Grosshandlare och mångsysslare August Weinberg
August Fredrik Weinberg föddes 1848 i Kristine församling, som ungefärligt täckte in det vi idag kallar Nordstan i Göteborg. Där ligger också Christinae kyrka som höll kvar vid tyska språket i sin verksamhet länge och fortfarande går under namnet Tyska kyrkan.
Utifrån släktträdet kan vi ana att Weinberg har sina rötter i Tyskland. August blev en man med inflytande. Levene Storegården köptes i slutet av 1800-talet av herr Weinberg. Han blev sedan flitigt anlitad som ordförande i många föreningar, bland annat i Levene kommunalstämma och nämnd. Han tycks ha varit intresserad av ordning, hälsa och redlighet. August var även vice ordförande i skolrådet och ordförande i bevillningsberedningen (godkände höjningar eller sänkningar av tullar och skatter), vilket nog berörde hans grosshandlarverksamhet. I Sparbankskommittén var han aktiv i 20 år och engagerad i Fattigvårdsstyrelsen och Hälsovården i Levene församling.
I slutet av 1800-talet drabbades Levene av en epidemi med scharlakansfeber. Många barn i alla åldrar dog, flera miste sina spädbarn. Weinbergs engagemang kan ha handlat om att möta ett behov i närsamhället. Filantropi var nämligen på modet och de som hade det bättre, förväntades bidra. Vård och omsorg om de fattiga fanns inte på riksdagsnivå än.
Weinberg var mellan 1890 – 1908 ledamot av riksdagens första kammare för Skaraborgs län. Kanske drev han sina hjärtefrågor där. Möjligen stod några Levenehästar i stallet på gården, för en samarbetsvillig hästras avlades fram i Stora Levene i hans samtid. Hästens egenskaper sägs ha varit styrka, uthållighet och smidighet. En del av hästarna jobbade i städerna och drog bryggerivagnar eller andra fordon. Ända in på 1940-talet hölls premieringar av rasen men Ardennerhästen konkurrerade ut Levenehästen. Den sista av sin sort gick ur tiden på 1970-talet.
Ett fotoporträtt av Weinberg från 1894 visar en ståtlig karl med moderiktigt skägg och ordentligt kammat hår. Närmare femtio år gammal ser han fortfarande ungdomlig och frisk ut. Fotografiet är taget av en kvinna, vilket var ett sätt att finna en försörjning för kvinnor på den tiden. De ägde inte tillträde till konsthögskolorna men kameran var ett möjligt sätt att uttrycka sig på mer jämlika arbetsvillkor. Det vackra porträttet är taget av Emelie Jacobsson. Emelie föddes i Uddevalla 1864 och etablerade sin verksamhet i Trollhättan 1898. Hon var flitigt anlitad av människor från olika skikt i samhället ända fram till sin död 1908. I arkiven finns en rik samling fotografier tagna av Emelie som precis som August Weinberg förblev ogift. Att fara till Trollhättan för att fotograferas borde varit ett dagsäventyr med tanke på avstånden och dåtidens transporter. Var det en Levenehäst som fick uppdraget att ta Weinberg till Emelies fotostudio?
August var aldrig gift och lämnade inga barn efter sig. Arbetade han för mycket? Engagerad överallt och hann inte med? Kanske var han olyckligt kär i någon hela livet han inte kunde få? Som person framstår han som en rättskaffens man, inte en som utnyttjar sin position i egna syften. Men han levde inte ensam. En före detta hushållerska vid namn Emma Karolina Petersson, född i Kalmar län 1851, bodde på Storegården tillsammans med en bror vid namn Johan vid folkräkningen 1910. Men hur hans privatliv tedde sig vet vi inte.
I boken Levenebygden, utgiven av Levene hembygdsförening, finns ett fotografi från år 1897. Där står August Fredrik rak i ryggen omgiven av arton män och åtta barn, alla pojkar. De flesta på fotografiet är namngivna, alla iförda som tiden bjöd en huvudbonad och av arbetet slitna kläder. Weinberg själv är förstås välklädd. Han har kavajen knäppt över en begynnande mage, en snitsig hatt och en käpp. Det är lätt att tänka sig honom spatsera över ägorna utan själva grovgörat. Efter August Fredriks död 1916 köptes Levene gård av den släkt som fortfarande har den i sin ägo.
En sten i granit vilar på kullersten och är placerad i sydlig riktning från kyrkans port. I höjd mäter den sig inte med runstenen vid kyrkans norra sida, men den är mäktig nog för en man med många järn i elden. Den inhuggna inskriptionen lyder med äldre svensk stavning:
August Fredrik Weinberg
Född i Göteborg 6 nov 1848
Egde och bebodde Levene gård
Från 1872 till sin död Den 25 april 1916