Efter mått och instruktioner som heliga Birgitta mottog från Kristus själv, står den där ännu idag. Efter ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död, invigdes Klosterkyrkan den 16 februari 1430. Människor från hela världen har sedan dess vallfärdat hit och gjort Klosterkyrkan till ett av Europas viktigaste pilgrimsmål. Strax intill ligger Pilgrimscentrum, drivet av Linköpings stift. Den moderne pilgrimen har i Vadstena och Klosterkyrkan det symboliska målet för alla människors färd genom livet. I mars välkomnas man dessutom av tusentals klosterliljor i munkarnas gamla fruktträdgård.
Historik
Vadstena klosterkyrka började byggas mot slutet av 1300-talet. Den föregicks av ett träkapell, som brann 1388 men återuppfördes. Kring detta byggdes kyrkan i kalksten och den kunde tas i bruk i början av 1400-talet och invigas 1430. Enligt Birgittas föreskrift skulle den vara av "slät gärning, ödmjuk och stark", alltså utan onödigt prål. Kyrkorummet med sina tre höga skepp och femton kryssvalv i tegel gör idag ett storslaget och högtidligt intryck men var under medeltiden rätt rörigt med en mängd altaren och andra anordningar och sällan tyst. Flera medeltida inventarier finns bevarade, däribland ett par altarskåp samt de två mest kända Birgittaskulpturerna, den "porträttlika" och den "extatiska" Birgitta. Birgittas relikskrin i koret innehåller kvarlevor av såväl Birgitta som dottern Katarina.
Under klostertiden hade bröderna sin plats i koret i väster och systrarna sin på en senare riven läktare i öster, medan det mesta utrymmet var avsett för menigheten, såväl andliga pilgrimer som lekmän. Förnäma besökare hade troligen en särskild loge i nordmuren. Med sina många mässor och andra gudstjänster, sina rika bikt- och avlatsprivilegier och sina förnäma reliker drog kyrkan alltid till sig mycket folk. Än idag vallfärdar många till Vadstena och klosterkyrkan, som nu är församlingskyrka. De nuvarande birgittasystrarnas kyrka, uppförd 1973, är belägen vid deras kloster och gästhem.