Två tjejer lutar sig mot varandra.
Lyssna

Existentiell hälsa

Vem är jag i allt det stora? Svenska kyrkan har lång erfarenhet av att möta människors existentiella frågor. I egen regi eller tillsammans med andra tar Svenska kyrkan också fram samtalsmodeller och material för att hantera livets utmaningar.

Världshälsoorganisationen (WHO) inkluderar andliga och existentiella aspekter i sitt hälsobegrepp och lyfter fram vikten av dem för att främja hälsa. Dessa aspekter är: harmoni, förundran, mening i livet, andlig styrka, närhet, helhet, hopp och tro som resurs. 

Det finns inte en enda entydig definition av begreppet existentiell hälsa.  Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen skriver i sitt underlag till nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention (2023) att forskare beskriver det på olika sätt, men att det brukar involvera känslor av trygghet, tillhörighet och en upplevelse av meningsfullhet med livet.

Psykoterapeut och religionspsykolog Christina Lloyd definierar existentiell hälsa så här i sin avhandling

”En grundläggande känsla av trygghet och tillhörighet i världen som dels gör det 
möjligt för människor att i sin vardag skapa mening med sig själva och med livet, dels stödjer förmågan att hantera kriser och tillvarons yttersta frågor.” 

Den definitionen har bland annat använts i arbetet med materialet Meningen med mig (läs mer om det i listan här nedanför).

Den här sidan listar metoder och material som handlar om existentiell hälsa inom ramen för diakonalt arbete.

Metoder och projekt

Meningen med mig

Meningen med mig är en metod framtagen av Svenska kyrkan som handlar om att stärka ungas identitet och psykiska hälsa. Det är ett icke-konfessionellt material som är fritt att använda i olika sammanhang där unga möts. I en serie av ledarledda träffar får unga möjlighet att reflektera och samtala om känslor och mening. Materialet riktar sig främst till åldersgruppen 13-19 år. 

Till Meningen med mig (svenskakyrkan.se) 

Familjerådgivning

Familjerådgivare i Svenska kyrkan finns för samtalsstöd för att hjälpa människor i sin relation - att förstå och förändra relationen. Läs mer om familjerådgivningen.
 

Må-bra-kit

Må-bra-kit är ett hjälpmedel för den som upplever ångest och stress. Materialet vänder sig framför allt till unga, och ger hjälp till självhjälp för att göra livet mer hanterbart. Det är framtaget av Svenska kyrkan i Norrköping.

"Må bra-kit" - Svenska kyrkan i Norrköping

Diakonicentrum i Norrköping

En mötesplats och samtalsmottagning för unga mellan 13 - 30 år. Diakonicentrum drivs av Norrköpings pastorat. Här kan du läsa mer om Diakonicentrum i Norrköping.
 

Grubbelklubben

Grubbelklubben är en metod för att i skolmiljö få igång samtal om livsfrågor. Den erbjuder tonåringar möjligheten att villkorslöst få prata med vuxna om viktiga saker. Grubbelklubben startades på Vasa Real i Stockholm, av diakon Lena Bergman och församlingspedagog Lotta Abrahamsson. Församlingspedagog Peter Kempi har varit med och vidareutvecklat metoden. Arbetssättet har spridit sig till många skolor.

Kontaktperson: Lena Bergman, stiftsdiakon i Stockholms stift, lena.bergman@svenskakyrkan.se

Om Grubbelklubben (Stockholms stift) 

Livsnära samtal 

Livsnära samtal är ett metodmaterial för livsberättargrupper och vänder sig till personer som är 62 år och äldre. Det handlar om gruppsamtal som går på djupet i ett tryggt samtalsklimat. Materialet är framtaget av studieförbundet Bilda. 

Livsnära samtal | Studieförbundet Bilda

Ungas vägar till mening – mellan hopp och förtvivlan

Diakonifokus (hette tidigare Diakonins månad) är ett ekumeniskt samarbete mellan olika kyrkor och organisationer. 2024-2025 är temat Ungas vägar till mening – mellan hopp och förtvivlan. Sveriges kristna råd har samlat digitalt material för dig som arbetar med barn och unga i församlingsgemenskapen eller i närliggande organisationer till kyrkan. Det är alltifrån bakgrundsmaterial om hur unga människor upplever sin samtid till metoder för att samtala med unga om mening och existentiella frågor. 

Ungas vägar till mening - mellan hopp och förtvivlan - Sveriges kristna råd

Livsstegen - 12 steg för oss som vill hitta en ny väg

Livsstegen är ett självhjälpsprogram för alla som känner att olika problem i livet har gjort tillvaron komplicerad. Den grundar sig i tolvstegsrörelsens pedagogik för gruppsamtal och utgår från Olle Carlssons bok Livsstegen - 12 steg till inre hälsa.

Livsstegen – 12 steg för oss som vill hitta en ny väg I Svenska kyrkan i Umeå

 

Hela livet - en bok om existentiell hälsa

Sensus har i samarbete med Göteborgs universitet och författaren, läkaren och professorn Anders Rosengren tagit fram ett studiematerial om existentiell hälsa. Tanken är att det ska vara till hjälp i studiecirklar för samtal om det som är livsviktigt, med en helhetssyn på människan.

Till studiematerialet Hela livet (sensus.se)  

Leva med ovisshet 

Leva med ovisshet är en bok skriven av Kerstin Enlund och Lisbeth Gustafsson. Till boken finns ett studiematerial som har tagits fram av studieförbundet Bilda. Det digitala och interaktiva studiematerialet är uppbyggt i åtta moduler som bygger på de olika byggstenarna för existentiell hälsa.

Leva med ovisshet | Studieförbundet Bilda

Samtalskort om existentiell hälsa 

Studieförbundet Vuxenskolan har tillsammans med verksamhetsutvecklare Lena Bergquist och Cecilia Melder, präst och doktor i religionspsykologi tagit fram samtalskort om existentiell hälsa.

Hitta till samtalskorten via Studieförbundet Vuxenskolan (sv.se) 

Öppna kort - en modell för existentiella samtal

Samtalsmodellen Öppna kort är framtagen för att göra det lättare för så många som möjligt att delta i öppna existentiella samtal. Den här modellen vill ge plats för både det ljusa och det mörka i tillvaron och bygger på nio ordpar som lyfter fram olika klassiska och allmänmänskliga existentiella teman. Metodutvecklare är Ida Hallgren, filosofisk praktiker och Pontus Nilsen, präst i Oscar Fredriks församling.

Om Öppna kort hos Oscar Fredriks församling