Den vitputsade Ansgariikyrkan och Ansgariikyrkan och klocktornet i trä..
Lyssna

Ansgariikyrkan

Utomälven i Gästrikland.

Ansgariikyrkan

är en egen stiftelse, Utomälvens församlingshusstiftelse, med visst ekonomiskt stöd av Valbo-Hedesunda pastorat.

Bakgrund om kyrkobyggnaden

Den sydligaste delen av Hedesunda församling, i Valbo-Hedesunda pastorat, bär av gammalt namnet Utomälven, då denna del avgränsas med Dalälven. I gamla tider rodde man den cirka en mil långa vägen till Hedesunda kyrka - vanligen tre kyrkbåtar. Kyrkobyggnadsplanerna kom till av ortsbefolkningen, enligt traditionen beroende på att man ville ha en egen kyrka och tröttnat på att ro kyrkbåtarna från Bälgsnäs eller Hällarna till Hedesunda kyrka. Pingstdagen 1891 roddes den sista båten. Till att börja med firades gudstjänsterna i samband med ett skolbygge i Utomälven.

1925 fattades ett beslut i bygden om att bygga en kyrka med tillhörande församlingslokal. Huvudman för bygget blev Utomälvens församlingshusstiftelese, som fortfarande äger kyrkan.

Vid en högtidsstund den 7 maj 1927 placerades ett dokumentskrin i en fördjupning i grunden strax intill altaret.

Kyrkan uppfördes efter ritningar av arkitekt Natanael Karlsson och invigdes 4 december 1927 av ärkebiskop Nathan Söderblom. Det var ärkebiskopen som föreslog att kyrkan skulle bära Ansgars namn. (Ansgar  brukar kallas för Nordens apostel eftersom det var han som tog hit kristendomen). I västra sidoskeppet längst fram i kyrkan finns en målning föreställande Sankt Ansgar.

Klockstapeln
Det dröjde länge innan Ansgariikyrkan fick en kyrkklocka. Istället för att ringa till gudstjänst flaggade man på kyrktomten. Hösten1992 invigdes klockstapeln med en klocka som bär inskriptionen:

Högt över Utomälven skall klockan ringa och ett budskap till folket bringa att störst av allt är kärleken

Inskription i kyrkklockan vid Ansgariikyrkan.

Interiör från kyrksalen i Ansgariikyrkan.

Foto: Madelene Perpåls

Inne i kyrksalen

Här är ett bildspel hur det ser ut inne i Ansgariikyrkan.

Altaret
Längst fram i korets tak är det vackert dekorerat med moln, skyar och stjärnor.
Altarväggen pryds av en triptyk, ett konstverk i tre delar.
Altarbordet har ett antependium, tygstycket som hänger framför altarbordet, som inte är kyrkoårsbundet. Det är en kopia av en mycket gammal vävnad, Guldväven, funnen i Hedesunda kyrka. Altaret pryds sedan 1965 av ett silverkors på fot av masurbjörk, fyra silverljusstakar och två silvervaser. Tillverkade av Hildebrands guldsmeds AB i Gävle.

Dopfunten är av trä med en skål av nysilver.

Orgeln
Ansgariikyrkan fick länge nöja sig med ett orgelharmonium. 1963 fick kyrkan en ”riktig” orgel levererad av Starup & Son, Köpenhamn. Den har åtta stämmor och är placerad på läktaren.

Målningarna i Ansgariikyrkan
1963 överlämnade Stora Kopparbergs AB en serie målningar utförda 1782 av en bygdemålare och tidigare hemmahörande i Erk-Olsgården i lilla Bälgsnäs, Hedesunda. Tillsammans med det målade taket, nu uppsatt i församlingssalen, utgjorde de en enhetlig rumsdekoration. Dessa bibliska allmogemålningar kan sägas tillhöra samma typ som de dalmålningar vilka bland annat inspirerade E A Karlfeldt. Som mästare till takets målningar gällde länge Hans Wikström, en iRättvik född men i södra Gästrikland och Tierp flitigt verksam konstnär. Målningarna har ”omisskännlig Wikström karaktär”.

Ljusbäraren i Ansgariikyrkan, i form av en båt.

Ljusbäraren i Ansgariikyrkan, i form av en båt.

Foto: Madelene Perpåls

Närbild på sockensigillet i församlingssalen, Ansgariikyrkan.

Foto: Madelene Perpåls

Församlingssalen

ligger i direkt anslutning till kyrksalen. I taket finns det vackra gamla målningar från 1782.