General Eric Lybeckers, överste Olof Schönströms och löjtnant Bäärnhjelms klagan
På 1600-talet var det de bättre bemedlade markägarna som fick bära ansvaret för kyrkornas byggande och underhåll. Det var givetvis ett ekonomiskt åtagande som inte alltid var det man önskade prioritera. En efterträdare på Slädene gård var Olof Schönström. Efter en översyn av ägorna kunde han snabbt konstatera att Slädene som kyrkplats var eftersatt på flera områden. Hans konstaterande föregicks av ett evigt skrivande om kyrkans skick och bemanning under en längre tid på 1600-talet. Det hela ledde så småningom fram till att general Eric Lybecker lämnade in en begäran hos kungen att ta tag i prästens usla arbetsmiljö.
Denna träkyrka skulle raceras i enlighet med Kungl. Maj:ts resolution av den 7/12 1682 angående det orimliga, att kyrkoherden hafva flera församlingar och kyrkor, än de högtidligen med vanlig och behörig gudstjänst kunna upprätta.
”För många kyrkor och usel personal!” Den strategiske generalen uttryckte att det fanns för många kyrkor i förhållande till antalet präster. De fick resa runt bland otalet kyrkor och flera av dem var i så dåligt skick att det var farligt. Med tiden verkade det gå utför ännu mer.
Även överste Olof Schönström klagade år 1766 på kompetensbristen hos kyrkans personal. Detta framgår i en skrivelse, med stöd av Kyrkoordningens 14 kap 11§, med ord som är en tydlig önskan: ”Det vore lika bra att riva kyrkan!”
Denna lilla träkyrka i avseende på kristendomens utbredande bör anses skadlig, emedan prästerskapet måste dela sitt arbete till sina åhörares undervisning, och emedan av en så liten socken bestås klockaren så obetydlig lön, att man därför ej kan vänta någon så skicklig person, som kan uppfylla sina åliggande angelägna skyldigheter… eller befrämja den nödiga kristendomsundervisningen.
Prästerna fick alltså ta till sina församlingsmedlemmar för att kunna genomföra den undervisning som ålagts dem. Klockaren, som annars vanligen delade arbetet med prästen, var tydligen en svår felrekrytering. Klockarens löneläge var dessutom så låg att personalrekryteringen blev därefter. Undervisningen blev alltså direkt lidande av allvarliga brister i såväl lokalförsörjningsplanerna som personalpolitiken.
Lokalförsörjningsplan anno 1760: överste Schönström uttryckte sig klart på en annan avgörande punkt. Det var helt onödigt att underhålla en träkyrka på en skoglös ort! En synpunkt med uppenbara poänger. Han fick mothugg av lantmätaren som uppgett att det fanns tillräckligt med bra skog i Slädene att använda till kyrkan.
Löjtnant Bäärnhjelm, ägare till frälsegården Possegården, klagade också över läget och fick faktiskt medhåll av självaste kyrkoherde Wennergren. Domkapitlet drog länge på svaret. Sent omsider förklarade man dröjsmålet med att det varit byte av både landshövding och biskop i stiftet. Förslaget domkapitlet återkom med var en rekommendation att moderkyrkan i Levene skulle byggas ut och snyggas till och ersätta Slädene kyrka för församlingsborna.
Den bakomliggande orsaken till adelsmännens ovilja att behålla kyrkan i Slädene bottnade troligen till stor del i att de inte ville betala för underhåll och byggnationer. Alla tänkbara hinder målades upp och även sockenborna fick höra hur ogudaktiga och ointresserade de var av den kristna tron.
Sockenborna protesterade dock och kungen hörsammade deras begäran. 1762 fick de sin begäran att behålla sin kyrka i Slädene erkänd. Men kammarkollegiet gjorde ett tillägg om att reparationerna skulle utebli, vilket kungen diplomatiskt gick med på. Det var ett ekonomiskt och kyrkopolitiskt genidrag. Med den skrivelsen blev det byborna själva som med egna medel fick underhålla kyrkan fram till 1848. Det var ekonomiskt betungande och energikrävande. Till slut stod de inför en krass verkligen som sa att det inte gick längre och kyrkan revs.
Därmed var dock inte sista kristna ordet sagt i Slädene församlingshistoria. Det kom nämligen en synnerligen driftig kvinna till bygden!