Lyssna

Nordpolens grundare

Systrarna Alma & Alvida Conditori Nordpolens grundare

Någon håller i ett tårtfat med en grön prinsesstårta med rosa marsipanros på toppen.

Princesstårtan får kyrkoherdar på fall, sägs det...

Foto: Alex Giacomini /Ikon

Systrarna Alma och Alvida med grav märkt
Alvida (1865 - 1939) & Johanna (1829-1910)


Systrarna Alma och Alvida Jansson
hade ett TheBrödsbageri med tillhörande cafe i möbelhandlare Gustav Thorins lokaler. Brödet bakades i broderns lokaler i Bryggeri Nordpolen. Det gick bra och visionen växte till att registrera ett nykterhetscafé och konditori 1903 i Vara där det ligger än i dag.

Det fanns en särskild anledning till att det var ballongfarare Andrées besök i Vara 1894 som inspirerade till att namnge konditoriet, utöver att brodern Otto redan även kallade sitt Bryggeri Nordpolen. 

Andrée och hela hans besättning omkom 1897 på sin expedition till Nordpolen. Alma och Alvidas bror hedrade ballongfararna genom att namnge sitt bryggeri, grundat 1896, efter Andrées sista färd. På bryggeriet framställdes från ett hemligt recept och länge det enda bryggeriet tillverkade: den för tiden populära Svagdrickan. Svagdricka var exakt vad namnet antyder: svag. Åtminstone i jämförelse med andra (alkohol-)starkare drycker och drycken var alltså en alternativ dryck. 

Systrarna Jansson bestod av Alma och Alvida, som var nummer sju och nio i en barnaskara där Alma var yngst. Det Alma och Alvida öppnade var ett så kallat ”nykterhetskafé” - inget punschdrickande på den verandan alltså! Nykterheten var uttryck för en kristerlig omsorg om sin nästa så att ingen kom på fall under en tid då rusdryckerna fortfarande ställde till elände i familjerna. Festvåningen på andra våningen startades 1922 och var till för högtidligare sammankomster (utan rusdrycker). 

När systrarnas Conditori Nordpolen registerades 1903 var Andréexpeditionen fortfarande försvunnen någonstans bland ismassorna. Det tillstånd som länsmannen godkände mot betalning gav dem rätten att:

...hålla allmänheten med kokat kaffe, te, choklad och andra tillagade, icke sprithaltiga drycker.

Det hade innan dess blivit stor uppståndelse på grund av ingenjör Andrées provflygning den 14 juli 1894 med luftballongen Svea. Han genomförde en planerad testlandning utanför Vara. I folkmun hette det senare felaktigt ”nödlandning”. Andrée hade dock utfört flera tester inför sin polarexpedition och denna dag hade han startat från Göteborg. Händelsen beskrevs i pressen så här:

Folk strömmade till ett gärde vid gården Glädjen. Alla stod där och tittade mot skyn, det var stor uppståndelse och där kom den stora ballongen svepande ner med linorna hängande.  

I brev till en vän i Vara skriver Andrée efteråt tacksamt:

Mottag och framför till de minnesgoda vännerna i Vara att det var hos dem jag mottogs med jubel när jag afslutade det experiment,  hvars lyckliga utgång förvissade mig om möjligheten att genomföra en färd sеdan som denna.

Inne på konditoriet ses numera en charmig målning föreställande Nordpolen så som man tänkte sig platsen då. Där syns bland annat igloo, eskimåer, isbjörnar, zeppelinare och pingviner (som dock aldrig sett Nordpolen). Den är målad av teckningslärare och konstnär Karl Erik Grape i Vara. Systrarna hänfördes tillsammans med alla andra på gärdet, när Andrée kom flygande i den stora ballongen som kunde fara till andra sidan jorden! Det var en fantastisk händelse med stor framtidstro. De entreprenöriella kvinnornas cafékultur var helt rätt i tiden!

1906 gifte sig Alma med Bleckslagarmästaren Karl Gustav Edvard Modig från Södra Kedum. Edvard var änkling vid giftermålet och bodde granne med Bryggeri Nordpolen. Han hade då tre barn från det tidigare äktenskapet födda 1894, 1898 och 1905. I Almas välskötta hushåll på Torggatan 1 i Vara fanns vid folkräkningen år 1930 två pigor (från systrarnas födelsetrakt i Fröjered) utöver systrarna. Som lagen då föreskrev blev det Alvida som officiellt stod för rörelsen efter att systern gift sig. Alvida förblev ogift tills hon dog 1939.

Några år efter systerns död avled även Almas make 1942. Makarna fick inga gemensamma barn. Den familjegrav som tillhört släkten Modig genom maken Edvard, och där Alma fick sin sista vila, är nu borttagen (gravrättsinnehavares önskan eller innehavare saknats är vanliga orsaker). Minnet av Almas gärning hedras ändå genom graven mitt emot, där Alvida och mor Johanna är begravda tillsammans. Detta eftersom de båda gick bort före Alma, som skulle begravas med maken. Brodern Otto Jansson hade då fyra barn: Eric, Gunnar, Ruth och Ulla. Det blev Eric som sedan övertog konditoriet och drev det mellan 1942 – 1979 innan nya ägare tog vid.

Ett café i tiden

På Nordpolen samlades i slutet av 40-talet de killar och tjejer som ville ”spisa jazz” (spela jazzmusik, en musikform som ansågs lite rebellisk och ”syndig” då, vilket passade ungdomarna bra). Kanske fyllde en nymodighet som jukebox med stenkakor rummet med svängig jazz eller levande musik.

Conditori Nordpolen är ännu ett av Varas mer kända och välbesökta inrättningar, såväl av bygdens människor som långväga besökare. Dess välsmakande rykte når långt ut bortom Varaslätten. Inte med ballonger kanske, men med andra moderna kommunikationsmedel som säkert hade fascinerat systrarna också.

Inte heller kyrkan har kunnat motstå alla frestelser som Nordpolen dukar fram och det sägs att Budapestrullen är hett eftertraktad bland många präster. Men vi kan avslöja att en viss kyrkoherde från 2020-talet faller direkt om det står en Princesstårta på bordet!

Till 120-årsfirandet den 7 september 2023 dukades en 120 meter lång princesstårta upp på gatan utanför Conditori Nordpolen som visade att ”töser'a på condittorit” gjorde en historisk välgärning för bygden: traditionen lever vidare!

 

 

Conditori Nordpolens grundare, systrarna Alma och Alvida Jonsson.

Foto: Titti Fabritius