Nils Anders Falks gravsten i Skarstad.
Lyssna

Kyrkoherden och kontraktsprosten Nils Anders Falk

Skarstads kyrkogård

Kontraktsprost och omhändertagande kyrkoherde N A Falk.

Foto: Porträttfoto i studio med Kontraktsprost Falk

Kontraktsprosten Nils Anders Falk 1822-1897
med maka Mathilda Falk född Otterborg 1826-1914 


Nils Anders Falk var den omhändertagande prästen med den vackra handstilen. Kyrkoherde och kontraktsprost N. A Falk från Skarstad tittar allvarligt men inte bistert in i kameran vid Alma Otterblads ateljé, en av de många kvinnor som fann en försörjning med kamerans hjälp under denna tid. Hon har då drivit fotoateljé sedan 1891 på Länsmansgården i Vara. 

Fotografierna av Falk är tagna runt 1895 och visar en man som i sin roll som präst och kyrkoherde. Han har skrivit in ett stort antal födslar i kyrkboken och därtill en rad begravningar av många barn. Falk fick arbeta under en tid då sjukdomar som tuberkulos och scharlakansfeber härjade fritt och tog den ena efter den andra av församlingsborna ur livet. Ingen nåd gällde för vare sig ung eller gammal, fattig eller rik vid farsoternas härjande.

Hans handstil är snirklig och liksom eftertänksam. Det känns när man läser och följer varje drag: noggrann, utan understrykningar och plumpar. N.A. Falk tillhör den sortens människa som fyller i ”okänd barnsjukdom” då dödsorsaken inte kan fastställas på späda barn och lägger inget anklagande till last på de redan hårt prövade mödrarna.  En del av dem dessutom ogifta hemmadöttrar - men ingenstans står det ”oäkta” i kyrkboken tillsammans med barnets namn.

Att som präst utan läkares hjälp behöva fastställa dödsorsaken kan inte alltid varit lätt och den här kyrkoherden har undvikit all spekulation. Ett lugn och en vänlighet utstrålar kring kyrkoherde Falk, något som bör ha varit mycket uppskattat av församlingen. 

Nils Anders Falk föddes i Vättlösa församling 1822. Falks hustru blir Mathilda ”Thilda” Otterborg, född 1826 i Norra Härene. De får tillsammans en dotter som döps till Anna 1863 och sonen Sven 1865, båda föds i Längjums församling. Föräldrarna är för den tiden äldre än genomsnittet då första barnet föds, även om många kvinnor födde barn senare i livet än så.

Vid folkräkningen 1880 finns hemmet i Ods Prästgård, där den tidigare tjänsten varit förlagd. Familjen består då av kyrkoherde N A Falk, hustrun Thilda, barnen, en brorsdotter till Falk som heter Hilma och den ogifta svägerskan Anna Helena samt en dräng och tre pigor. Det stora hushållet krymper något vid flytten till Skarstad. Då anställs en dräng och två pigor. 1882 är tjänsten som kontraktsprost förlagd i Skarstad och i prästgården flyttar nio personer in. 1890 har brorsdottern Hilma flyttat till sin bror Fritiof som är präst och bara ett år yngre.

Vid folkräkningen 1910 har dottern Anna, som gift sig med provinsialläkaren Karl Ludvig Rosén från Vara, flyttat till Degerfors och fått tre barn. Där bor också modern Thilda som varit änka några år samt två pigor. Hilma har då avancerat till hushållerska hos brodern Fritiof och ännu lite senare har hon fått titeln husföreståndarinna i Algutstorps prästgård, dit syskonen flyttat 1912. Både Hilma och Fritiof förblir ogifta.

Fram till 1896 finns Falks anteckningar i kyrkboken, med stigande ålder kommer en något darrigare handstil. Den 24 januari 1897 dör kontraktsprosten av hjärtslag enligt den nya prästens anteckning, en i övrigt ganska fridfull dag i svensk historia. Han är begravd tillsammans sin hustru Mathilda i sydvästlig riktning om kyrkan. Stenen är av svart granit och avslutas nedtill med texten: 

Kristus är mitt liv 

döden är min vinning