Här kan du hitta information om:
- hur du kan hitta igen en grav,
- gravskötsel med information om hur du bokar och prislista,
- hur det går till att boka en begravning,
- hur begravningsverksamheten granskas,
- kontaktuppgifter till begravningsombud.
Begravningsverksamheten omfattar allt från det praktiska vid avsked av anhöriga, till gravsättning och grav- och kyrkogårdsskötsel. Här har vi samlat information som berör begravningsverksamheten i Vännäs-Bjurholms pastorat.
Här kan du hitta information om:
Vännäs-Bjurholms pastorat söker gravrättsinnehavare till gravplatser på Bjurholm, Bredträsk, Vännäs västra och Vännäs östra kyrkogårdar och begravningsplatser.
I Bjurholms församling finns två kyrkogårdar. I Bjurholm och 4,5 mil väster om Bjurholm finns Bredträsk kyrkogård.
I Vännäs församling finns två kyrkogårdar. Vännäs västra kyrkogård belägen vid Mariakapellet samt Vännäs östra kyrkogård vid kyrkan i Vännäsby.
Du som är gravrättsinnehavare har möjlighet att beställa olika typer av skötsel av gravplatsen.
Svenska kyrkan har hand om begravningsverksamhet och begravningsplatser för alla svenskar, även de som inte tillhör kyrkan. Att vi sköter det uppdraget på rätt sätt granskas av oberoende begravningsombud.
Begravningsombud granskar att huvudmännen inom Svenska kyrkan använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt. Ombuden bevakar också rättigheterna för dem som inte tillhör Svenska kyrkan.
Så här behandlar vi personuppgifter i samband med begravning.
Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.
Kostnaderna för en begravning hämtas ofta från två eller tre olika håll – från begravningsavgiften och dödsboet, samt från kyrkoavgiften om den döda personen var medlem i Svenska kyrkan.
Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.
Jordbegravning eller kremering? Egen grav eller aska som sprids? Om en avliden person inte har lämnat några önskemål efter sig, får de anhöriga välja en bra lösning.
En person som var folkbokförd i Sverige innan den avled, har rätt att få begravas på en av våra allmänna begravningsplatser.
Begravningsverksamhet kallas det arbete som omfattar begravningsplatser med gravplatser, vissa transporter av stoft, samt kremering.