Lyssna

Familjen von Braun

Kyrkogården Ryda

Familjegrav von Braun, järnskylt vid grav.

Här hvila i Gud och i hopp om en salig uppståndelse: von Braun.

Foto: Karin Jonsson

Von Brauns Familjegrav


Omgärdade av ett järnstaket
en kort bit från kyrkogårdsmuren mot nordost vilar Gustaf Henrik Philip von Braun tillsammans med hustrun och en av döttrarna. 

Gustaf Henrik föddes i juni 1813 i trakterna av Örebro där födelseplatsen skiftar i källmaterialet. Samma år föddes exempelvis också David Livingstone, brittisk missionär och upptäcktsresande, den tyske tonsättaren Richard Wagner, den ryska författaren, filantropen och hovdamen Antonina D. Bludova samt Nils Månsson Mandelgren, svensk konstnär och forskare. 

Hans födelseår var ett speciellt år under en händelserik period. Napoleon härjar och i Sverige döms Lars "Lasse-Maja" Molin till livstids fästning, en av våra mest berömda förbrytare. Lasse-Maja fick smeknamnet eftersom han uppträdde som kvinna. 

Gustaf Henrik Von Braun kallades dock Gösta, var verksam som militär med kaptensgrad, godsägare och riksdagspolitiker. Som riksdagsman var han ledamot av första kammaren 1871–1879, invald i Skaraborgs läns valkrets. I riksdagen skrev han en egen motion om ”undervisningen vid rikets elementarläroverk”, det vill säga ett inlägg i grundskoleutbildningens pedagogiska arbete. En del tid ägnade han åt Skaraborgs hushållningssällskap också.

Efter Laga skifte i Ryda by år 1838 - 1840 köpte Gösta in Nosegården och Frälsegården, vilka slogs samman till godset Rydaholm. 1871 byggdes ett slott invid Afsån. I trakterna var han inte ensam godsägare med stora ambitioner, här fanns flera med både inflytande, resurser och idéer.

Pomologen Olof Wilhelm Löweström anställs sedan av von Braun. Löweström kom från Tyskland för att anlägga parken runt slottet. Han kom även att ansvara för Rydaholms Pomologiska Institut och handelsträdgård. Det är tack vare detta arbete som många av fruktträden i Ryda planterades och kanske finns det Rydabor som har äpplen efter Löweströms tid. Löweström hade även med sig ett barn, sonen Wolf, som har sin gravplats en bit ifrån von Brauns. Texten på den stenen lyder:

Wolf Löweström 

Geboren zu Homburg Gestorben zu Rydaholm

Der Herr Gab Der Herr nahm

Gelobet sei der name Des Herren

Pomologens son Wolf Löweström föddes alltså i Hamburg och dog i Rydaholm. Sorgen uttrycks med ord valda från den hårt prövade Jobs bok i Bibeln där denne uppgivet suckar: ”Herren gav och Herren tog, lovat vare Herrens namn.”

Von Braun var en modern jordbrukare som täckdikade åkrarna, byggde hus, ett mejeri och en kvarn. Vid från folkräkningen 1860 ingår inte mindre än 30 personer i hushållet utöver Gösta som då är 47 år.  

Det kom dock en hustru i hans väg till slut. Hon kallades Hedda men hette Hedvig Marie Ulrike Johanna och föddes 1845 i Pommern. Hedda var 32 år yngre än sin make och fem barn kom med ganska precis två års mellanrum. Dottern Tabea Filippa föds som det första år 1864 av en relativt ung mor. Sedan kommer Joseph, Lydia, Maria och Elisabeth. Elisabeth är yngst och bara 14 år när fadern dör 1888.

Vid folkräkningen år 1900 är alla döttrarna fortfarande ogifta och de står som ägare till godset på Rydaholm. Sonen vistas då i England men återvänder till Rydaholm. Mellanbarnet Lydia ligger begravd på samma plats som sin far och mor. På gravvården finns de enkla orden som kanske säger något om hennes personlighet eller skickar med en önskan om något bättre i livet efter detta: 

Frid och Fröjd i den Helige Ande.

Texten på den hängande hällen lyder:


Här hvila i Gud
och i hopp om en salig uppståndelse
Gustaf Henrik Philip von Braun
f. 23/4 1813 på Skogaholm i Nerike
d. 8/6 1888 på Rydaholm
och hans maka
Hedvig Marie Ulrike Johanne von Braun
född von Braun-Puston
f. 29/6 1845 på Puston i Pommern
d. 12/1 1900 på Rydaholm

Jobs Bok 19 kap.v.25-26

 Enligt Karl XII Bibel från 1703 lyder bibelversarna så här:

25. Jagh weet at min Förlossare lefwer; och han skal på sidstone vpwäckia migh af jordene:

26. Och jagh skal sedan medh thesso mine hudh omklädd warda; och skal i mitt kött få see Gudh.

Tryckfelsnisse på stenhuggeriet?

För den uppmärksamme finns ett problem med inskriften på stenen för fru Braun. Det står att hon är ”född von Braun-Puston på Puston i Pommern”. Enligt källorna finns endast Pustow i Pommern. Goda skäl är att anta att det av någon orsak blivit fel stavning, kanske otydligt underlag.