger broar
Att spela i gudstjänster av alla de slag är själva rytmen i en kyrkomusikers uppgifter. Dop, vigslar och begravningar går från dur till moll och innefattar olika musikgenrer. Kontakter med människor i livets alla änkbara skeden är en del av vardagen.
Många möten
Du möter människor i alla åldrar. Som dirigent och körledare kan du arbeta med både de små barnen och med professionella körmedlemmar. I konfirmandarbetet finns ofta kyrkomusikern med - ungdomskultur och musik hör ihop. Det ger dig ett ansvar och en möjlighet att vara pedagog och ledare samtidigt som du samarbetar med kyrkans anställda och frivilliga.
För att bli kyrkomusiker i Svenska kyrkan behöver du avlägga Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen. Den består av tre delar: fackutbildning i kyrkomusik, stiftsförlagda utbildningsmoment och pastoralteologisk utbildning för kyrkomusiker.
En vanlig start på vägen till kyrkomusikeryrket är pianolektioner, körsång och orgellektioner för den lokala kyrkomusikern. Ofta sker detta i unga år, men många växlar också till kyrkomusiken från en annan musikerprofession.
Parallellt med eller efter din musikaliska fackutbildning etablerar du kontakt med det av Svenska kyrkans stift du vill tillhöra, så att du kan göra de stiftsförlagda moment som krävs, dels åtta veckors handledd praktik i församling, dels Mötesplats stift – student (MSS) under åtta till tio dagar.
När du är redo att söka in till en fackutbildning i kyrkomusik finns olika möjligheter. Du kan välja att gå en tvåårig folkhögskoleutbildning eller en motsvarande högskole- eller musikhögskoleutbildning på 120 hp. Du kan också välja att börja direkt på konstnärlig kandidatutbildning (180 hp) med inriktning kyrkomusik. Denna ges på ett antal musikhögskolor och på denna utbildning är antagningskraven högre än på den tvååriga utbildningen. När du är klar med den konstnärliga kandidatutbildningen har du möjlighet att söka vidare till konstnärlig masterutbildning (120 hp).
Den nivå du tar din kyrkomusikaliska fackexamen på blir avgörande för din nivå av Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen, som ges på nivåerna A, B och C.
Läs mer om Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen här.
Längre ner på sidan hittar du mer information om skolor med fackutbildning i kyrkomusik samt deras kontaktuppgifter.
Den tredje delen av Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen är 20 veckors utbildning i pastoralteologi vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala eller Lund. (Utbildningen ges för närvarande endast som halvfartsutbildning under två terminer, undervisning måndag-tisdag.) För dig som går en utbildning i kyrkomusik på folkhögskola finns möjlighet att läsa den pastoralteologiska utbildningen integrerat med den musikaliska, men du har också möjlighet att endast göra de musikaliska delarna av utbildningen vid folkhögskola och sedan läsa pastoralteologin vid utbildningsinstitutet i Uppsala eller Lund. (Om du läser pastoralteologi integrerat vid folkhögskola är tre utbildningsveckor förlagda till Uppsala eller Lund och den totala studietiden blir fem terminer istället för fyra.)
Du kan bli kyrkomusiker via en tvåårig kyrkomusikalisk fackutbildning på folkhögskola. I fackutbildningen integreras Svenska kyrkans pastoralteologiska utbildning om 20 veckor. Den sammanlagda utbildningstiden för dessa båda delar blir då 2,5 år.
Kontaktuppgifter till folkhögskolor
Väljer du att utbilda dig till kyrkomusiker vid en musikhögskola eller högskola kan du få en (konstnärlig) högskoleexamen med inriktning kyrkomusik omfattande 120 högskolepoäng.
Vid musikhögskola kan du få en konstnärlig kandidatexamen med inriktning kyrkomusik omfattande 180 högskolepoäng och sedan bygga på med en konstnärlig masterexamen i ett för professionen relevant ämne omfattande 120 högskolepoäng.
Kontaktuppgifter till musikhögskolor/högskolor
Utbildningen är förlagd till Lund respektive Uppsala måndag och tisdagar under två terminer, vilket motsvarar en termins undervisning på helfart.
I utbildningen ingår två obligatoriska resor tillsammans med Utbildningsinstitutet: en till Vadstena och en ut i Europa i Bachs fotspår. Exakta datum ges vid terminsstart.
Samverkan
En viktig del av utbildningsinstitutets grundtanke är samverkan mellan de fyra programmen; diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker och präst. Under utbildningsdagarna är de studerande involverade i utbildningsinstitutets gudstjänst- och andaktsliv samt andra gemensamma aktiviteter.
Kursansvar
Peter Sjunnesson är programchef för kyrkomusikerprogrammet, och har utbildnings- och kursansvar för utbildningen. Hans uppgifter finns längre ner på denna sida.
ANMÄLAN TILL UTBILDNINGSVECKA
Anmälan för utbildningsvecka A är öppen mellan 30/12 2024 till 31/1 2025.
Anmälan är stängd.
Anmälan för utbildningsvecka C är öppen mellan 14/3 till 11/4.
Anmälan är stängd.
Samtliga kyrkomusikerstuderande som påbörjar den integrerade pastoralteologiska utbildningen vid folkhögskola kommer under studietiden att vid tre tillfällen kallas till Svenska kyrkans utbildningsinstitut för en veckas heltidsstudier. Svenska kyrkans utbildningsinstitut bekostar resa tur och retur från folkhögskolan till utbildningsinstitutet, logi och undervisning för de studerande under dessa tre tillfällen.
Studerande vid Geijerskolan och Mellansels folkhögskola har sina utbildningsveckor i Uppsala och studerande vid Hjo och Oskarshamns folkhögskolor har sina utbildningsveckor i Lund. Information och anmälningsblankett delas ut av folkhögskolorna.
I normalfallet gör man utbildningsvecka A under sin andra termin vid folkhögskolan, utbildningsvecka B under termin tre och utbildningsvecka C under den fjärde terminen, alltså i ordningsföljden A – B – C.
Utbildningsveckor 2024 Uppsala Lund
Utbildningsvecka A Vecka 8 Vecka 9
Utbildningsvecka B Vecka 45 Vecka 45
Utbildningsvecka C Vecka 17 Vecka 17
Utbildningsveckor 2025 Uppsala Lund
Utbildningsvecka A Vecka 8 Vecka 9
Utbildningsvecka B Vecka 45 Vecka 45
Utbildningsvecka C Vecka 19 Vecka 19
GDPR
Här kan du läsa om hur vi behandlar de uppgifter du lämnar till oss.
Varje program har en utbildningsplan som du hittar här.
Har du kyrkomusikerexamen från ett annat land än Sverige? Vill du arbeta som kyrkomusiker i Svenska kyrkan? Då kan den pastoralteologiska kompletteringskursen för kyrkomusiker vara något för dig!
Chef kyrkomusikerprogrammet, Lund, Svenska kyrkans utbildningsinstitut
Utbildningsadministratör, Lund, Svenska kyrkans utbildningsinstitut