Har du kyrkomusikerexamen och yrkeserfarenhet från ett annat land än Sverige? Vill du arbeta som kyrkomusiker i Svenska kyrkan? Då kan den pastoralteologiska kompletteringskursen för kyrkomusiker vara något för dig.
Den som vill få tjänst som kyrkomusiker i Svenska kyrkan behöver utöver sin musikaliska fackutbildning genomgå en pastoralteologisk utbildning. Det är i normalfallet en utbildning som motsvarar tjugo veckors heltidsstudier. Om din utländska utbildning innehåller omfattande pastoralteologiska utbildningsmoment – exempelvis bibelkunskap, liturgik och hymnologi – kan du erbjudas plats på en pastoralteologisk kompletteringskurs för kyrkomusiker. Den är mer komprimerad i tid och fokuserar bland annat på vad som är specifikt för Svenska kyrkan i jämförelse med andra kyrkor.
Bedömning och studievägledning
För att kunna antas till kursen tar du kontakt med Svenska kyrkans utbildningsinstitut, som gör en bedömning av din utländska utbildning. I bedömningen avgörs om din utbildning innehåller tillräckliga pastoralteologiska utbildningsdelar. Om du behöver komplettera din utbildning på musikområdet hänvisar utbildningsinstitutet dig vidare. När du fått klartecken från utbildningsinstitutet tar du kontakt med en stiftsmusiker, som avgör vilka stiftsförlagda utbildningsmoment du behöver genomgå.
Stiftsförlagda utbildningsmoment
Alla Svenska kyrkans tretton stift har stiftsmusiker med rekryteringsansvar. De vägleder dig till stiftspraktik och MSS-dagar (= mötesplats stift – student) och ser till vad just du bäst behöver. När du är klar med de moment stiftet anordnar får du ett stiftsintyg att visa upp för utbildningsinstitutet.
Språkkrav
För att verka som kyrkomusiker i Svenska kyrkan behöver du ha goda kunskaper i svenska språket, såväl i tal som i skrift. Det gäller också för den pastoralteologiska översiktskursen.
Tid, plats och kursstart
Undervisningen sker på plats vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala under fyra veckolånga moduler, två på hösten och två på våren, samt vid tre inspirationsdagar i Vadstena på hösten. Kursstart sker under september månad.
För läsåret 2024/25 är följande veckor aktuella:
- Campusveckor i Uppsala:
måndag - fredag, vecka 38, 47 och 6
samt måndag - onsdag vecka 12. - Inspirationsdagar i Vadstena:
måndag - onsdag, vecka 41.
Utbildningens innehåll
Utbildningen innehåller bland annat kursmoment i diakoni, konst och musik, gudstjänst, själavård och församlingspedagogik.
Mellan undervisningsveckorna ges läs- och skrivuppgifter att förbereda på egen hand. Till viss del sker undervisningen ihop med pastoralteologisk kompletteringskurs för präster samt med andra pastoralteologiska program.
Behörighet och validering
Du erhåller ett utbildningsbevis när du genomfört den pastoralteologiska kompletteringskursens samtliga moduler och genom ett stiftsintyg visat att du fullgjort överenskomna stiftsförlagda moment. Du kan nu ansöka om validering i relation till Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen och erhålla ett valideringsintyg på någon nivå av denna examen (A, B eller C) under förutsättning att alla kriterier är uppfyllda. Detta valideringsintyg visar du upp för arbetsgivaren när du söker kyrkomusikertjänst inom Svenska kyrkan.
Stiftskontakter
Har du frågor om utbildning och arbete i Svenska kyrkan kan du höra av dig till utbildnings- och rekryteringsansvarig i något av stiften. Här hittar du aktuella kontaktuppgifter.
Anmälan till pastoralteologisk kompletteringskurs för kyrkomusiker
Anmälan är stängd. Anmälan öppnar 28 april 2025.
Observera att du ska ha kontakt med din stiftsmusiker för att söka kursen.
Informationsfolder för utskrift
Peter Sjunnesson
Chef kyrkomusikerprogrammet, Lund, Svenska kyrkans utbildningsinstitut
-
Direkt: 018-16 98 28
- E-post: peter.sjunnesson@svenskakyrkan.se
Sofia Ekman Bernro
Utbildningsadministratör, Lund, Svenska kyrkans utbildningsinstitut
-
Direkt: 018-18 24 30
- E-post: sofia.bernro@svenskakyrkan.se