VVV - Vuxet Växande

Vuxet Växande i Vällingby församling

Vuxet växande är ett forum för andlig vägledning och det som berör frågor om livets både innersta och yttersta mening. Vi vill vara en källa där vi kan mötas i angelägna samtal kring tro och livsfrågor. Vi vill också vara en plats där kreativitet får plats och väcks. Vi möts utifrån olika livserfarenheter
och varierande erfarenheter av tro och andligt sökande. Vuxet Växande skapar utrymme för eftertanke, stillhet och andlig näring. Välkommen att delta!

Tema ”tillit och livsmod”

Tro har flera aspekter och en av dem är den tillit. Detta är den mest grundläggande aspekten i vår tro, en tillit att Gud bär genom livet. Tilliten innebär en upplevelse av att saker ordnar sig, att människor vänner eller familj finns där genom livets utmaningar. Tilliten i vår tro ger oss en bild av Gud som kärleksfull och omsorgsfull. Ofta grundläggs detta genom erfarenheter i livet
och av vår uppväxt. Frågan är hur vi kan leva med brist på tillit eller reparera tilliten. Det är fint att höra förtröstansfulla ord om en god Gud. Men det behövs mer än ord för att vi verkligen skall bli övertygade på djupet att det finns omsorg och kärlek att det finns en Gud som inte överger. Detta handlar om trons grund och detta kommer vi under hösten att fördjupa oss i. Kanske kan gemenskapen och delandet av livserfarenheter och bönen att tjäna till att vi upplever mer tillit.

Höstens program

Upptakt med föreläsning

Camlilla von Below föreläser utifrån temat ”tillit och livsmod” 3 september klockan 19.00 i S:t Tomas kyrka. Kom gärna till stilla mässa kl. 18.30!

Utifrån psykologiska perspektiv utvecklar Camilla hur vi har möjligheter att utvecklas i livet. Hur kan vi bli mindre begränsade utifrån de förutsättningar vi har med oss från barndomen? Kan vi finna tro som andas livsmod och tillit? Hur
kan vi leva så att det förflutna inte hindrar vår längtan?

Camilla von Below är psykolog, psykoterapeut, universitetslektor i psykologi, handledare och författare. Hon är i sin forskning främst inriktad på psykodynamisk terapi och har ägnat sig mycket åt anknytningsteorin. Hon har bland annat skrivit boken ”Anknytning i relationer” som behandlar detta. Hon är nu aktuell med boken ”När barnen flyttar hemifrån. Känslorna, omställningen och det fortsatta livet”: Camilla är även engagerad i existentiella frågor och mötet mellan kultur och psykologi. Hon medverkar i idékollektivet På spaning efter själen och driver tillsammans med Karolina Isberg podcasten Psykologer läser bibeln. Efter föreläsningen finns möjlighet att samtala och ställa frågor om
höstens aktiviteter.

Fri entré, vi bjuder på fika men ge gärna en gåva till församlingens diakoni. Välkommen!

Pilgrimsvandring lördag 31/8

Vandringen är bön, gudstjänst och samtidigt en gemenskap med skapelsen och vi som vandrar tillsammans. Pilgrimsvandring kan ge oss upplevelsen av att vandra med Jesus. Vandringen hjälper oss att finna närvaro i stegen och oss själva. De sju nyckelorden: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande kan fungera som hjälp för att hitta in till vår egen längtan, att nå fram till våra djupaste behov.

Vandringens exakta sträckning och mer detaljerad information kommer
till de som anmäler sig. Vandringens längd är ca. 8–10 km. Det krävs att man är van att gå denna typen av sträckor och har hyfsad kondition. Vi ses utanför S:t Tomas kyrka kl. 10 och beräknas vara tillbaka senast kl. 17. Anmälan: se sista sidan. Det går att komma oanmäld men anmäl dig gärna innan den 27/8, så att
du får information. Ledare: Arvid Elenäs och Fredrik Gyllenhög. 

Stilla mässa kl. 18.30 3/9-10/12

Välkommen att fira stilla mässa i din vardag, alla är välkomna. Inleds kl. 18.15 med orgelmusik och ljuständning. Stilla mässa inleder även våra kvällar inom
vuxet växande med meditation och samtalsgrupper.

Meditation

Efter stilla mässa följer meditation enligt zazen. Meditation är en övning i uppmärksamhet, att följa sin andning, släppa tankar och fokusera sinnet. Meditationen är också en bön där vi öppnar oss för Guds närvaro. Ingen föranmälan krävs men anmäl dig gärna för att få del av information. Välkommen att delta! Tisdagar kl.19-20 den 10/9–3/12. Ledare: Britt-Marie Källman.

Veta

För dig som är intresserad av teologi och bibel. I denna samtalsgrupp öppnar vi oss för bibelberättelser och bibeltexter och hur de kan tala till oss där vi befinner oss i våra liv. I urvalet av texter utgår vi från hösten tema ”tillit och livsmod”.
Vi använder flera sinnen och både känsla och tanke finns med. Vi inleder med en teologisk bakgrund för att lättare förstå texterna i sitt historiska och teologiska sammanhang. Vi litar även på vår egen förmåga att ta emot budskapet och tolka texterna in i våra liv och vår tid. Vi använder oss av en metod som heter ”Lectio Divina”. Vi läser texterna flera gånger och ställer flera olika frågor hur texten talar till oss. Detta gör att vi kommer djupare under ytan från det första mötet med texten. Det behövs inga särskilda teologiska kunskaper för att delta, men det hindrar inte heller om man har teologisk kunskap med sig i bagaget.

Vi träffas kl.19 till 20.30 varannan tisdag. Höstens träffar: 24/9, 8/10, 22/10, 5/11, 19/11 och 3/12. Intresseanmälan senast 19/9. Ledare: Arvid Elenäs och Fredrik Gyllenhög.

Ikonmåleri kvällskurs

Att måla (eller skriva som man egentligen säger) ikoner är ett fascinerande möte med en symbolisk bildvärld och med en ursprunglig måleriteknik. Under hösten kommer vi att måla klart en ikon. Vi vill att fler skall få möjlighet att måla ikoner så denna kurs är anpassad för er som inte kan vara med under tredagarskursen som är på dagtid. Vi träffas kl. 19 till 20.45 varannan tisdag. Kostnad: 500 kr för material, färger och platta som ingår. Max antal: 6 personer. Ledare: Magdalena Ljunggren, präst och ikonmålare. Höstens träffar: 24/9, 8/10, 22/10, 5/11, 19/11 och 3/12. Intresseanmälan senast 19/9.

Livssamtal

Välkommen till en samtalsgrupp där vi fördjupar oss i grundläggande livsteman. I samtalet delar vi erfarenheter, får syn på oss själva, vårt sökande och vår tro. I samtalet speglar vi våra egna erfarenheter i andras liv. Samtalet sker inom själavårdens ramar. Varje träff utgår från en rubrik och tema för samtalet.
Vi träffas mellan kl. 19 och 20.30 varannan tisdag. Max antal denna höst: 8 personer. Ledare: Anders Kahnlund, diakon och Marie Schyborger, socionom och familjeterapeut. Höstens träffar: 17/9, 1/10, 15/10, 12/11 och 26/11. Intresseanmälan senast 12/9.

Andlig Vägledning

Genom andlig vägledning får vi hjälp att bli lyhörda och medvetna om hur Gud är närvarande i våra liv. Vi följer till stor del traditionen från Ignatiansk vägledning som inspirerats av Ignatius av Loyola som grundade Jesuitorden.
I denna samtalsgrupp delar vi livets utmaningar samt tar del av vägledningstradition för att fördjupa vår tro och böneliv i vardagen. Vi träffas mellan kl. 19 och 20.30 varannan tisdag. Höstens träffar:
17/9, 1/10, 15/10, 12/11 och 26/11. Intresseanmälan senast 12/9. Ledare: Arvid Elenäs och Fredrik Gyllenhög.

Stilla fredag 20/9 kl. 16-19

Stilla fredag är en avslutning på veckan i retreatens tecken. Meditation, bön, enkelhet, måltidsgemenskap och tyst gemenskap. Vi mediterar firar mässa och äter en enkel måltid bestående av soppa med bröd. Vi avslutar med meditation som hänger samman med en mässa. Kostnad: 70 kr. OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat. Intresseanmälan senast 12/9.

Vila-lördag 21/9 kl. 9.30 -17

Vila-lördag är en endagarsretreat. Vi får koppla bort kommunikation och informationsintryck för att göra plats för annat. Vi unnar oss att vara
som dem vi är, skapade och älskade av Gud. Vi får vara denna dag i stillhet, bön, måltidsgemenskap, enkelhet i en tyst gemenskap. Det serveras måltider regelbundet, frukost följt av lunch och fika. Max antal: 18 personer. Kostnad: 150 kr. OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat. Intresseanmälan senast 12/9.

Ikonmåleri

Ikonmålning är en kurs där vi lär oss måla efter de ursprungliga metoderna med äggoljetempera på kritgrund. Ikonmåleri är ett fascinerande möte med ikonens symboliska bildvärld och med en ursprunglig måleriteknik. Ikonens utseende och färger är givna enligt förlagor och tradition från de ortodoxa och österländska kyrkorna. Höstens kurs är en fortsättning för dem som redan målat ikoner men även nya ikonmålare är välkomna i mån av plats. Notera att denna kurs sträcker sig över tre dagar. Torsdag 31/10 till fredag 2/11 mellan kl. 9.30 och 16. På lördag avslutar vi veckan med en ikoninspirerad mässa i kyrkan kl. 16. Max antal deltagare: 8. Kostnad: 800 kr som inkluderar material och frukost lunch och fika.
OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat.
Ledare: Magdalena Ljunggren, präst och ikonmålare, samt Arvid Elenäs, präst. Intresseanmälan senast 22/10.

Vara-lördag 16/11 kl. 9.30–16

Inte färdigplanerat vid tryck av denna broschyr. Mer information kommer. Anmäl dig för att få information.

Vara-söndag 17/11 kl. 12.30-16

Inte färdigplanerat vid tryck av denna broschyr. Mer information kommer. Anmäl dig för att få information.

Retreat i adventstid på Marielund Ekerö13–15/12

Välkommen till en retreat under den mörka men samtidigt mysiga tiden i advent. Vi drar oss undan vardagen till en avskild plats där vi kan leva i tystnad under två dagar. Vi kommer att vara på Marielund som är en retreatplats som ligger fint vid vatten i fridfull natur. Marielund är till stor del nyrenoverat och där finns en god vana att ta emot grupper för retreat. Retreat är som ordet antyder att dra sig tillbaka, det innebär att vi är i total tystnad och att man kopplar bort sin vardag med allt vad det innebär. Hela vår person får finnas med, kropp, förnuft, själ och ande. Under retreaten varvas andakter, andliga övningar, mässor, avslappningsövningar och meditation. Det finns även möjlighet att uttrycka sig i ord och bild. Material för detta kommer att finnas på plats.

Vi bor i egna rum och mat serveras regelbundet. Mer information och hur man tar sig dit kommer till er som anmält er. Retreaten inleds fredag kl. 18 med middag. Retreaten slutar på söndag kl. 14.30. Kostnad: 1 300 kr och då ingår måltider, frukost, lunch, middag och fika.

OBS! Vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat.
Intresseanmälan öppnar under upptakten. Sista anmälningsdag: 21/11. Ledare: Arvid Elenäs, Magdalena Ljunggren

Har du frågor om Vuxet Växande?

Ring, sms:a eller maila prästen Arvid Elenäs som är ansvarig för detta arbete. Telefon: 0765-35 85 11.
E-post:
arvid.elenas@svenskakyrkan.se.

Anmälan via epost:

vallingby.vvv@svenskakyrkan.se