Vintermorgon på Askgravlunden i Valbo.
Lyssna

Årstiderna på kyrkogårdarna

Följ arbetet på pastoratets kyrkogårdar under de olika årstiderna. Under vintersäsong skottas de större gångarna, vid gravarna råder vintervila. Se datum här nedan när det är tillåtet att ha gravlyktor mm på gravarna.

Vintern

Generellt råder det vintervila på kyrkogårdarna och vi rör gravar och gångar så lite som möjligt. Rofylldhet får råda. Endast de större gångarna underhålls med snöröjning och sandning. Maskinparken ses över och servas för att de ska hålla i många år. Pappersarbete jobbas det med också som att en trädvårdsplan har framtagits för Valbo kyrkogård. Granskning återstår innan den skickas till Länsstyrelsen för godkännande. På tur för trädvårdsplan står Hedesunda och Forsbacka kyrkogård. ”Trädvårdskonsulenten” blev imponerad av de gamla lindarna på Valbo kyrka och vi känner stor lycka att de även är i prima skick. (Linden är det träd som kan bli äldst i Sverige, cirka 600 år).

Våren

Gravlyktorna på kyrkogården tas bort från gravarna efter den 10 maj. Detta på grund av att lyktorna försvårar skötseln, brandrisken av glaset och att de lätt förstörs när gravar och allmänna ytor trimmas. Rabatter och planteringslådor förbereds med ny jord inför sommaren. Häckarna beskärs. Vattnet sätts på när det är plusgrader dygnet runt.

Sommar

Sommarängsrundlar i stället för gräsmatta.
En del i vårt arbete med att gynna den biologiska mångfalden innebär att vi i Hedesunda har låtit låta vissa gräsytor bli ängsmark istället. Ytorna skapar en bättre livsmiljö till många viktiga insekter. En klippt gräsmatta är en mycket artfattig miljö, en äng erbjuder föda, skydd och boplats för fler arter. I dagsläget är många arter rödlistade, och akut hotade. Pastoratet föregår med gott exempel genom att visa hur vi gynnar den biologiska mångfalden med ängsplanering. En annan fördel är att vi spar resurser, då en ängsyta bara behöver slås en gång om året.
Ängsytorna hoppas vi ger riklig blomning under sommaren och skapar fin kontrast mot de klippta gräsytorna.

Sommarblommor  planteras ungefär andra veckan i juni. 
Skötsel av gravarna fortsätter med att vi vattnar, rensar ogräs och tar bort vissna blommor. Om det behövs fyller vi också på med jord och klipper prydnadsbuskar och rensar ogräs i gångarna.

Hösten

Den största lövmängden tas upp i oktober. Dessförinnan tas sommarblommorna bort och skötselgravarnas rabatter höstgrävs.

Gravlyktor och ljushållare får sättas ut på gravarna från 1 oktober och avlägsnas senast den 10 maj. Gäller alla gravar. På hösten kanske du vill ha hjälp med att plantera ljung eller tända ett ljus på graven. Ring 026-19 73 19 för hjälp med gravskötsel. 
Höstsäsongen avslutas med allhelgonahelgen, med ljus och kaffe på kyrkogårdarna