Svenska kyrkans biskopar om diakoni
Svenska kyrkans biskopar utgör tillsammans biskopsmötet och en av dess uppgifter är att gemensamt författa biskopsbrev som berör viktiga ämnen.
Ett biskopsbrev om diakoni gavs ut 2015 och är det första lärodokumentet om diakoni i Svenska kyrkan. Brevet ger en översikt över den teologiska grunden för diakoni som del i församlingens grundläggande uppgift, men också över diakoni som kunskaps- och professionsområde.
Ett biskopsbrev om diakoni
Kapitlet Diakoni församlingens gemensamma liv och arbete ger en enkel men förtydligande bild av att församlingens diakonala uppgift består både i att bedriva diakonalt arbete samt att utarbeta och utöva ett diakonalt förhållningssätt i församlingslivets alla delar.
I kapitlet finns exempel på vad det önskade diakonala förhållningssättet bör innebära. I texten lyfts även både kännetecken och råd kring hur diakonalt arbete kan bedrivas samt betydelsen av samverkan för stöd till människor i utsatta livssituationer. Centralt är att diakoni är hela församlingens uppdrag och ansvar.
I kapitlet Vigda till tjänst finns grundläggande kunskap om och teologisk grund för diakonens vigningstjänst, som ju är ny i vår kyrka i den form den nu har. Mer om diakonens uppdrag och den gemensamma vigningstjänsten i Svenska kyrkan finns att läsa i ett annat biskopsbrev, Kallad till präst och diakon.
Biskopsbrevet Kallad till präst och diakon
Kapitlet Brännpunkter för kyrkans diakoni idag ger exempel på viktiga områden där kyrkan genom sitt diakonala arbete bör ge sig in och bidra.
Slutligen nämner kapitlet Diakonins spår, som listar vad det diakonala arbetet och det diakonala förhållningssättet bör ge för utslag, nämligen
- hopp
- sanning
- protest
- konstruktiva förebilder
- frigöra egen förmåga
- en ny förståelse för ”de andra”
- erfarenhet av nåd som realitet i livet.