Vigselgudstjänst
Äktenskap ingås genom att man offentligt samtycker till varandra inför en laglig vigselförättare, minst två vittnen och efter att man genomgått hindersprövning. Äktenskap kan ingås borgerligt eller i kyrkan vid en vigselgudstjänst. Skillnaden är att den kyrkliga vigseln är en gudstjänst där de närvarande ber om Guds välsignelse över paret. Kyrkan har inga synpunkter på bröllopets storlek eller brudparets klädsel, inte heller om det är någon fest efteråt. Det är innehållet, det offentliga samtycket och att man vill att det ska vara en gudstjänst som är det viktigaste. Alla gudstjänster inom Svenska kyrkan är offentliga och öppna för alla att deltaga i.
En vigsel i Svenska kyrkans ordning följer en given ordning. Men det går ändå bra att göra vigselakten personlig. Man kan t ex be några goda vänner läsa bibeltexter eller förbön, agera som värdar i kyrkan eller sjunga. Man har även stora möjligheter att påverka valet av musik.
En vigsel i Svenska kyrkans lokaler och i Svenska kyrkans ordning är alltid kostnadsfri så länge en av de två är medlem i Svenska kyrkan.
Det enda man absolut måste göra inför en vigsel är att beställa en hindersprövning.Utan hindersprövning får inte vigselförrättaren viga vare sig borgligt eller kyrkligt. Blanketten finns på Skatteverkets hemsida. En hindersprövning är giltig i fyra månader och kan alltså beställas i god tid. Samtidigt som man gör detta är det bra att lämna in en begäran om namnändring, det ska man göra oavsett om man tänker byta efternamn i samband med vigsel eller ej.
Före vigseln träffas prästen och brudparet för att prata om äktenskapet och om hur vigseln kommer att gå till.