Visselblåsarfunktion i Svenska kyrkan
Lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden gäller alla arbetsplatser genom en så kallad visselblåsarfunktion. Arbetsplatser med 50 eller fler anställda måste därutöver också ha interna rapporteringskanaler.
Visselblåsarlagen
Visselblåsarlagen innebär både ett skydd i form av ansvarsfrihet vid åsidosättande av tystnadsplikt och ett skydd mot hindrande åtgärder och repressalier för den som larmar om missförhållanden. Den ersätter tidigare lag om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden.
Visselblåsarlagen ersätter inte och inskränker inte det skydd som redan finns för visselblåsare: grundlagsskyddade Yttrande- och Meddelarfrihetslagarna, kravet på saklig grund enligt Anställningsskyddslagen och bestämmelserna om arbetstagares yttrande-, tryck- och meddelarfrihet i kollektivavtalet för Svenska kyrkan.
Vem kan rapportera?
Alla som på något sätt har insyn i något som kan behöva rapporteras kan använda visselblåsarfunktionen. Du kan vara anställd, tidigare anställd, ideell medarbetare eller på annat sätt ha insyn och information som rör Varabygdens församlings agerande.
Hantering av ärenden
Information om hur rapportering ska göras ska finnas lätt tillgänglig såväl internt som externt. En vanlig rekommendation är lägga detta på extern webbplats för att alla som verkar inom organisationen på olika sätt ska ha åtkomst.
Den som tar emot rapporten kan vara anställd eller externt anlitad, men måste vara oberoende och ha självständigt mandat att agera.
Ärendehanteringsrutin
- Ärenden som kommer in via visselblåsarfunktionen går först till Lantero AB.
- Handläggare hos Lantero AB gör en första bedömning om det är ett visselblåsarärende eller ej.
- En rekommendation går sedan till Varabygdens församling där kyrkoherde Lovisa Carlsson och HR-specialist Helena Bernvik är mottagande.
- Om kyrkoherde och HR skulle vara jäviga eller av andra skäl inte säkrar en oberoende hantering, utreds ärendet av en extern oberoende advokat. Advokaten rapporterar då till Kyrkorådets ordförande.
Anmälan är anonym för dig som person och du kan inte mot din vilja få din identitet avslöjad.
Vad händer sen?
- Den rapporterande personen ska få en bekräftelse på att rapporten tagits emot.
- Därefter ska bedömning och eventuell utredning göras.
- Den som har larmat ska också få återkoppling inom en viss tid.
- I händelse att polisanmälan måste upprättas, får du dock som rapporterande inte särskilt meddelande om detta.
Mer vägledning framgår i själva visselblåsartjänsten. När du startar den, kommer frågor som leder dig rätt.
Länk till Lanteros visselblåsartjänst:
Lanteros visselblåsartjänst för Varabygdens församling