Artikelbeskrivning
Här följer en beskrivning av hur det valnämndsmaterial som levereras 11–15 augusti ska användas och hur den preliminära uträkningen gjorts:
Blanka valsedlar (vita, rosa samt gula)
Ska finnas på samtliga vallokaler och lokaler för förtidsröstning, samtliga pastorsexpeditioner, stiftskanslier och på kyrkokansliet i Uppsala. Antalet blanka valsedlar har beräknats med utgångspunkt från antalet röstberättigade inom valnämndens ansvarsområde.
Nomineringsgrupperna ansvarar själva för att beställa sina namnvalsedlar. De levereras direkt till valnämnderna som ansvarar för att ta emot och lägga ut valsedlar i vallokal och lokaler för förtidsröstning. Läs mer om detta i valhandboken för valnämnder, kapitel 7.5.1.
K1 – valkuvert
Tillräckligt många valkuvert ska finnas i samtliga vallokaler och lokaler för förtidsröstning. I beställningsförslaget beräknas lika många valkuvert som antalet röstberättigade inom valnämndens ansvarsområde. Detta innebär ett tillräckligt antal för cirka 30 procent röstande. Det behöver finnas beredskap för att det på vissa håll kan bli en ökning av andelen röstande. Det får naturligtvis inte uppstå en situation där väljare inte kan utnyttja sin rösträtt för att det saknas valkuvert.
K2 – fönsterkuvert för förtidsröstning
Ska finnas i alla lokaler för förtidsröstning innan och under valdagen då samtliga förtidsröster ska läggas i dessa kuvert. För valnämnder har beräknats 25 kuvert och därtill 0,09 gånger antalet röstberättigade. Avrundningar uppåt har sedan gjorts. Valnämnder som beslutat inrätta flera lokaler för förtidsröstning kan behöva beställa fler än det antal som föreslås.
K3 – pappersomslag för förtidsröster till stiftsstyrelserna
Ska finnas i samtliga lokaler för förtidsröstning. Valkansliet har beräknat minst fem exemplar per församling, enligt en intervallskala där valnämnder som har ett högre antal röstberättigade än genomsnittet får fler omslagskuvert. Observera att detta antal kan behöva justeras, dels beroende på hur många lokaler för förtidsröstning valnämnden inrättar, dels på grund av att förtidsrösterna skickas i flera omgångar till stiften.
K6 – pappersomslag för förtidsröster inom valnämndens ansvarsområde
Ska finnas i samtliga lokaler för förtidsröstning. Det ska finnas separata omslag för varje nomineringsgrupp och val. Valkansliet har beräknat minst fyra för varje valnämnd samt minst ett per församling och därtill minst två för varje valdistrikt, enligt en intervallskala där de valnämnder som har ett högre antal röstberättigade än genomsnittet får fler omslagskuvert. Observera att detta antal kan behöva justeras beroende på hur många lokaler för förtidsröstning ni inrättar.
K7 – plastomslag för godkända valsedlar (grönt)
Ska finnas i alla vallokaler och används vid den preliminära rösträkningen för att samla de räknade valsedlarna. Det ska finnas separata plastomslag för varje nomineringsgrupp och val. Valkansliet har beräknat 40 för varje valdistrikt inom valnämndens ansvarsområde. De valnämnder som har ett stort ansvarsområde och många röstberättigade kan behöva beställa fler omslag än vad som föreslås.
K8 – plastomslag för valsedlar som inte godkänts (rött)
Ska finnas i alla vallokaler och används vid den preliminära rösträkningen för att samla de valsedlar som inte godkänts i granskningen. Det ska finnas separata plastomslag för varje val. Valkansliet har beräknat fyra till varje valnämnd samt därtill tre för varje valdistrikt.
K9 – pappersomslag för kuvert som ska bevaras för granskning
Ska finnas i samtliga vallokaler och används vid den preliminära rösträkningen för att samla de valkuvert som inte godkänts i granskningen i vallokalen samt godkända, tömda ytterkuvert för brev- och budröster. Valkansliet har beräknat fyra till varje valnämnd samt därtill tre för varje valdistrikt.
K10 – vita, rosa och gula valkassar
Ska finnas i alla vallokaler och används för att packa och transportera materialet från vallokalen via valnämnden till stiftsstyrelsen. Färgen på valkassen motsvarar färgen på valsedeln:
- vit för material till kyrkofullmäktigevalet
- rosa för material till stiftsfullmäktigevalet
- gul för material till kyrkomötesvalet.
Valkansliet har beräknat två kassar per val för varje valdistrikt – två vita, två rosa och två gula.
K11 – brevröstningspaket
Innehåller allt en väljare behöver för att brev- eller budrösta (förutom röstkortet): en blank valsedel av respektive färg, tre valkuvert, ett ytterkuvert för brev- och budröst, ett fönsterkuvert för brevröstning och ett informationsblad om brev- och budröstning.
Det finns inga bestämmelser som säger att brevröstningspaketen ska finnas i vallokaler eller lokaler för förtidsröstning, men det kan vara bra att ha en mindre upplaga i lokalerna, och valnämnden bör ha ett litet förråd för att kunna fylla på vid behov.
Valkansliet har beräknat 25 paket för alla valnämnder, och därtill 0,04 gånger antalet röstberättigade. Avrundningar uppåt har sedan gjorts. Brevröstningspaketen är inte avsedda för masspridning.
Adressetiketter till stiftsstyrelserna
Förtryckta adressetiketter med stiftens adresser som klistras på K3 pappersomslag för förtidsröster till stiftsstyrelser, ska finnas i samtliga lokaler för förtidsröstning. Valkansliet har beräknat två ark per valnämnd och därtill två ark per församling – på varje ark finns förtryckta etiketter till samtliga stift. Ni kan behöva beställa fler ark än vad som föreslås i beställningsformuläret om flera lokaler för förtidsröstning inrättas eller om det finns behov att skicka förtidsrösterna i flera omgångar till varje stift.
Blankett för anteckningar från röstmottagningen i en lokal för förtidsröstning (B1)
Ska finnas i varje lokal för förtidsröstning, och röstmottagare ska här fortlöpande dokumentera exempelvis antalet väljare, bud och särskilda händelser under röstmottagningen. Valkansliet har beräknat att varje pastorat får fyra blanketter per församling, medan en församling med egen ekonomi får 6 blanketter totalt.
Protokoll från röstning i vallokal (B2)
Det ska finnas ett protokoll i varje vallokal där valförrättarna ska notera uppgifter från röstmottagningen samt den preliminära rösträkningen i vallokalen. Valkansliet har beräknat fem blanketter till varje valnämnd samt därtill två för varje valdistrikt.
Följesedel för inlämning av valhandlingar (B4)
Ska finnas i varje vallokal och beskriver innehållet i valkassarna (K10), så att detta ska kunna kontrolleras vid överlämning från vallokalen via valnämnden till stiftet. Följesedeln för inlämning av valhandlingar fylls i vartefter, från valförrättare till valnämnd och från valnämnd till stiftsstyrelsen. Valkansliet har beräknat fem till varje valnämnd samt därtill två för varje valdistrikt. Det ska finnas en följesedel för varje vallokal.
Blankett Tystnadspliktsavtal för valförrättare och röstmottagare (B5)
För att kunna utses till valförrättare och röstmottagare måste personen i fråga underteckna en tystnadspliktsförbindelse. Valkansliet har beräknat tjugo blanketter per valnämnd. Blanketten finns också som pdf för utskrift på svenskakyrkan.se/kyrkoval.
Bestämmelser om direkta val i Svenska kyrkan
Ska finnas i vallokaler och lokaler för förtidsröstning som en hjälp för valförrättare och röstmottagare om det uppstår tveksamheter om regelverket. Broschyren samlar de bestämmelser för kyrkovalet som finns i kyrkoordningen och i Svenska kyrkans bestämmelser. Valkansliet har beräknat tre per valnämnd samt därtill ett för varje valdistrikt.
Informationshäfte för valförrättare
Häftet går igenom valförrättarnas uppgifter och annat de behöver veta. Det kan delas ut till den som skall tjänstgöra som valförrättare i vallokaler och under utbildningen till valförrättare. Det kan också användas som en praktisk handledning under röstmottagningen på valdagen och i den preliminära rösträkningen. För varje valnämnd har beräknats fem häften och därtill fyra häften per valdistrikt.
Informationshäfte för röstmottagare
Häftet går igenom röstmottagarnas uppgifter och annat de behöver veta. Det kan delas ut till den som skall tjänstgöra som röstmottagare i lokaler för förtidsröstning och under utbildningen till röstmottagare. Det kan även användas som praktisk handledning under röstmottagningen och under hela förtidsröstningsperioden. För varje valnämnd har beräknats tio häften.
Informationshäfte för ordförande
Häftet går igenom ordförandes uppgifter och annat de behöver veta. Det kan delas ut till den som skall tjänstgöra som ordförandes eller vice ordförandes i vallokaler och under utbildningen till valförrättare. Det kan också användas som en praktisk handledning under röstmottagningen på valdagen och i den preliminära rösträkningen. För varje vallokal har beräknats två häften.
Informationsaffisch – Översikt av kuvert
Ska finnas i varje vallokal och lokal för förtidsröstning som hjälp till valförrättare och röstmottagare i hanteringen av förtidsröster och vid den preliminära rösträkningen i vallokalen. För varje valnämnd har beräknats fem affischer.
Informationsaffisch – Förtidsrösta
Ska sättas upp i varje lokal för förtidsröstning som hjälp för väljarna. Två ex i varje lokal för förtidsröstning har beräknats, utifrån ett riksgenomsnitt. Observera att detta antal kan behöva justeras beroende på hur många lokaler för förtidsröstning ni inrättar.
Informationsaffischer – Rösta i vallokal
Ska sättas upp i varje vallokal som hjälp för väljarna. För varje vallokal har beräknats två affischer.
Informationsaffisch – Personrösta
Ska sättas upp i varje vallokal och lokal för förtidsröstning som hjälp för väljarna. För varje vallokal har beräknats två affischer, samt två ex för varje lokal för förtidsröstning utifrån ett riksgenomsnitt. Valnämnder som beslutat inrätta flera lokaler för förtidsröstning kan behöva beställa fler än det antal som föreslås.
Informationsaffisch – Gör i ordning din röst
Ska sättas upp i valbåsen i varje vallokal och lokal för förtidsröstning som hjälp för väljarna. För varje vallokal har beräknats fyra affischer, samt fyra ex för varje lokal för förtidsröstning utifrån ett riksgenomsnitt. Observera att detta antal kan behöva justeras beroende på hur många lokaler för förtidsröstning ni inrättar.
Plomber
Ska finnas i varje vallokal och lokal för förtidsröstning, och används främst för att försluta valurnan om röstningen behöver avbrytas. Varje plomb har ett unikt serienummer som avslöjar om en plomb har brutits och ersatts av en annan. Tio plomber är beräknade per valdistrikt. Plomberna sitter ihop i kartor om tio plomber, och den beräknade siffran anger antal ark om tio plomber.
Säkerhetstejp för packning och förslutning
Säkerhetstejpen kan beställas med valnämndsmaterialet och används på motsvarande sätt som plomberna, om något annat än en valurna används för röstmottagning. Den fungerar så att om tejpen avlägsnas och sedan återställs framträder en text som avslöjar att den öppnats. Tejpen används även vid packning och förslutning av material. Den levereras på ark med fem tejpremsor per valdistrikt, och den föreslagna siffran i beställningsformuläret anger antal ark.
Stora dekaler med Svenska kyrkans logotyp (för valurnor)
Ska finnas i varje vallokal och lokal för förtidsröstning och används för att märka valurnor eller förpackat material. Valkansliet har beräknat fyra dekaler per valdistrikt.
Linjal
Använd linjalen för att pricka av väljarna i röstlängden. Två linjaler per valdistrikt har beräknats.