Gravstenar Ribben i Sparlösa.
Lyssna

Stiftsjungfru Sara Johanna Ribben

Gravsten Sparlösa kyrkogård

Stiftsjungfru Sara Johanna Ribben

Sara Johanna gifter sig 19 år gammal den 21 maj 1801. Hon ingår så kallat ståndsmässigt äktenskap med den tolv år äldre greven Carl Henrik Posse af Säby. Han äger då godset Ulvstorp i bördiga omgivningar någon mil från Sparlösa. 

Ulfstorps gods har greve Posse köpt av en annan prominent person vid namn Charles Emil d´Orchimont som varit verksam i trakten, vilken har sin grav på Levene kyrkogård. Godset har anor så långt tillbaka i tiden som 1473 och omnämns redan då som Ulfstorp. 

En stiftsjungfru som Sara Johanna var kort och gott en adlig ogift kvinna, inskriven i ett jungfrustift. Det var att likna vid ett slags pensionsinrättning. Systemet tycks ha varit till för att skydda högvördiga kvinnor från fattigdom om de förblev ogifta. Men Sara Johanna har fått sig en make och skrudar sig till brud. Nästan på dagen 222 år senare nedtecknas det du just nu läser om hennes korta livsöde. Spännande, eller hur? 

Vi kan föreställa oss en högtidsdag med många gäster och ett soligt och varmt väder. Brudparet är omgivet av vårens späda grönska och körsbärsträd i blom. Det är inte som tjugo år tidigare, då ett ovanligt häftigt åskväder drog fram i dessa trakter. Alla slingriga grusvägar i landskapet förvandlades till djup lervälling. När Sara Johanna står brud är det en vacker tid med mycket hopp och kanske var äktenskapet lika soligt och vackert. Men elva månader senare dör Sara Johanna i barnsäng då hon föder barn i ett av de många rummen på Ulvstorp. Det var en riskfylld tvillingfödsel. Nu kom två gossebarn till världen, den ena dödfödd och den andre en Johan Evald med namn efter moderns far. Gossen lever endast fem veckor och kvar blir mer sorg och saknad. 

Vad som finns att veta om Sara Johanna och hennes liv är inte mycket men hon föddes i Sparlösa. Hon var en av tre döttrar och en pampig minnesvård restes till hennes och sönernas minne. Kanske hade hon varit orolig under graviditeten för att tvillingbarnen inte skulle bäras tiden ut, att ett av dem kanske inte skulle vara fullgånget och överleva eller att hon själv riskerade livet? Att kvinnor dog i barnsäng var inte ovanligt med bristande hygien och möjligheter att hålla de späda barnen vid liv. Kanske läste hon i väntans tider en bok av Jane Austen, som den ännu älskade romanen ”Stolthet och fördom”?

Något porträtt av Sara Johanna har inte gått att finna så vi får själva tänka oss hur hon såg ut. Kanske var hon liten och blond eller reslig och rödhårig? Empirens mode, som importerades från Frankrike där Napoleons älskade Josephine var stilbildande, hade säkert nått en kvinna som Sara Johanna. Högt skurna, fotsida klänningar med löst sittande liv, behagliga urringningar och ärmar som tillät rörelse var en kort tid av befrielse för den kvinnliga kroppen efter åratal av hårt snörade korsetter och lusiga peruker. Vi kan föreställa oss att den unga Sara Johanna kunde röra sig ganska fritt över ängarna med håret i lösa uppsättningar. Hon skilde sig från allmogen som aldrig vare sig haft råd eller tid med korsetter och peruker. 

Major Carl Henrik Posse finns avporträtterad i form av en miniatyrmålning på Nationalmuseum, en akvarell på elfenben från 1801. Kanske en gåva till den unga blivande hustrun för att hon skulle veta hur maken såg ut? Det var vanligt att sitta modell på detta sätt i de övre klasserna, både för mindre och större målningar. Bilderna stämmer inte alltid med verkligheten eftersom vissa ideal lät styra porträttmålaren, precis som vi nu använder filter på sociala medier. Sedan kom kameran och fotografiet som löste något av problemet med att känna igen sin gemål när det var dags. 

Fyra år efter den första hustruns död är Carl Henrik 35 år gammal och behöver arvingar till sina gods och titlar. Han gifter då om sig med Sara Johannas syster Sofia Augusta, född 1784. Med sin andra kanske mer robusta fru fick han fyra söner och en dotter. Hon finns avporträtterad på samma sätt och genom det kan vi föreställa oss hur den äldre systern såg ut. Dottern Sophia Posse, som fick namn efter den döda mostern, flyttade till Stockholm och drev den populära Posseska pensionen. Av henne finns en porträtteckning bevarad. Hon tycks ha umgåtts med kvinnor som verkat självständiga och driftiga. Teckningen är utförd av Amalia Lindegren vars egen historia är spännande nog. Hon blev som en av de första kvinnorna antagna till Konstakademien 1849 och en upphöjd målare. 

Släktgrenen Ribben dog ut runt 1812 men några ättlingar av stammen Posse finns kvar än i våra dagar. Enligt den muntliga historien kom släkten Posse till Sverige för att slippa delta i Napoleons krig. Här fick de leva i fred. Någon gång sägs kung Karl XIV Johan ha övernattat på Ulfstorp och den säng han sov i finns fortfarande kvar. 

Gravvården i Sparlösa öster om och intill kyrkan, består av två uppresta och en liggande häll av kalksten. Tidens tand har gjort den långa inskriptionen svårläslig men det går att läsa det mesta innan sista textraden försvinner ner i gräset. Även stenens baksida har en inskription, som att man inte kunde få nog av hyllningarna. Den är ännu mer svårtydd. 

Nog verkar det som Carl Henrik älskade sin första hustru?

Friherrinnan Sara Johanna Posse 

Född Ribben 6 jan 1782 Gift d 21 Maj 1801 

Vilar Härstädes Med Tvenne Söner Födde på hennes Dödsdag 

Den Äldste Johan Evald Dog D 27 Maj 1802 

Maka och Far Majorn Och Riddaren af… Friherre C H Posse 

Reste Stenen Till Tacksamt Minne Af En Älskad Hustru 

Som Dygd Förstånd och Hjärta …Värdig…Tårar

Himmelens Sällhet Hon ….. 

Gifvande Dig Vandringsman Eccempel Till Efterföljd 

Men Ord Saknas...

Då Du Funnet Har I Jordens Dygden … mellan Oskulden …

För den vandringsman som läser stenen idag är det en välkommen gärning att inkomma med tänkbara fullständiga uttydningar av stenens text!

Sofia Augusta Posse, syster till Sara Johanna, andra frun och fembarnsmor. Västra Götalands museum bildarkiv.