I Valbo-Hedesunda pastorat kan en begravning ske på olika sätt. Se alternativen här.
Vanligast är begravning i en kyrka
Vanligast är att man har begravningsceremonin i kyrkan i den avlidnes hemförsamling. Man kan också välja en annan plats, till exempel en kyrka i församlingen där den avlidne växte upp eller bodde tidigare. En förutsättning är då att det finns plats på kyrkogården eller begravningsplatsen där.
Jordbegravning innebär att kroppen läggs i en kista inför begravningsceremonin, efter begravningen sänks kistan med den avlidne ned i en grav i jorden för att förmultna. Anhöriga kan välja att vara med vid kistsänkningen eller ta farväl i kyrkan. Det krävs en kistgravplats för en eller flera kistor för en sådan gravsättning.
Begravningsakt med urna/kremering innebär att den avlidne bränns till aska. Ceremonin sker med en urna i stället för kista. Om vädret tillåter kan man sen direkt efter ceremonin gravsätta urnan (sänka ned urnan i graven), om vädret tillåter.
Kistbegravning/kremering vid kremering tas farvälet i kyrkan/lokalen där ceremonin äger rum (med den avlidne i kistan ) kistan förs sedan till kremering. Efter att kroppen blivit kremerad får anhöriga meddelande om att urnan med askan är redo att hämtas för att gravsättas, s.k urnnedsättning. Gravsättning utan begravningsceremoni/kremering innebär att kroppen kremeras och gravsätts direkt utan ceremoni.
Om kremering
Kremeringen får endast ske i krematorium efter att dödsbeviset uppvisats. Efter kremeringen samlas askan upp och läggs i en urna eller kartong. Inom ett år efter kremeringen ska askan gravsättas, (sänkas ned) i urngrav, i minneslund, i askgravlund eller strös i naturen/över vatten. Om askan ska spridas i naturen krävs tillstånd av Länsstyrelsen, läs mera på sidan Spridning av aska. Anhöriga hämtar upp urnan på den kyrkogård där gravsättning/urnnedsätning ska ske. Länk till: Så här går en urnnedsättning till i Valbo-Hedesunda pastorat.
Kontaktuppgifter till Krematoriet i Gävle. Skogsljusvägen 1, Gävle.
Telefon 026-51 85 95. E-post: gavle.krematorium@svenskakyrkan.se
Kostar det något med begravning och gravsättning?
Kostnadsfritt för medlemmar i Svenska kyrkan
En kyrklig begravningsgudstjänst kostar ingenting för den som varit medlem i Svenska kyrkan. Det man får bekosta är transporten av stoftet/kroppen till bisättningslokal samt en eventuell minnesstund.De kostnaderna betalas av dödsboet. Dödsboet är alltså inte de anhörigas ekonomi utan den avlidnes ekonomi och tillgångar.
Gravplatsen är kostnadsfri i 25 år, så kallad gravfrid. Gravrätten kan förlängas med 15 år mot en kostnad.
Skötsel av graven kan köpas av Valbo-Hedesunda pastorat.
Läs om att ansvara, välja och sköta en gravplats.
Borgerlig begravningsceremoni
Alla som är folkbokförda i Sverige och betalar kommunal inkomstskatt, betalar en begravningsavgift, även om man inte tillhör Svenska kyrkan. I avgiften ingår att man får komma i jorden, bli kremerade och gravsättas på en allmän begravningsplats (oftast ligger dessa platser på kyrkans mark) och ligga begravd där under 25 år.
I Valbo-Hedesunda pastorat erbjuds någon av församlingshemmen samt Forsbacka kapell för att hålla en borgerlig begravningsceremoni. Forsbacka kapell kan endast användas sommartid. Det är inte tillåtet att ha en borgerlig begravning i kyrkorna.
Platser/lokaler för borgerlig begravningsceremoni i Valbo-Hedesunda pastorat
Valbo församlingshem, Valbovägen 3, 818 33 Gävle.
Max antal, 50 personer.
Valbo kyrkogård, bisättningsrummet. Max antal, 10 personer.
Forsbacka kyrka, samlingslokalen, Elisabetgatan 3, 818 41 Forsbacka.
Max antal, 50 personer.
Forsbacka begravningskapell, (endast sommartid) Värdshusvägen 20, 818 42 Forsbacka
Max antal, 20 personer.
Hedesunda församlingshem, Sundbyvägen 11, 818 95 Hedesunda
Max antal,149 personer.
Begravningsombud
Valbo-Hedesunda pastorat tillhör Gävle kommun och det är Monica Andersson som är begravningsombud.
E-post: monickan@hotmail.com
Telefon: 070-559 26 33