Apotekare Fritiof med maka Gustava Karolina Lillja Fritiof och sonen Gustav
Den äldst daterade gravvården i Vara är rest efter Gustava Karolina Lillja (1831-1903) gravvård med sten av svart granit. Inskriptionen lyder:
Salig frid är dödens gåva
Åt en Guds och Jesu vän
Under detta finns ett senare tillägg:
Dottern Ellen
Den vacker dekorerade stenen har också plats för hennes man Apotekare Frithiof Lillja 1831-1908. Hans namn med inskription finns på högra sidan, nedtill på fundamentet.
Gud dig min sak hemställer jag
Gör med mig efter ditt behag
Först i graven lades dock Farmacie Kandidat Frithiof Gustav Lillja som levde 1868 -1895. Han inskription till vänster på fundamentet lyder:
Till lif och odödlighet bjuden
är människan af Gud genom döden
Apotekare Lillja föddes i Halmstad och hans familj tycks ha varit både gudfruktiga och välbeställda. Hustru var Karolina Gustava Fredriksson född 1831 även hon i Halmstad. De fick tre barn: Helena Sofia (1865 – 1925), Gustaf (1868 – 1895) samt Gerda (1869 – 1908) samtliga födda i Hemse på Gotland.
Församlingen i Hemse är liten, befolkningen i övrigt på Gotland borde ha inneburit ett svagt kundunderlag även för en apotekare. Då var det bättre förutsättningar i västra Sverige. Vara köping låg bra till och befann sig i en blomstrande era.
Till en början drevs apotek i Sverige genom det så kallade privilegiesystemet, vilket innebar att man var tvungen att ha Kunglig Majestäts tillstånd för att få driva ett apotek. Ett sådan privilegium kunde antingen köpas eller överlåtas personligt och därav indelades apoteken i kategorierna ”säljbara och personella”. Efter utgången av år 1920 fick dock inga apotek med säljbara privilegier förekomma. För att få bli innehavare av ett apotek ansökte man hos ”Kronan” (Kunglig Majestät) och det stod fritt för vem som helst att ansöka. I Hemse fanns apotekaren Frykman med särskilda förmåner, så Frithiof kanske helt enkelt inte fick plats där.
Lilljas apotek i Vara låg centralt bredvid Bengtssonska hemmet. Idag består huset av bostäder. När Vara köping behövde en ny kyrka var Lillja en av de pådrivande krafterna. På ett lite suddigt gruppfoto av bygget från 1902, syns han sittande som mannen med vitt skägg. Han var då 72 år och hustrun dog året efter att kyrkan stod färdig. Därav kom sig nog att äldsta gravvården i Vara är Lilljas.
Vid 1890 års folkräkning är sonen Gustav ogift och bor i Stockholm, antagligen är det där han utbildar sig innan han i förtid rycks bort. I Stockholm finns under samma tid också Karolina Lillja som är född 1830 i Hällum. I födelseboken står en enda Carolina stavad med C med prästens kommentar ”oäkta”. Modern är piga på ett svårtytt ställe och hennes namn uppges inte. Carolina kanske gifte sig med någon släkting till apotekaren och därmed fick efternamnet? Vid tiden stod det även alla fritt att ta sig ett nytt namn fram till 1902. Carolina kanske bara tyckte att Lillja klingade bättre än det namn hon fått?
Dottern Helena dör ogift men hade varit gift med järnhandlare Otto Arvidsson. Dottern Gerda fick tre barn men dog endast 39 år gammal. Då var yngsta dottern bara 3 år gammal.
På gravstenen under Karolina Lilljas namn står det DOTTERN ELLEN. Namnet finns inte med i arkiven som ett gemensamt barn. Det kan vara Helena som avses under smeknamnet Ellen. Karolina var 29 år när hon fick första barnet tillsammans med Fritiof, så det är möjligt att hon hade med sig en tidigare född dotter. Det som är känt om Ellen är att hon dog 1925 efter att ha varit bosatt i Vara hela sitt liv.