Ansökningsperiod 14/3 - 15/4 2025
Ansökan är stängd.
Vill du följa människor från livets början till dess slut? Fira gudstjänst, döpa, konfirmera, viga och begrava? Möta, samtala med, och undervisa människor kristen tro? Prästyrket är omväxlande och engagerande.
Ansökan är stängd.
Kommande utbildningar:
Prästprogrammet, slutår, campus
Ort: Lund och Uppsala
Start: HT 2025
Terminstider: 2025-09-01 - 2026-01-18 samt 2026-01-19 - 2026-06-07
Ansökningsperiod: 14 mars - 15 april 2025
Pastoralteologisk grundkurs, prästprogrammet, halvfart
Ort: Göteborg och Uppsala
Start: HT 2025
Terminstider: 2025-09-01 - 2026-01-18
Ansökningsperiod: 14 mars - 15 april 2025
Prästprogrammet, slutår, campus-digitalt-församling (CDF)
Ort: Uppsala
Start: VT 2026
Ansökningstid: 15 september - 15 oktober 2025
I församlingen är gudstjänsten centrum och det som ger pulsen. Här sker ett möte mellan Gud och människor. Som präst ger du vidare och gör Guds ord levande. Du leder gudstjänster och andakter på egen hand eller tillsammans med kollegor och andra i församlingen. Att döpa, konfirmera, viga och begrava hör till prästens unika uppgifter.
Samtalet i fokus
I prästyrket möter du människor i alla åldrar och från alla delar av samhället. Du samtalar med dem och delar lek, allvar, glädje och sorg. Hur kan vi göra världen mer rättvis och bygga en hållbar framtid? Vad ger glädje och mening i livet? Just att samtala med andra är en stor del av att vara präst. Enskilda samtal är en av prästens själavårdande uppgifter. Som präst har du absolut tystnadsplikt, något som är en stor trygghet för de du möter.
Ge vidare tron på Gud
Att vara präst är mer än bara ett yrke, det är ett kall som handlar om livshållning och personlig tro. Präst är du hela tiden. Det är inte en funktion som upphör när arbetsdagen är slut. Du undervisar konfirmander och andra grupper i församlingen om kristen tro, livstolkning och livsfrågor.
Strategisk och varierande roll
En präst är verksam i en församling men kan också arbeta utomlands, på sjukhus, militärförläggningar, fängelser, skolor, universitet eller andra arbetsplatser. Möjligheterna är många.
I rollen som kyrkoherde är prästen arbetsledare och chef med en hel del administrativa uppgifter. I samråd med församlingens styrelse, kyrkoråd eller församlingsråd, arbetar kyrkoherden med planering, ekonomi och med strategier för framtiden.
För att bli präst krävs att du har en magisterexamen i teologi eller religionsvetenskap och att du antas som prästkandidat i ett stift. Därpå följer ett års avslutande studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
Att vara präst är en av Svenska kyrkans vigningstjänster. Det innebär att du måste bli antagen som prästkandidat av biskopen i ett av Svenska kyrkans tretton stift innan du kan ansöka till prästutbildningen vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. Du tar själv kontakt med det stift där du önskar prästvigas.
Efter att du blivit antagen av ett stift går du pastoralteologisk grundkurs, PG. Kursen ges på halvfart under 20 veckor vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut, läsår i Uppsala och Lund och vissa terminer även i Göteborg och Umeå.
För att få tillträde till den pastoralteologiska grundkursen krävs:
Innan du kan påbörja det avslutande pastoralteologiska slutåret krävs att du i stiftet har genomfört:
Åtta veckors församlingspraktik
Mötesplats mellan stift och student under åtta till tio dagar
För att få tillträde till pastoralteologiskt slutår krävs:
I de akademiska studierna behöver följande ingå (enligt 2024 års studieordning):
För blivande präster som påbörjat sin fackutbildning innan 2024 finns särskilda övergångsregler.
Efter avslutad utbildning vigs du till präst i ett av Svenska kyrkans stift. Där tjänstgör du sedan under ett års tid som pastorsadjunkt.
Den pastoralteologiska utbildningen till präst består av en pastoralteologisk grundkurs och ett pastoralteologiskt slutår. Du kan läsa om utbildningens upplägg och innehåll i utbildningsplanen och i kursplanerna.
Den pastoralteologiska utbildningen bygger på den blivande prästens akademiska utbildning och stiftspraktik. Genom studier, praktiska övningar och reflektion ges den studerande möjlighet att bearbeta och tillgodogöra sig yrkesrelaterad kunskap för att sedan ha möjlighet att tillämpa denna i ett pastoralt sammanhang.
Pastoralteologisk grundkurs (PG)
Den pastoralteologiska grundkursen inleder det pastoralteologiska studiet för blivande präster som går kursen parallellt med de akademiska studierna, efter antagningen. Kursen samplaneras tidsmässigt med kursen Svenska kyrkans tro och liv. Kursen ges på halvfart, två dagar i veckan under en termin. PG går måndagar och tisdagar varje termin i Uppsala, måndagar och tisdagar varje vårtermin i Lund, onsdagar och torsdagar varje hösttermin i Göteborg och onsdagar och torsdagar varannan vårtermin i Umeå. Detta gäller under förutsättning att kurserna samlar ett tillräckligt stort studerandeunderlag.
I PG i ingår tre veckors verksamhetsförlagd undervisning, VFU, på helfart i en församling i vigningsstiftet. Läs mer om VFU här.
Pastoralteologiskt slutår
Campus-helfart
Prästprogrammets slutår ges på helfart i Lund och Uppsala. Utbildningen startar varje termin under förutsättningen att det finns tillräckligt stort studerandeunderlag. Under vårterminen infaller tre veckors verksamhetsförlagd undervisning, VFU, i en församling i vigningsstiftet. Läs mer om VFU här.
Nästa tillfälle för campus-helfart är VT-25, endast i Lund.
Campus-digitalt-församling (CDF)
Slutåret ges i en kombinerad utbildningsform med undervisning på campus i Uppsala respektive Lund under koncentrerade veckor och med digital undervisning på distans från utbildningsorten samt lärande i församling genom verksamhetsförlagda utbildningsmoment. Under vårterminen infaller tre veckors verksamhetsförlagd undervisning, VFU, i en församling i vigningsstiftet. Läs mer om VFU här.
Nästa tillfälle för CDF-formen är VT-25, endast i Uppsala.
Campusveckor CDF-25
VT 2025: v. 4, 7, 11, 15, 19
HT 2025: v. 36, 39, 43, 46, 51
Digitala veckor CDF-25
v. 5, 6, 9, 10, 13, 14, 18, 21, 22, 37, 38, 41, 42, 45, 49, 50
Lärande i församling/VFU-veckor CDF-25
v. 8, 12, 16 eller 17, 20, 40, 44 (veckoslutet eller fredag-söndag), 47, 48
Andling fördjupningsvecka CDF-25
v. 23 - äger rum på annan ort
Frivillig digital incheckning CDF-25
v. 3
Interaktiv kommunikation
Under utbildningstiden sker delvis interaktiv kommunikation. Mer information om detta meddelas vid utbildningens start.
Kursansvar
Elisabet Pettersson är programchef för prästprogrammet, och har utbildnings- och kursansvar för utbildningen. Hennes uppgifter finns längre ner på denna sida.
För att komma i kontakt med stiftet angående stiftsmoment och att bli antagen som prästkandidat hänvisas till respektive stifts rekryterare. Du kan finna dessa uppgifter här.
Aktuella kursplaner
Varje program har en utbildningsplan som du hittar här.
Kursen riktar sig främst till redan ordinerade personer från andra medlemskyrkor i Lutherska världsförbundet. Här hittar du information om innehåll, upplägg och antagning.
Chef prästprogrammet, Uppsala, Svenska kyrkans utbildningsinstitut
Utbildningsadministratör, Lund, Svenska kyrkans utbildningsinstitut