Lyssna

Prästberedningen

Kyrkostyrelsen har beslutat om förslag till förändringar i vägen till att bli präst.

Det är resultatet av de förslag som presenteras i den så kallade prästutbildningsberedningen. Beredningen har bearbetat de förslag som professor Björn Vikström lade fram i utredningen ”Vi måste nötas mot varandra” för drygt två år sedan. Det är den första utredning som sett över hela utbildningsvägen till präst, från studier på universitet till profilåret på Svenska kyrkans utbildningsinstitut, SKUI, och de första åren i tjänst.

Redan i december 2023 tog kyrkostyrelsen beslut om en förnyad studieplan för profilåret på SKUI, och den trädde i kraft 1 juli 2024. Beredningen har sedan fortsatt med att se över dels Svenska kyrkans obligatoriska utbildningsmoment under de akademiska studierna fram till året på SKUI, dels den första tiden efter prästvigning.

När det gäller de kyrkliga delarna under universitetsstudierna föreslår beredningen fem moment som blir obligatoriska för alla studenter och att övriga aktiviteter som erbjuds av stiften blir frivilliga. Kyrkostyrelsen beslutade enligt detta förslag vid sitt möte den 13 februari och att detta börjar gälla från 1 juli 2025.

När det gäller tiden efter prästvigning så föreslår beredningen en ny konstruktion där prästkandidaten inför vigning söker en fast tjänst, och där titeln under de två första åren blir kyrkoadjunkt. Tjänsten övergår därefter till en ordinarie komministertjänst. Förslaget kommer att ytterligare bearbetas och därefter sändas på remiss sommaren/hösten 2025. Kyrkomötet väntas fatta beslut 2026 och den nya modellen träda i kraft 2027.

Beredningsgruppens arbete har letts av kyrkosekreterare Cristina Grenholm. De förslag som lagts fram syftar till att ge större tydlighet under hela utbildningsvägen, en personlig förankring i Svenska kyrkan och en genomarbetad förståelse av den egna rollen som en del i församlingens gemensamma uppdrag, säger hon.

- Målet är att skapa trygga och hållbara präster och att såväl präster som församlingar ska ges förutsättningar till kontinuitet och långsiktighet i sin planering.

Läs beredningsgruppens förslag i slutrapporten.

FAQ Prästutbildningsberedningen

Vilka blir förändringarna under tiden fram till profilåret på Skui?

- Det blir framför allt en begränsning av de moment som förväntas av stiften. Det blir fem obligatoriska moment som är gemensamma för alla prästkandidater. Övriga aktiviteter som stiften erbjuder blir frivilliga. Detta för att det inte ska uppstå vad som har upplevts som en “pluskultur”, där studenter utöver de obligatoriska kyrkliga momenten under utbildningstiden också förväntas delta i specifika aktiviteter i stiftens regi.

De fem obligatoriska momenten är:

  • Andra perioden praktik
  • Egen själavård/persongenomgång
  • Mötesplats stift och student
  • Arbete med loggbok
  • Pastoralteologisk grundkurs med verksamhetsförlagd utbildning.

Hur kan då stiftens särskilda önskemål tillgodoses enligt den den nya modellen?

- Stiften kommer att ha möjlighet att utforma ett par av de obligatoriska momenten efter egna önskemål och behov. Det ska kunna täcka mycket av det som i dag ingår i stiftens aktiviteter för studenter. Det är viktigt att hela utbildningsvägen är tydlig för alla parter och förändringen bygger på att stiften väljer att följa detta förslag. 

 

Vilka blir enligt beredningens förslag de största förändringarna under den första tiden efter vigning?

- Pastorsadjunktåret försvinner och ersätts av en tvåårig kyrkoadjunkttjänst som sedan kan övergå i ordinarie komministertjänst. Prästen blir därmed tillsvidareanställd från start.

- Kyrkoadjunkten deltar i en obligatorisk fördjupande professionsfortbildning i internatform under två-tre dagar under fyra terminer och stiftet utser en mentor som följer kyrkoadjunkten under de första två åren. Mentorn ingår inte i kyrkoadjunktens ordinarie arbetslag.

Vad innebär det att biskopen missiverar till en tjänst som samtidigt behöver sökas – får prästkandidaten ett större inflytande än tidigare över den första tjänsteplaceringen?

- Det korta svaret är ja, den blivande prästen söker tjänst själv. I den nya konstruktionen blir det tydligt att relationen mellan biskop, stift och prästkandidat etableras och utvecklas under en längre tid. Det gäller innan vigningen, men också efter, där biskopens missivering kommer till uttryck genom att stiftet utser en mentor samt bidrar till introduktion och fortbildning.

Vad händer om prästkandidaten inte får någon av de sökta tjänsterna – sker prästvigning ändå?

- Det korta svaret är nej. Det är samma som gäller för diakoner i dag. Dock löses diakoners situation på olika sätt i stiften, och samma möjligheter kommer finnas för att lösa blivande prästers situation.  I den fortsatta beredningen ska denna fråga fördjupas ytterligare.

Vad händer om det inte finns några vakanta tjänster i det aktuella stiftet?

-Som situationen ser ut i dag torde inte sådan problematik behöva blir vanlig.  Principiellt är det heller ingen skillnad jämfört med i dag och situationer som kan uppstå efter fullgjort år som pastorsadjunkt. Här behöver prästkandidater förhålla sig till hur det förväntas se ut i det tilltänkta stiftet under kommande år.

Kan en helt ny tjänst inrättas för en kyrkoadjunkt?

- Ja, och enligt beredningens förslag ska det också gå att inrätta tillfälliga tjänster i väntan på tex en pensionsavgång.

 

Kan kyrkoadjunkten söka andra tjänster under de inledande två åren?

- Ja, den möjligheten finns när det gäller alla tillsvidaretjänster, samtidigt värnar konstruktionen en sammanhållen kyrkoadjunktstid, så det bör höra till undantagen att söka sig vidare innan de två åren är fullgjorda. Denna konstruktion ger framför allt en möjlighet till stabilitet under de första åren i tjänst. Inför förändringar behöver samråd ske med det aktuella stiftet, eftersom stiftet betalar en del av kyrkoadjunktens lön.

 

Vilken lön kommer en kyrkoadjunkt att ha?

-I beredningens förslag föreslås lönen vara högre än pastorsadjunktslönen, men lägre än ordinarie komminister. Konstruktionen innebär att den anställande församlingen står för 80 procent av lönekostnaden och stiftet för 20 procent. Det ska täcka tid för mentorsamtal, fortbildning och extra förberedelse motsvarande ungefär fyra dagar i månaden. Denna fråga är en del av den fortsatta beredningen och ytterst en fråga för arbetsmarknadens parter.

 

Kommer kyrkoadjunkter att ha en enhetlig lön, oavsett var de får tjänst?

- Detta är en fråga som den fortsatta arbetsrättsliga beredningen kommer att arbeta med inför remitteringen av förslagen och även detta en fråga för arbetsmarknadens parter.