Några personer sitter vid ett bord och antecknar.
Lyssna

Utbildning

Valkansliet tar fram utbildningar och material om valnämndens och valförrättarens/röstmottagarens uppgifter, lokalernas utformning, med mera. Stiften har utbildningstillfällen.

Valnämndsutbildningar i stiften

Stiften ordnar utbildningar för valnämnder. Läs mer här!

E-utbildningar

De digitala e-utbildningarna innehåller praktisk information  och aktuellt regelverk. Utbildningarna innehåller även skärminspelade manualer till flertalet av de stödsystem som används i kyrkovalet. E-utbildningarna är ett komplement till stiftens utbildningar.

Som stöd för valnämndernas arbete kommer det att tas fram ytterligare utbildningsmaterial som kan användas för att utbilda olika målgrupper.

Det kommer även att tas fram filmer och material som vänder sig till nomineringsgrupper och de röstande.

Du kan nå utbildningarna via den externa utbildningsportalen eller via de direkta länkarna nedan. Om du väljer att gå via utbildningsportalen,  ändra målgruppen till  Kyrkoval för att få tillgång till de aktuella utbildningarna. 

Kyrkoval Introduktion 2025
Utbildningen är en introduktion till kyrkovalsarbetet där vi översiktligt ser hur allt hänger ihop. Utbildningens längd är 15 minuter. 

Valnämndens uppdrag och ansvar
I den här utbildningen går vi igenom vad valnämnden har för ansvar och uppdrag i arbetet med kyrkovalet 2025. Utbildningens längd är 30 minuter. 

Valdistrikt- och karthanteringsutbildning
Den här utbildningen beskriver valnämndernas process för valdistriktshanteringen samt innehåller en filmad manual för Vallokalssystemet. Utbildningens längd är 30 minuter. 

Tips inför e-utbildningarna

Ovan vid att gå en utbildning framför skärmen

E-utbildningarna varierar i längd och omfattning. Likaså varierar förkunskaperna hos er i valnämnder och församlingar.  

Några saker som kan vara bra att tänka på om man är ovan vid att sitta framför skärmen och gå en utbildning:

  • Ha gärna papper och penna tillgängligt för att kunna anteckna frågor och tankar.
  • Titta gärna tillsammans med andra. Om inte det är möjligt, boka in en tid efteråt för att diskutera utbildningen och de tankar som uppstått. Antingen via dator, telefon eller en fysisk träff.
  • Kom ihåg att ta bensträckare.
  • Om utbildningen känns lång, titta 10-15 minuter och ta sedan en paus. Alternativt ta ett kapitel i taget.
  • Kom också ihåg att du kan komma tillbaka och gå igenom utbildningen igen.
  • Slå på ljudet för att även höra den inlästa texten.   

Tips för enklare navigering i e-utbildningar

Om du vill återgå till ett specifikt avsnitt eller en viss sida i e-utbildningen kan det vara tidskrävande att bläddra manuellt eller att vänta på att ljudfilerna spelas upp. Här är några sätt att underlätta navigeringen:

  • Använd menyn. För att snabbt hoppa till ett specifikt avsnitt, öppna menyn genom att klicka på de tre horisontella strecken. Välj sedan det avsnitt du vill titta på.
  • Snabba upp ljudfiler. Om du vill påskynda uppspelningen av en ljudfil eller hoppa över den, klicka i slutet av tidslinjen för att direkt gå vidare.
  • Bläddra mellan bilder. Använd pilarna för att navigera mellan bilderna. Du kan enkelt gå både framåt och bakåt genom att klicka på pilikonerna.