Svenska kyrkan genom hela livet
Svenska kyrkan är en mötesplats för människor i livets olika faser och situationer.
- En kyrka som, utifrån sin kristna tro, förmedlar hopp och ger stöd till den som drabbas av sorg och smärta.
- En kyrka som hjälper till att uttrycka den glädje man känner över att ha fått barn eller funnit en partner.
- En kyrka som samarbetar med andra goda krafter och bygger ett så bra och tryggt samhälle som möjligt.
VAD BLIR JAG EN DEL AV?
Svenska kyrkan är ett kristet samfund med tvåtusen år gamla traditioner. En kyrka förankrad i samhället och samtidigt i ständig utveckling. Som medlem blir du del av en församling och ett nätverk som sträcker sig över Sverige och världen. Tillsammans strävar vi efter en bättre värld för oss och kommande generationer. Grunden är Jesus budskap om kärlek till medmänniskan.
MEDLEM I SVENSKA KYRKAN
Medlem i Svenska kyrkan blir du genom dopet. Sedan 1996 blir du inte längre automatiskt medlem genom att dina föräldrar är medlemmar utan du behöver döpas för att erhålla ett medlemskap. Ungefär 60% av Sveriges befolkning är medlemmar i Svenska kyrkan. Med ett medlemskap följer den så kallade kyrkoavgiften som inte ska blandas ihop med begravningsavgiften.
VAD INNEBÄR ETT MEDLEMSSKAP I SVENSKA KYRKAN?
Ett medlemskap i Svenska kyrkan innebär att du är med i ett kristet samfund och del av en församling. Du blir medlem genom dopet och om du inte är döpt kan du göra det senare i livet och erhålla ett medlemskap då. Du kan när du vill gå ur eller återinträda i Svenska kyrkan. Som medlem i Svenska kyrkan får du ta del av:
- Dop i kyrkan. Då blir du också medlem.
- Konfirmation i kyrkan.
- Vigselgudstjänst i kyrkan. En av parterna behöver vara medlem i kyrkan.
- Begravningsgudstjänst i kyrka/kapell med präst, musiker och vaktmästare.
- Du har rösträtt i Kyrkovalet som äger rum vart fjärde år.
- Gudstjänster, mässor och andakter.
- Körer och konserter.
- Kyrkan ordnar även aktiviteter såsom grupper för barn och ungdomar, studiegrupper och pensionärsträffar och olika slags kulturella evenemang.
- För särskilt utsatta i samhället stöttar Svenska kyrkans diakonala arbete med konkret hjälp, ekonomiskt bistånd, samtal, råd och stöd.
Svenska kyrkan ägnar sig även åt internationellt biståndsarbete genom att genom ACT Svenska kyrkan ge stöd åt människor som drabbas av svält, fattigdom och katastrofer världen över. Restaurering, underhåll och skötsel av Sveriges 3 400 kyrkor är också en del i Svenska kyrkans arbete.
KYRKOAVGIFT ÄR INTE SAMMA SAK SOM BEGRAVNINGSAVGIFT
Kyrkoavgift är den avgift du betalar för medlemskap i Svenska kyrkan. Avgiften dras från skatten och finns på din skattsedel. Begravningsavgift betalas av alla löntagare i Sverige som betalar kommunal inkomstskatt, oavsett medlemskap i Svenska kyrkan. Begravningsavgiften finansierar gravplatser till alla folkbokförda i Sverige, oavsett trostillhörighet. Kyrkoavgift och begravningsavgift är separerade på skattsedeln och avgifterna har inget med varandra att göra. Större delen av kyrkoavgiften går till arbetet som din lokala församling gör. Vilken summa du betalar i kyrkoavgift styrs av din inkomst samt av vilken församling du tillhör. Riksgenomsnittet för kyrkoavgiften ligger på cirka 1 procent av din kommunalt beskattningsbara inkomst (2019).
Mer om begravingsavgift.
MEDLEM I SVENSKA KYRKAN – VAD GÄLLER FÖR BEGRAVNING?
Vid medlemskap i Svenska kyrkan har du rätt att ha begravningen kostnadsfritt i kyrkan. Icke medlemmar kan under särskilda omständigheter och efter kyrkoherdens beslut ha begravning i kyrkan mot en avgift.
Alla medlemmar får tillgång till följande i samband med en begravning:
- En präst från Svenska kyrkan som håller i begravningsceremonin.
- En lokal till begravningen i form av kyrka eller kapell där själva ceremonin äger rum.
- Kyrkomusiker som spelar psalmer och valda sånger.
- Svenska kyrkan tillhandahåller 6 bärare till kistan som behövs vid jordbegravning (processionsbärare).