Lyssna

Folkskollärare & organist Särnqvist

Södra Kedums kyrkogård

B G Särnqvist 1871 - 1917 med maka Anett 1875-1963

Anett är 41 år och Gustav 43 när sonen Karl Axel Hugo föds och skrivs in på familjens nya bostadsadress i Södra Kedum. Gustav blir folkskollärare i Södra Kedum, ett relativt modernt yrke efter att den allmänna folkskolan inrättats i slutet på 1800-talet. 

Den 1 juli 1910 kom familjen till Skattegården. Den 27 december under krigsåret 1914 föddes Karl Axel Hugo efter att familjen flyttat hit från Östra Gudhem. Han blev ett av sex barn i en syskonskara på tre flickor och tre pojkar. En av bröderna hade gått bort fyra år tidigare, inte ens året gammal. 

 

Folkskolläraren Särnqvist var en mycket uppskattad person, både som lärare och medmänniska, men dör alldeles för ung. Doktor Bengtsson konstaterar i juni 1917 att folkskolläraren drabbats av hjärnblödning. Då är yngsta sonen knappt tre år gammal. 

Särnqvist som även var i tjänst som organist begravs den 1 juli. En stor skara människor följer B G Särnqvist till sista vilan, vilket dokumenteras av fotograf. Många av dem var barn, vilket syns på ett arkivfoto. Uppklädda barn går i samlad tropp efter kistan. Vid denna tid var det vanligt att gå efter kistan som fördes i sakta mak med häst och vagn till kyrkogården. Det var ett sätt att visa på vördnad för den döde, att vandra den sista biten fram till livets absoluta slut. Det gav också tid att bearbeta känslor, byta några ord med andra sörjande och betänka sin egen utsatthet. Den traditionen försvann i Sverige ganska snabbt när hästen byttes mot biltransport. Att till fots följa den döde den sista sträckan är dock en tradition som finns i många länder.

Hustrun Anett lämnades ensam kvar tillsammans med sina fem barn. Hon kunde med församlingens försorg bo kvar under ett år, men sen bar flyttlasset iväg. Anett kom till Skara där hon skötte rumsuthyrning och lagade mat åt eleverna på Allmänna läroverket. På så sätt kunde hon försörja sig och sina barn.

Annett hade en kusin i Amerika. När kusinen fick höra om Annetts situation, erbjöd hon sig att ta hand om Karl Axel Hugo. Men Annett gav ett bestämt nej till en sådan lösning.  

Det gick väl för alla barnen som fick bra arbeten. Anett avlider 1963 och begravs på samma plats som sin make. Längst ner på gravvården står:

Församlingen reste denna sten.

Att resa en gravvård var en kostnad som en tacksam församling ändå ansåg vara angeläget för den omtyckta skolläraren och hans maka.

 

Stort tack till efterlevande som släktforskat!