Forsbacka kyrka och Mariagården i det första vårljuset.
Lyssna

Forsbacka kyrka

Mariagården och begravningskapellet

Forsbacka kyrka

Bakgrund

Den första gudstjänstlokalen var ett orangeri som tillhörde herrgården i Forsbacka. Orangeriet uppfördes omkring år 1800 och är en vitputsad byggnad i nyklassisk stil. Redan från början betraktades denna lösning som ett provisorium.
Den 8 juni 1964 tog Frits Walfridsson det första spadtaget till den nya kyrkan som skulle byggas i Forsbacka.

Pingstdagen 1965 hölls den sista gudstjänsten i orangeriet, dagen efter, annadag pingst den 7 juni 1965 invigdes Forsbacka kyrka av dåvarande ärkebiskop Gunnar Hultgren.

Kyrkan har en originell och spännande grundplan som bildar en båtformad åttkant. Murarnas hårdbrända röda fasadtegel är fogat på ett speciellt vis för att likna medeltida kyrkoarkitektur.

 

Kyrksalen med taket som en form av en upp och nedvänd båt.

Kyrksalen, Forsbacka kyrka.

Foto: Madelene Perpåls

Inne i Forsbacka kyrka

Se interiören i Forsbacka kyrka i bildspelet här.

Altaret av slaggsten från Forsbacka bruk har ritats av arkitekten Jörgen Fåk. Skivan och sidor på altaren är av öländsk kalksten. I altaret har dokumetskrin av koppar murats in. Skrinet har tillverkats av elever vid Sofiedalsskolan i Valbo.

Altartavlan är skuren 1963-1965 av konstnären Harry W Svensson, Mariestad, och specialkomponerad för att passa till den rustika predikstolen.

Kyrkan har två dopfuntar. Den ena dopfunten är av glas och järn och komponerad av kyrkans arkitekt Jörgen Fåk och har ett gjutet underrede tillverkat vid bruket 1965. Den gjutna skålen under glasskålen, är invändigt klädd med mosaik av slaggstenssplitter. Mosaiken är utförd av fru Brita Lindberg, Forsbacka. Den andra dopfunten gestaltar en madonna med en öppen famn och är ett verk från 1953 av träsnidaren och konstnären Johnny Mattsson, Gävle.

Samtliga inventarier är gåvor. De första gåvorna överlämnades redan 1917 av Forsbacka bruks AB och bestod av nattvardssilvret, samtliga inventarier i orangeriet samt vissa inventarier från Hallaryds kyrka i Småland. Därefter har större och mindre gåvor överlämnats av Forsbacka kyrkliga syförening, som ett värdefullt stöd vid kyrkans tillkomst.

Mariagården, en grå byggnad i anslutning till Forsbacka kyrka.

Mariagården, församlingsgård i Forsbacka.

Mariagården

heter församlingsgården som är ihopbyggd med Forsbacka kyrka. Här finns bland annat ett körrum designad för god akustik, lokaler väl anpassade för barn och ungdomar, samtalsrum med mera.

Det rektangulära kapellet på Forsbacka kyrkogård.

Gravkapellet på Forsbacka kyrkogård.

Foto: Madelene Perpåls

Gravkapellet på Forsbacka kyrkogård

Kapellet började planeras tillsammans samtidigt som begravningsplatsen 1915, men byggdes först 1918-19. Ansvarig arkitekt var Sigurd Lewerentz som också fått uppdraget att rita arbetarbostäder till Forsbacka bruk. 1944 genomfördes en omfattande ombyggnad och renovering efter arkitekt Sten Daléns ritningar. Denna ombyggnad innebar tydliga förändringar av Lewerentz ursprungliga idé.

Kapellet användes frekvent fram till 1965, då Forsbacka kyrka invigdes.
Mer om begravningskapellet kan du läsa här.

 

Dörrporten står på glänt in kapellet. I bakgrunden lyser solen in på en stor freskomålning.

Inne i Forsbacka begravningskapell med Manne Östlunds målning i freskoteknik, samt Per Mattssons snidade dopfunt i form av en madonna.

Foto: Madelene Perpåls