Lyssna

Janne och Alida Svensson

Jungs kyrkogård

Barnmorskan Alida Kristina 1871-1938
och Janne Svensson 1865-1919


I Jung och trakterna däromkring
föddes under senare delen av 1800-talet ett märkbart antal tvillingar. Somliga överlever, andra inte. De flesta är tvåäggstvillingar vilket kan förstås av namnen (pojke och flicka). Mödrarna till tvillingfödslarna är både gifta och ogifta och i det senare fallet anges ”oekta” av kyrkoherde Jonas Beronius.

Anteckningar om faderskap finns i de fall mannen ifråga gått med på det hela. En av pigorna i bygden får barn med kantorn från Stora Levene, som erkänner utan omsvep och lovar gifta sig med flickan. Hur den historien slutade är okänt. Kanske är det samma kantor som sägs spöka i Stora Levene kyrka än idag?

Tvillingfödslar var riskfyllda. Därför möttes barnmorskan Alida Kristina Svensson med öppna armar när hon tog hand om de blivande mödrarna mellan åren 1903 och 1929 i pastoratet. I folkmun blev hon kärleksfullt kallad ”Tant Alida”.

Alida var själv född i Jung med efternamnet Warén och gifte sig 1910 med Janne, född på samma ort. Kanske var hon en av dem som fick sin utbildning bekostad med hjälp av församlingens insamlade medel? Det var inte ovanligt förr att bli satt i skola för att sedan återvända hem och betala tillbaka genom sitt arbete. Pastoratet anställde i alla fall barnmorskan - som verkligen behövdes!

Yrket som barnmorska eller ”jordmor” är gammalt och bör betraktas som världens äldsta yrke. I 2:a Mosebok 1:a kapitlet berättas om hjälpkvinnorna Siphra och Pua. Under fångenskapen i Egypten befallde Farao att alla barn skulle dödas. Men barnmorskorna gjorde skillnad:

Men hjälpkvinnorna fruktade Gud och gjorde icke som konungen i Egypten hade sagt till dem, utan läto barnen leva.

Efter att troget utfört sin tjänst belönades Alida enligt uppgift med Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj för sitt arbete. En påkostad sten är rest över henne och maken Janne. Kanske är han själv en av de nöddöpta barnen som klarade livhanken efter en svår förlossning? Kanske för tidigt eller för sent och av den anledningen stöttade sin hustru i hennes arbete? Eller kanske hade han fått ett varmt hjärta för kvinnors öden genom sin mor?

1865 döps sex pojkar med namnet Janne. I de sammanslagna kyrkoarkiven från Jung, Öttum och Fyrunga år 1865 blir inte mindre än sex pojkar döpta och får namnet Janne, alla samma dag de föds eller dagen efter. Kanske fanns en befogad rädsla för att de små gossebarnen skulle dö odöpta och möjligen föreslog prästen namnet. Övriga barn har fått både två och ibland tre namn enligt traditionen. Tre oäkta barn noteras av kyrkoherde Jonas Beronius som för övrigt verkar ha varit en sträng man. 

Alida och Janne fick dock leva i ett barnlöst äktenskap som inte varade längre än nio år eftersom Janne dog redan som 54-åring. Troligen fortsatte Alida sin barnmorskegärning fram till sin död ett par decennier senare.