Det är resultatet av de förslag som presenteras i den så kallade prästutbildningsberedningen. Beredningen har bearbetat de förslag som professor Björn Vikström lade fram i utredningen ”Vi måste nötas mot varandra” för drygt två år sedan. Det är den första utredning som sett över hela utbildningsvägen till präst, från studier på universitet till profilåret på Svenska kyrkans utbildningsinstitut, SKUI, och de första åren i tjänst.
Redan i december 2023 tog kyrkostyrelsen beslut om en förnyad studieplan för profilåret på SKUI, och den trädde i kraft 1 juli 2024. Beredningen har sedan fortsatt med att se över dels Svenska kyrkans obligatoriska utbildningsmoment under de akademiska studierna fram till året på SKUI, dels den första tiden efter prästvigning.
När det gäller de kyrkliga delarna under universitetsstudierna föreslår beredningen fem moment som blir obligatoriska för alla studenter och att övriga aktiviteter som erbjuds av stiften blir frivilliga. Kyrkostyrelsen beslutade enligt detta förslag vid sitt möte den 13 februari och att detta börjar gälla från 1 juli 2025.
När det gäller tiden efter prästvigning så föreslår beredningen en ny konstruktion där prästkandidaten inför vigning söker en fast tjänst, och där titeln under de två första åren blir kyrkoadjunkt. Tjänsten övergår därefter till en ordinarie komministertjänst. Förslaget kommer att ytterligare bearbetas och därefter sändas på remiss sommaren/hösten 2025. Kyrkomötet väntas fatta beslut 2026 och den nya modellen träda i kraft 2027.
Beredningsgruppens arbete har letts av kyrkosekreterare Cristina Grenholm. De förslag som lagts fram syftar till att ge större tydlighet under hela utbildningsvägen, en personlig förankring i Svenska kyrkan och en genomarbetad förståelse av den egna rollen som en del i församlingens gemensamma uppdrag, säger hon.
- Målet är att skapa trygga och hållbara präster och att såväl präster som församlingar ska ges förutsättningar till kontinuitet och långsiktighet i sin planering.
Läs beredningsgruppens förslag i slutrapporten.