Lyssna

Riddare Strömhielm

Norra Vånga kyrkogårds äldst daterade gravsten

Riddaren i Norra Vånga


Arvid Gabriel föddes den 2 december 1743
på Rangeltorp som son till Anders med adelsnamnet Strömhielm, en släkt med militär bakgrund. Det var troligen den lugnaste månaden militärt sett på hela det året. I övrigt hade det varit många turer med stora förluster och återbetalning på grund av kriget med Ryssland.  Att Arvid Gabriel Strömhielm skulle komma att ge sig in på den militära banan var ganska given under en tid som denna i Sverige. Kanske inte vad hans mor drömde om men han kommer som volontär till Västgöta kavalleriregemente i september 1755 alltså bara knappt 12 år gammal.

Men den lille killen visade militära talanger:

  • Kvartermästare 1761
  • Sekundadjutant 1768
  • Premiäradjutant 1769
  • Löjtnant 1775
  • Ryttmästare 1777

Avsked tas den 14 december 1785 då han är 42 år gammal och har varit i militär tjänst 30 år - i hela sitt vuxna liv och har då tilldelats kungliga svärdsorden.

Det står att han dör ogift 1816 en tidig junidag på Stacketorp och att han med detta ”slöt ätten på svärdssidan”. Han fick alltså inga arvingar. Men var han utan kärlek och avkomma? Nej, han hade funnit en kvinna att dela livet med på sin gård. Det fanns även på 1700-talet sätt att bilda familj som dock inte skulle vinna acceptans i adelskalendrarna eller kyrkolängderna. 

Efter sin död som den siste av sin ätt då legitima söner saknades, lämnades gården i hans testamente till hushållerskan Margareta Eding. Med henne hade han två utomäktenskapliga barn: Anna Margareta och Arfvid Militz som fick bära efternamnet Ström. 

Den gamla mangårdsbyggnaden i Stacketorp med anor från 1700-talet brann ned 1953 och är ersatt av en ny byggnad. Stacketorps ålder är okänd. Första gången det omtalas i skriftliga handlingar är år 1540. Christoffer Jöransson Lilliehöök på Höberg bytte 1607 till sig Stackatorp av kronan visar gammal dokumentation. Sonen Jöran Lilliehöök lät göra Stacketorp till sitt säteri. Efter dennes död gick gården i arv till hans systerdotter som var gift med överstelöjtnant Bengt Larsson Hierta. Efter honom till hans son, generalmajor Lars Persson Hierta. Släkten Hierta känner vi till via det Lindelöfska gravkoret i Vedum. 

Arfvid Gabriel Strömhielms är den äldst daterade stenen i Norra Vånga. Den är av kalksten vilket med tiden gjort texten lite svårläslig, förmodligen också flyttad från en annan plats. 

Inskriptionen lyder:

Här under hvilar ryttmästaren 

och riddaren af Kongl Svärdsorden

Wälborne herr Arfvid Gabriel Strömhielm

Född d 13 december 1744 död d 4 juni 1816

Som riddare av Kungliga Svärdsorden hade Strömhielm fått sig tilldelad ett riddartecken. När en mottagare av Svärdsorden dör, måste ordenstecken samt eventuell kedja i enlighet med ordens statuter, återsändas till Skattmästaren vid Kungliga Majestätets Orden. Ordenstecknet är nämligen personlig egendom och kan bara nyttjas under innehavarens livstid.