Lyssna

Dop

Dopet handlar om att varje människa är född in i ett sammanhang. Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj – den världsvida kyrkan.

Dopet är en fest i Guds familj

När du/ni låter ert barn bli döpt är det en stund med mycket glädje och ljus. Släkt, vänner, familj och församling får fira att ett barn är fött och att det döps. 

Dopet är en gudstjänst som är glädjefylld. Många ser det som en namngivningsceremoni men dopet är mycket djupare än så. I dopet får vi ta del av den heliga Anden.

Det är inte bara spädbarn som döps. Oavsett ålder finns möjlighet till dop. Många döps strax innan konfirmationen. I Svenska kyrkan tror vi att ett dop gäller för alltid. Ett dop kan inte bli ogiltigförklarat. Du behöver inte döpa om dig om du kommit tillbaka till tron efter flera år. Du som kommer från ett annat samfund som Svenska kyrkan har dopgemenskap med behöver inte heller döpa om dig. Ibland kan däremot dopförnyelse förekomma då man svarar på en del frågor. 

Vill du/ni döpa ert barn?

Här kan du se lediga tider och skicka en bokningsförfrågan. 

Du kan också kontakta församlingens expedion för att boka tider. 

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?