Världshälsoorganisationen (WHO) inkluderar andliga och existentiella aspekter i sitt hälsobegrepp och lyfter fram vikten av dem för att främja hälsa. Dessa aspekter är: harmoni, förundran, mening i livet, andlig styrka, närhet, helhet, hopp och tro som resurs.
Flera olika definitioner finns
Det finns inte en enda entydig definition av begreppet existentiell hälsa. Folkhälsomyndigheten fick i april 2024 i uppdrag av regeringen att definiera existentiell hälsa. De skulle även kartlägga vilka satsningar som görs och ge förslag på hur existentiella perspektiv kan bidra till folkhälsan.
I mars 2025 kom slutrapporten. Utredaren landade inte in någon definition. Däremot föreslog myndigheten fyra områden att satsa på framöver, bland annat att synliggöra existentiell hälsa mer och att öka kunskapen om hur existentiella frågor påverkar fysisk och psykisk hälsa.
Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens rapport.
Psykoterapeut och religionspsykolog Christina Lloyd definierar existentiell hälsa så här i sin avhandling:
”En grundläggande känsla av trygghet och tillhörighet i världen som dels gör det
möjligt för människor att i sin vardag skapa mening med sig själva och med livet, dels stödjer förmågan att hantera kriser och tillvarons yttersta frågor.”
Den definitionen har bland annat använts i arbetet med materialet Meningen med mig (läs mer om det i listan här nedanför).
Den här sidan listar metoder och material som handlar om existentiell hälsa inom ramen för diakonalt arbete.