Börja med att ta reda på om den döda hade några egna önskemål.
I så fall ska ni i möjligaste mån ta hänsyn till dem och tänk på att kremering eller gravsättning av en avliden person ska ske inom en månad från dödsfallet.
Önskemålen kan handla om
•var begravningen ska hållas
•vilken präst som ska hålla i begravningen
•vilken typ av begravning
•vilken kyrkogård eller begravningsplats som den avlidne ska gravsättas på eller om stoftet ska spridas på någon annan plats. Tillstånd krävs av Länstyrelsen för att sprida ut aska, länk till Länsstyrelsen i Gävleborg
•vem som ska vara gravrättsinnehavare om det inte redan finns en befintlig grav eller gravrättsinnehavare. Om den avlidne var gravrättsinnehavare måste dödsboet utse ny/nya innehavare inom 6 månader.
•ifall det ska vara en begravningsceremoni bara för de närmaste eller även för vänner och bekanta
•bibeltexter och psalmer under begravningen
•minnesstunden efter begravningen
• Välja gravplats
Läs om de olika begravningsalternativen i Valbo-Hedesunda pastorat här.
Kontakta Svenska kyrkan om begravningen
Kontakta församlingen där den döda ska begravas, om en begravning i Svenska kyrkans ordning önskas.
Kontakt till Valbo-Hedesunda pastorat, telefon 026-19 73 19.
Planera en begravningsgudstjänst
Varje begravningsgudstjänst anpassas till den situation som råder. De anhöriga och prästen utformar den ofta tillsammans enligt Svenska kyrkans ordning. Berätta gärna om ni har särskilda önskemål.
Anlita en begravningsbyrå
Du kan även anlita en begravningsbyrå. Du bestämmer själv om begravningsbyrån ska hjälpa till med några få saker eller om den ska hålla i helheten.
Om det inte finns någon anhörig
till den avlidne, är kommunen skyldig att ordna med begravningen. Man kan välja att begrava kroppen i en kista eller att kremera. Det måste ske inom en månad efter dödsfallet, med vissa undantag. Under tiden som det pågår en eventuell tvist kring den avlidne, får den avlidne inte gravsättas. Ibland passar en minnesgudstjänst eller avskedsgudstjänst. Om den döda hade avsagt sig en begravningsceremoni kan man ha en minnesgudstjänst istället. Det kan man också ha för en saknad person som antas vara död men inte är dödförklarad. När en försvunnen person blir dödförklarad kan man ha en avskedsgudstjänst.
Efter begravningen
Minnesstund
När begravningen är avslutad, vill många att anhöriga och vänner ska få samlas till en minnesstund. Det viktigaste med en minnesstund är att få möjlighet att prata och minnas tillsammans med familj och vänner. Kanske vill någon läsa dikter eller spela musik. Många gånger deltar prästen, som kan framföra de anhörigas tack till dem som har varit med på begravningen och läsa hälsningar. Minnesstunden kan hållas hemma, i ett församlingshem eller i en annan lokal.
Tacksägelse
Efter begravningen får den som är beställare av begravningen, oftast en närmast anhörig, en inbjudan till tacksägelse. Tacksägelse sker för den som har varit medlem i Svenska kyrkan och sker under en söndagsgudstjänst i den avlidnes församling. Vid tacksägelsen läser man upp den avlidnes namn och församlingen samlas i en kort bön för dem som sörjer medan kyrkans klockor ringer.