Mer dynamisk vardag
Så det handlar alltså om relationer, inte så olikt från när jag var i deras ålder för drygt 30 år sedan. Skillnaden är att då var umgänget begränsat till de som var fysiskt närvarande och bilder från det som hänt innan fanns bara i mitt minne och jag var tvungen att beskriva dem i ord. Nu kan flera vara med direkt på distans och det går att visa med foto vad jag gjort innan. En utökad och mer dynamisk vardag. Mobilernas närvaro stör inte samtalet, ungdomarna låter dem ligga och ingen mobil låter under tiden som vi pratar.
Jag frågar om appar, borde det inte kommit någon ny, Snapchat och TikTok som dominerar i deras ålder är ju gammal. De nämner BeReal. En app utan filter, som visar livet som det är. Är det så att de söker äkthet bortom Instagrams välstylade värld?
Skattkistan som tjejen hämtade, då?
– Den tog jag för att vuxna ser på oss som skatter.
Nästa fråga och uppdrag att hämta saker som symboliserar hur vuxna är. Ett par mobiler fram igen. För att de vuxna tycker att ungdomarna jämt har sina mobiler. En tjej hämtade en handkontroll till en spelkonsol.
– Det är för att de vuxna alltid vill kontrollera allt.
– Jag tog högtalaren för att vuxna tjatar så mycket, säger tjejen som har ersatt skattkistan med en högtalare.
Samma nu som förr
Jag nämner tre saker jag hade konflikter med mina föräldrar om. Tiden jag skulle vara hemma, städning och läxor. En handuppräckning om vilka som har diskussioner om samma sak med sina föräldrar visar att alla har det.
– Alltså är det inte så stor skillnad på hur det är nu och hur det var när era föräldrar var tonåringar, konstaterar jag.
De suckar lite uppgivet och försöker komma med invändningar som att det ändå är olika.
En kille har valt mobilen som symbol för vuxna men med en helt annan innebörd än de andra.
– Den här är ju programmerad att fungera på ett visst sätt och vuxna är också programmerade att följa vissa regler. Jag tycker de ska vara mer ifrågasättande kring saker som de följer, säger han.
Tycker att vuxna är för lättkränkta
Vi kommer in på det här med hur de önskar att vuxna ska vara och vad det blir för konflikter när de möts. Det handlar inte bara om föräldrar utan det kan vara vuxna som säger till dem att de cyklar på fel sida eller inte har hjälm eller låter för mycket. Jag undrar om det inte kan vara så att vi vuxna faktiskt har rätt ibland, att vi vet lite mer. Det sitter långt inne för ungdomarna att erkänna att vuxna faktiskt kan veta mer för att de har levt längre.
– Det skulle vara bättre om det gick att diskutera sakerna. De behöver inte ta all kritik så personligt och bli kränkta, säger en tjej.
– Nu är det som att de säger att vi ska ta ansvar men de låter oss inte öva på det och när vi sedan måste ta ansvar kan vi inte det.
– De vill att vi ska vara helt perfekta, men vi är också människor som gör fel på samma sätt som vuxna måste erkänna att de gör fel.
– De får acceptera oss för de vi är istället för att kritisera oss. De tycker att vi har fula saker fast de själva har tantiga kläder.